Βασιλακόπουλος: Με την Κράκεν έχουμε 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουμε κορονοϊό
Για την ανησυχία που επικρατεί στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, τη μετάλλαξη «Κράκεν», την υποπαραλλαγή «Όρθρος» αλλά και για τα εμβόλια μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή (20/1) καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Αναφερόμενος στα 93 θετικά δείγματα ασθενών στην Ελλάδα που εντοπίστηκαν με τη νέα υποπαραλλαγή «Όρθρος» ο Θεώδορος Βασιλακόπουλος εξήγησε πως πρόκειται για μία υποπαραλλαγή του Κενταύρου.
Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ανέφερε πως «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υπόπαραλλαγή» καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο.
Η «Κράκεν» είναι πιο μεταδοτική από τον «Όρθρο»
Μιλώντας για τη χώρα μας ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι το ότι εντοπίστηκε σε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσει στην κοινότητα.
«Με την ”Κράκεν” μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον ”Όρθρο” δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες για τον κορονοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορονοϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές» επεσήμανε.
Μιλώντας για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις) σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε»..
Αναφορικά με την πληροφορία ότι το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς άνω των 65 ετών ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος απάντησε αρνητικά.
«Δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν διεθνώς και στην Αμερική πάρα πολλά συστήματα επιτήρησης που παρακολουθούν, μετά από τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου ή κάποιου εμβολίου όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε ένα από όλα αυτά τα συστήματα επιτήρησης, αλλά όχι σε όλα τα άλλα, φάνηκε ένας αυξημένος αριθμός εγκεφαλικών ισχαιμικών τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό ήταν ένα σήμα απλά και μόνο για να διερευνηθεί το γεγονός» επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ισχαιμικού επεισοδίου διευκρινίζοντας ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο για την ηλικία.
«Δεν είναι λοιπόν κάτι που ούτε έχει αποδειχτεί, ούτε θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους λένε ότι δεν φαίνεται να είναι πραγματικός ο κίνδυνος και συνεχίζουν να συστήνουν το εμβόλιο και αυτό πρέπει απλά να μας καθησυχάζει ότι τα συστήματα επιτήρησης λειτουργούν άψογα» δήλωσε για το θέμα του επικαιροποιημένου εμβολίου για τον κορονοϊό.