ΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ
Βιώνοντας το θεσμικό αυτοδιοικητικό πείραμα του Καλλισθένη στα Γρεβενά, θα μπορούσα χωρίς ενδοιασμό, να το χαρακτηρίσω αποτυχημένο. Όχι οριστικά καταδικασμένο όμως, καθώς επιδέχεται διορθωτικών κινήσεων, με σημαντικότερη την θεσμοθέτηση του αναγκαίου τρίτου ορεινού δήμου, του ΔΗΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ.
Ήμουν από τους λίγους, που από την πρώτη στιγμή, στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου για τον «Καλλισθένη», είχα με αρθρογραφία μου ταχθεί υπέρ της λογικής των τεσσάρων, στην χείριστη δε των περιπτώσεων, των τριών δήμων στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών
Ούτε εγώ, εγώ όσοι είχαν τότε ταχθεί υπέρ της άποψης αυτής εισακουστήκαμε. Πρυτάνευσαν οι κεντρικές κομματικές γραμμές, που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, λειτούργησαν μονολιθικά και δεν έλαβαν υπόψη τους τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σε αρκετές περιπτώσεις «αυτοδιοικητικών τερατουργημάτων», ανελαστικών και αναποτελεσματικών, με κύριους αποδέκτες των αρνητικών αποτελεσμάτων τον εκάστοτε τόπο και τους κατοίκους του.
Μια τέτοια περίπτωση, ίσως η πλέον κραυγαλέα όλων και τα Γρεβενά, που συγκροτήθηκαν αυτοδιοικητικά από δύο δήμους, με αποτέλεσμα ο ένας εξ αυτών – ο Δήμος Γρεβενών – να καταστεί υδροκέφαλος, δυσκίνητος και τελικά, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο που του επιφύλασσε η δύσκολη πραγματικότητα.
Η ανάγκη για αναθεώρηση αυτής της απόφασης, φαντάζει και είναι επιτακτικότερη από ποτέ, καθώς τα προβλήματα των ορεινού χώρου, οι τεράστιες αποστάσεις, οι ιδιαίτερες συνθήκες, η αναπτυξιακή έρημος και η συνακόλουθη τραγική υποβάθμιση του βασικότερου αναπτυξιακού πυλώνα του τόπου μας, που είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον τόπο μας σε υστέρηση και μαρασμό.
Ένας ορεινός δήμος, ο ΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ, υπεύθυνος και με άμεση γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που ταλανίζουν το βουνό, τα δάση, την αειφορία, την εναλλακτικότητα των δυνατοτήτων του, την αξιοποίηση των δυναμικών προτύπων του, όπως είναι ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάνλντα, το Γεωπάρκο της Τηθύος και κυρίως το ίδιο το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την στασιμότητα και θα δημιουργήσει συνθήκες διεκδίκησης και γρήγορου βηματισμού.
Στο επιχείρημα που πιθανά θα ακουστεί, πως το Χιονοδρομικό δεν θα ανήκει στον Δήμο (καθότι ανήκει στη Γ.Γ. Αθλητισμού), άρα τι περισσότερο θα μπορούσε να πράξει (;), αντιτάσσω την δυναμική ενασχόληση του μελλοντικού δημάρχου με έναν στόχο μεσομακροπρόθεσμο, που με κέντρο του την Βασιλίτσα και την ολοκληρωτική αξιοποίησή της, θα μπορούσε να ιεραρχήσει πολιτικές και πρωτοβουλίες, που θα οδηγούσαν σε μια πραγματική κοσμογονία τον τόπο μας. Εξάλλου, αντικειμενικά, παρέχει πληθωρικά εχέγγυα (φύση μοναδική παγκόσμιας αναγνώρισης) για ανάπτυξη και προοπτική, που σήμερα ακόμα με σκέψη συντηρητική, αδυνατούμε να συλλάβουμε.
Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν στον τόπο αυτό, αρκεί πρωτίστως να αλλάξουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το που ζούμε και τι διαθέτουμε για να καταφέρουμε όσα μόνο κάποιοι ρομαντικοί ίσως ακόμα, με πάθος υποστηρίζουν…
Το βουνό μας είναι η δύναμή μας. Οι άνθρωποι που επι δεκαετίες το υπηρετούν κι όσοι σήμερα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό, στα σφιχτά έστω πλαίσια των δυνατοτήτων που τους παρέχονται, μπορούν να εγγυηθούν την μετάβαση, σε συνθήκες που θα το καταστήσουν ελκυστικό, φιλόξενο, πολιτισμένο μέσα στην «δομημένη» ανάπτυξή του, πόλο εξωστρέφειας και δυναμικής ανάπτυξης.
Ειδικά φέτος, έχω κουραστεί να γίνομαι καθημερινά κοινωνός παραπόνων, αρνητικών σχολιασμών, παράδοξων συγκρίσεων και καταδικαστικών αναφορών… Όταν αυτό που θα έπρεπε να πρυτανεύει είναι η μια και ολοκληρωτική αναγνώριση και αποδοχή της αξίας μας και της μοναδικότητας μας…
Έχουμε το καλύτερο Χιονοδρομικό στην Ελλάδα, που οφείλει να έχει τις καλύτερες υποδομές και να προτάσσει την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών από οποιονδήποτε άλλον….
Πιστεύετε πως η Βασιλίτσα και τα Γρεβενά μας θα είχαν αντίπαλο σ αυτή την προοπτική ;;;
Ας φροντίσουν λοιπόν οι τοπικοί μας εκπρόσωποι να συναχθούν, να συνταχθούν και να ομονοήσουν στον στόχο…
Τρεις λειτουργικοί Δήμοι στα Γρεβενά, με δυνατότητες και φωνή.
Με κοινό βηματισμό προς την Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρεια, Αντιπεριφέρεια και Δημοτικοί άρχοντες να θέσουν εκ του μηδενός την ανάγκη για την διοικητική αναδιάταξη των Γρεβενών.
Η δημιουργία ενός τρίτου δήμου, του ΔΗΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ, λειτουργικού και αξιόπιστου, είναι ίσως εκείνη η προοπτική, που θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις των γραφικών ορεινών κοινοτήτων και των παλαιών Καποδιστριακών Δήμων που ανέκαθεν συγκροτούσαν το πλέον δυναμικό αναπτυξιακό κομμάτι του τόπου μας.
Μετά τα παραπάνω, θεωρώ την θεσμική και οργανωτική ανασυγκρότηση του μέλλοντος μας, που μόνο ο καινούργιος ΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ θα μπορούσε αξιόπιστα να εγγυηθεί, μονοδρομική… και την διαπραγμάτευση για την ολική αναμόρφωση της Βασιλίτσας μας, μέσα από την αναζήτηση και εξεύρεση θεσμικού ιδιώτη επενδυτή – πέρα από έξω από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις – σαν το μόνο μέσο της οριστικής αναπτυξιακής μας απογείωσης…
Αυτό οφείλουν όσοι σήμερα κανοναρχούν τα των Γρεβενών, να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και να κινηθούν επιτέλους…
Άλλως πως, εκ των πραγμάτων, σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν για την καταδικαστική τους αδράνεια…!
*πρώην δήμαρχος Γρεβενών