Οι μεγαλύτερες διωκτικές Αρχές στον κόσμο αντιδρούν στην κρυπτογράφηση σε Facebook και Instagram
Η Εικονική Παγκόσμια Ομάδα Επέμβασης (Virtual Global Taskforce) είναι μια συμμαχία που αποτελείται από 15 μεγάλες διωκτικές και μυστικές υπηρεσίες όπως η αμερικανική NCA, το FBI, η Ιντερπόλ, η Europol, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας κ.α. Η VGT αντέδρασε επίσημα στην πρόθεση της Metα (της μητρικής εταιρείας του Facebook, του Instagram, του Messenger και του Whats App) να προστατεύσει με τεχνολογία κρυπτογράφησης το σύνολο των μηνυμάτων που ανταλάσσουν οι περίπου 9 δισ. χρήστες των πλατφορμών της.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκτός από τις διωκτικές Αρχές και στις οργανώσεις προστασίας των παιδιών αφού η κάθε είδους κακοποίηση παιδιών οργανωμένη ή μη έχει βρει προνομιακό πεδίο δράσης μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά στο Facebook και οι διωκτικές Αρχές διασώζουν συνεχώς παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο παρακολουθώντας τις αναρτήσεις στα social media.
«Η απόφαση κρυπτογράφησης άμεσων μηνυμάτων στις πλατφόρμες, η οποία θα εμπόδιζε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον παραλήπτη να μπορεί να υποκλέψει τις επικοινωνίες είναι ένα παράδειγμα σχεδιαστικής επιλογής που υποβαθμίζει τα συστήματα ασφαλείας και αποδυναμώνει την ικανότητα διατήρησης της ασφάλειας των παιδιών που είναι χρήστες των social media» αναφέρει σε ανακοίνωση της η συμμαχία.
Τα περίπου 20 δισ. γραπτά μηνύματα που ανταλλάσσονται στο Messenger κάθε μήνα προστατεύονται από τεχνολογία κρυπτογράφησης. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα ηχητικά μηνύματα ή τις βιντεοκλήσεις που γίνονται μέσω της υπηρεσίας και ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ημερησίως. Το Facebook είχε ανακοινώσει από το 2019 την πρόθεση του να προχωρήσει στην κρυπτογράφηση και των ηχητικών μηνυμάτων και των βιντεοκλήσεων ώστε να δημιουργήσει μια ομπρέλα προστασίας στην πλατφόρμα συνολικά και το ίδιο να συμβεί και στο Instagram αλλά έκτοτε έχει αναβάλει αρκετές φορές την υλοποίηση αυτής της απόφασης. Η Metα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην κρυπτογράφηση τον προσεχή Νοέμβριο.
«Το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων και των ηχητικών μηνυμάτων ή των βιντεοκλήσεων θα προστατεύονται πλέον πλήρως σε όλη τους την διαδρομή ανάμεσα στις συσκευές αποστολέων και παραληπτών. Αυτό σημαίνει ότι κανείς ακόμη και η εταιρεία δεν θα μπορεί να δει ή να ακούσει τα μηνύματα και τις βιντεοκλήσεις» είχε δηλώσει πέρυσι η Ρουθ Κριτσέλι διευθύντρια του εμπορικού τμήματος του Messenger.
Naftemporiki.gr