Ελλαδα

Αγορά Πάσχα: Οι καταναλωτές ανεβαίνουν τον Γολγοθά της ακρίβειας – Στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι

Με τη μάχη του ανταγωνισμού σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αλλά και απέναντι στα συνοικιακά κρεοπωλεία να διαφοροποιηθούν στις τιμές των αμνοεριφίων, οι καταναλωτές ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά αυτές τις μέρες προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και να καταφέρουν να στρώσουν το τραπέζι του Πάσχα με όσα απαιτεί η παράδοση.

Το αρνί και το κατσίκι προστέθηκαν στο πασχαλινό καλάθι των σούπερ μάρκετ που ισχύει από τις 5 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 του μήνα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κτηνοτρόφων.

Μέχρι τα 10,99 ευρώ το κατσίκι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης, από 9,69 ευρώ το κιλό ξεκινούν οι τιμές του αρνιού στο «Καλάθι του Πάσχα».

Στις 11 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο «καλάθι του Πάσχα», η τιμή του αρνιού είναι έως 9,99 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του κατσικιού φτάνει μέχρι τα 10,99 ευρώ το κιλό. Η μεγαλύτερη μείωση στην ισχύουσα τιμή συγκριτικά με την αρχική της περασμένης Τετάρτης, όταν και προστέθηκε το αρνί και το κατσίκι στο καλάθι του Πάσχα, ανέρχεται στα 96 λεπτά το κιλό.

«Νέες χαμηλότερες τιμές στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» σε όλες τις αλυσίδες από σήμερα. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών, όσο και να φωνάζουν ορισμένοι. Είμαι υπερήφανος που με την πολιτική μας πετύχαμε τελικά χαμηλότερες τιμές από το 2019!», σχολίασε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Με νεότερη ανάρτησή του σήμερα το πρωί Μ. Τετάρτης, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται στις τιμές χονδρική της κεντρικής αγοράς της Αθήνας λέγοντας πως «οι τιμές χονδρικής για αρνί και κατσίκι τη Μ. Δευτέρα 2023 είναι χαμηλότερες από την Μ. Δευτέρα του 2022 και μάλιστα αισθητά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΑΑ. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα».

 

«Αν και δεν καταφέραμε να κάνουμε επισήμως το καλάθι στη Βαρβάκειο, παρά ταύτα, βρήκαν τελικά τον τρόπο, έβαλαν πλάτη, κρατήθηκαν οι τιμές και διατίθεται κατσικάκι Νάξου προς 9,99 ευρώ το κιλό, καθώς και αρνάκι ελληνικό προς 9,90 ευρώ το κιλό», δήλωσε χθες ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρβάκειο. «Υπάρχουν και ακριβότερα, υπάρχουν και φθηνότερα, για όλα τα βαλάντια. Πάντως σε γενικές γραμμές οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουνε μείνει στα περσινά επίπεδα και πιο κάτω. Και να ξέρετε, αυτό δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να είμαι από πάνω κάθε μέρα να σχεδιάσουμε μία πολιτική και να φτάσουμε εδώ», πρόσθεσε.

Οι πρόεδροι των Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς, κ. κ. Ανδρέας Νιώτης και Γιώργος Ευρυπιώτης δήλωσαν, μεταξύ άλλων, πως «η Βαρβάκειος για άλλη μία φορά κράτησε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Η τιμή και του αρνιού και του κατσικιού και την περασμένη εβδομάδα και αυτήν την εβδομάδα θα κυμανθεί στα 10 ευρώ το κιλό», αλλά και πως «Δώσαμε μεγάλο αγώνα. Περάσαμε πολύ δύσκολες ώρες. Αλλά το καταφέραμε. Αυτό είναι η ουσία. Μαζί με τον κ. Γεωργιάδη καταφέραμε να είμαστε σε αυτήν την τιμή που πουλάμε».

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 13 και 15 ευρώ το κιλό στα ελληνικά αρνιά και στα κατσίκια, με τους όρους του ανταγωνισμού σαφώς άνισους σε σύγκριση με τα σούπερ μάρκετ, όπως τονίζουν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι εξ αρχής εκέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την προσθήκη του αρνιού και του κατσικιού στο πασχαλινό καλάθι των σούπερ μάρκετ.

«Δεν γίνεται να διαθέσουμε το αρνί στα 10 ευρώ» λένε οι κρεοπώλες τονίζοντας ότι αγοράζουν από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους στα 8 – 8,5 ευρώ το κιλό και πλέον βασίζονται στο ποιοτικό προϊόν, αλλά και στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με τους πελάτες τους.

Έξαλλοι οι κτηνοτρόφοι

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων επισημαίνεται ότι το κόστος παραγωγής φέτος φτάνει κοντά στα 10 ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ ανά κιλό πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των 9 ευρώ ανά κιλό το σφάγιο.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι εντάσσονται στο καλάθι του Πάσχα το αρνί και το κατσίκι ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των κτηνοτρόφων οι οποίοι επεσήμαναν σε όλους τους τόνους πως το κόστος παραγωγής φέτος φτάνει κοντά στα 10 ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ ανά κιλό πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των 9 ευρώ ανά κιλό το σφάγιο.

Όπως τόνισαν σε σχετική ανακοίνωση, «ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει έρθει σε διαβούλευση με κτηνοτρόφους ενώ δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με τα πανελλήνια όργανα των κτηνοτρόφων ούτε και των κρεοπωλών, αποδεικνύει έτσι για ακόμη μια φορά ότι δεν σέβεται τα θεσμικά εκλεγμένα όργανα, ενώ τίθεται και το ερώτημα με ποιους ακριβώς διαβουλεύτηκε».

Καλούν, μάλιστα, τον υπουργό Ανάπτυξης να αναθεωρήσει άμεσα και να έρθει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών, διότι όπως επισημαίνουν σε αντίθετη περίπτωση «σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά προς όλους τους εμπλεκόμενους δηλαδή υπουργούς και σούπερ μάρκετ για την σύσταση ΚΑΡΤΕΛ στην αγορά κρέατος».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος ανέφερε από την πλευρά του ότι «ως ΣΕΚ έχουν υπολογίσει ότι το κόστος ανά κιλό είναι πάνω από 9,5 ευρώ και αυτό στις καλά οργανωμένες μονάδες που έχουν λιγότερα έξοδα. Κάτω από αυτή την τιμή ο παραγωγός είναι σίγουρα χαμένος». Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα εντοπιστούν φαινόμενα νοθείας σε μια σειρά από προϊόντα ζωικής παραγωγής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έθεσαν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου ότι εάν το αρνί και το κατσίκι μπουν στο «καλάθι του Πάσχα» θα πρέπει η τιμή τους να προσαρμοστεί με βάση το κόστος παραγωγής και όχι στην τιμή των 9,90 ευρώ το κιλό όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Όταν πας να βάλεις μια τιμή σε ένα προϊόν θα πρέπει να βάλεις το κόστος παραγωγής. Εάν ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι τα 9,90 ευρώ ανά κιλό καλύπτουν το κόστος παραγωγής να το συζητήσουμε…».

Για «στραγγαλισμό» των κτηνοτρόφων, με αφορμή την ένταξη του αρνιού και του κατσικιού στα καλάθια των σούπερ μάρκετ με τιμές στα 10 ευρώ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, εξηγώντας πως οι κτηνοτρόφοι έχουν κόστος παραγωγής στα επίπεδα των 9 ευρώ, ενώ είχαν έλθει σε συμφωνία με τους κρεοπώλες να κινηθεί η τιμή του οβελία πέριξ των 12,50-13,50 ευρώ, ήτοι στα περυσινά επίπεδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πεβερέτο, εξετάζεται προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με την απόφαση να προστεθούν στα καλάθια των σούπερ μάρκετ το αρνί και το κατσίκι.

www.ot.gr

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Ελλαδα

Εκπτώσεις 2020: Πότε ξεκινούν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εκπτώσεις 2020: Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2020 ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 29
Ελλαδα

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Άκρως επικίνδυνο το τζάκι

Για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης τζακιού προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ανοικτή της επιστολή. Με ανοιχτή επιστολή η