Παραγραφή χρεών προς ΕΦΚΑ για 1.450 οφειλέτες
Με αργούς και προσεκτικούς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων για παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών, μετά το πέρας 10 ετών και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΕΦΚΑ εντός αυτού του μεγάλου διαστήματος δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία βεβαίωσης – διεκδίκησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 1.450 οφειλέτες, μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης και τον εξονυχιστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, έχουν οδηγηθεί σε παραγραφή οφειλών. Πρόκειται για το 37% των συνολικών αιτήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», ανέρχονται σε 3.900, καθώς όχι μόνο ο ΕΦΚΑ αλλά και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι είναι προσεκτικοί, με δεδομένο ότι η παραγραφή οφειλών οδηγεί και σε αντίστοιχη διαγραφή ασφαλιστικής ιστορίας. Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Κ» ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι υπηρεσίες οφείλουν να εφαρμόζουν τον νόμο, έχοντας όμως ενημερώσει και τους ασφαλισμένους για το ακριβές περιεχόμενό του, ώστε να μην απολέσουν ασφαλιστικό χρόνο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι κρίσιμος για τη συνταξιοδότησή τους.
Να σημειωθεί ότι η 10ετής παραγραφή θεσμοθετήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών – εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολουμένους και αγρότες. Αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους από εκείνο εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, ενώ για απαιτήσεις που προέρχονται από ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία που πρόκειται να παρασχεθεί μετά την 1.1.2026 η παραγραφή θα είναι πενταετής.
Η διαδικασία γίνεται μέσω της ειδικής νέας εφαρμογής που έχει ενεργοποιήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκειμένου να απλουστευθεί και κατά συνέπεια να επισπευσθεί η ολοκλήρωση αιτημάτων διαγραφής λόγω παραγραφής οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων.
Στην πράξη, μέσω της πλατφόρμας, στην οποία πλέον έχουν πρόσβαση όλοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, πραγματοποιείται αυτοματοποιημένη η αναζήτηση των διακοπτικών γεγονότων, που βάσει νόμου οδηγούν αυτόματα και στην απόρριψη της αίτησης, ήτοι στη διακοπή της παραγραφής. Εφόσον δηλαδή διαπιστωθεί ότι έχει συντελεστεί ένα από αυτά τα διακοπτικά γεγονότα, η διαγραφή καθίσταται ανενεργή.
Η παραγραφή αφορά χρέη που δεν έχουν βεβαιωθεί – αναζητηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα της 10ετίας. Η αίτηση παραγραφής βέβαια, στην περίπτωση των μη μισθωτών, οδηγεί και στην αντίστοιχη διαγραφή του ασφαλιστικού χρόνου από τον ασφαλιστικό τους βίο. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην όποια απόφασή τους. Βάσει του νόμου άλλωστε και της εγκυκλίου που ακολούθησε, οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους παρά την παραγραφή, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να αναγνωρίσουν ως ασφαλιστικό χρόνο το διάστημα που παραγράφηκε. Επίσης, μπορούν να καταβάλουν μόνο τις οφειλές των ετών που τους χρειάζονται. Τέλος, όπως ο νόμος ορίζει, οφειλέτες που ρύθμισαν χρέη πέραν της δεκαετίας, προκειμένου να μην αδικηθούν, με αίτησή τους μπορούν να ζητήσουν το παραγεγραμμένο ποσό να αφαιρεθεί από τη ρύθμιση και τα ποσά που έχουν καταβληθεί να καλύψουν την υπόλοιπη οφειλή.
www.kathimerini.gr