e-περιουσιολόγιο: Πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία κάθε πολίτη με ένα κλικ
Δεκατρία χρόνια μετά την… θεσμοθέτησή του και όπως όλα δείχνουν το περιβόητο e-περιουσιολόγιο, θα ενεργοποιηθεί μέσα στην χρονιά που διανύουμε: Το νέο «εργαλείο» των ελεγκτικών αρχών θα τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία που αφορά στον πολίτη, με άλλα λόγια με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούν να αντλούν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το «προφίλ» ενός φορολογούμενου. Αυτή η εξέλιξη όμως θα συμβάλλει και στην κατάργηση των τεκμηρίων.
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα επιτρέπει στις αρχές να έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση στην εικόνα κάθε πολίτη, δηλαδή ποιο είναι το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών του στοιχείων, των οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και των δανειακών του υποχρεώσεων χωρίς να απαιτείται η πρόσβαση σε επιμέρους ηλεκτρονικά αρχεία.
Όλα τα στοιχεία με ένα κλικ στην διάθεση των αρχών
Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με ένα και μόνο κλικ θα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το προφίλ του κάθε φορολογούμενου, χωρίς να αναζητούν δεξιά και αριστερά διάσπαρτα στοιχεία: Αυτά τα στοιχεία θα καθορίζουν πια και την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής (δηλαδή τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων), ενώ το e-περιουσιολόγιο δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Βέβαια, το ζητούμενο είναι και ο άμεσος εντοπισμός μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα φαινόμενα αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο, το Χρηματιστήριο, τις τράπεζες, φορείς και οργανισμούς από όπου θα αντλεί στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων. Έτσι, αναμένεται να δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία όλων των φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων.
Το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο θα περιλαμβάνει τα πάντα. Από κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη μέχρι και έργα τέχνης, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, ως και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Και τα… κρυπτονομίσματα στο e-περιουσιολόγιο
Με νομοθετική διάταξη ή με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ αναμένεται να προβλεφθεί και η δήλωση κρυπτονομισμάτων, ψηφιακών έργων τέχνης και γενικότερα όλα τα επενδυτικά τεχνολογικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν εφεξής.
Η ΑΑΔΕ διαθέτει ήδη αρχείο με στοιχεία που στέλνουν αυτοματοποιημένα κάθε χρόνο οι τράπεζες και αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια, τις κάρτες κ.α.
Από το αρχείο της ΑΑΔΕ θα αντλούνται στοιχεία και πληροφορίες για τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν φορολογήθηκαν ή εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαύρου χρήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέγονται για όσους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή θα διασταυρώνονται και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα κληθούν να συμπληρώσουν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Εάν δεν το πράξουν θα μπουν σε περιπέτειες καθώς σε περίπτωση που ελεγχθούν και εφόσον εντοπισθούν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες.
Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του e-περιουσιολογίου
Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ενεργοποίηση του e-Περιουσιολογίου, περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
1. Ανάρτηση σε ειδική φόρμα στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όλων των υφιστάμενων στοιχείων για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.
2. Ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συμπλήρωσή τους και με άλλα πρόσθετα δεδομένα που δεν είναι καταγεγραμμένα στο ΤΑΧΙSnet. Στα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που θα καλούνταν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι σε ειδική φόρμα στο σύστημα TAXISnet θα περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για:
– όλα τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή πληροφορίες για τις μετοχές σε εταιρείες εισηγμένες και μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τα εταιρικά μερίδια, τις λοιπές συμμετοχές σε επιχειρήσεις, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα ρέπος, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα.
– όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, δηλαδή για τα ακίνητα, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα ρέπος και τα λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία τους ανήκουν και βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
3. Οριστικοποίηση των στοιχείων και παράδοσή τους στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες για επεξεργασία και διασταυρώσεις. Η φορολογική διοίκηση θα έχει δυνατότητες άμεσων διασταυρώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση.
www.enikonomia.gr