Ενδιαφέρον από 95 σχήματα για άδειες αποθήκευσης ενέργειας
Λίγες αλλά ικανές να καλύψουν τη δημοπρατούμενη ισχύ οι συμμετοχές στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για συστήματα αποθήκευσης. Ζητούμενο η κατάθεση εγγυητικών επιστολών.
Ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr επισήμαναν ότι μπορεί ο αριθμός των συμμετοχών να μη φαίνεται μεγάλος, παρά τις αντίθετες προσδοκίες που υπήρχαν έως και τη Δευτέρα. Οι προσδοκίες αυτές βασίζονταν εν πολλοίς στο γεγονός ότι ως τον Ιούνιο οι άδειες για αποθήκευση (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση) που είχαν εκδοθεί από τη ΡΑΑΕΥ ανέρχονταν σε 514, συνολικής ισχύος λίγο πάνω από 29 GW. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν την περιορισμένη, αριθμητικά, συμμετοχή στο ότι «είναι δύσκολο το project της αποθήκευσης, απαιτεί σύνθετες γνώσεις και απευθύνεται σε λίγους επαΐοντες».
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τελικά και όλοι οι υπόλοιποι 90 καταβάλουν την εγγύηση συμμετοχής, η ΡΑΑΕΥ θα προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση για το αν πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν. Στις 3 Αυγούστου θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τον προσωρινό κατάλογο επιλεγέντων και αποκλεισθέντων, θα δοθεί χρόνος 5 ημερών (από τις 4 ως τις 7 Αυγούστου) για την υποβολή ενστάσεων, θα εξετασθούν μέσα σε δύο ημέρες (8 και 9 Αυγούστου) και στις 10 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα. Οι σταθμοί που θα επιλεγούν δικαιούνται λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση.
Τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει η δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία για επιπλέον 300 MW και στα τέλη του έτους για άλλα 300 MW. Τα τελευταία προορίζονται για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προκήρυξη της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας, οι επενδυτές υποχρεούνται να ολοκληρώσουν και να θέσουν σε λειτουργία τους σταθμούς αποθήκευσης το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς λειτουργικής ενίσχυσης είναι στις 115.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα το έτος. Οι ταρίφες θα ισχύουν για δέκα χρόνια. Σε ό,τι αφορά την επενδυτική ενίσχυση, διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εκτός από την εγγυητική επιστολή συμμετοχής (35.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα), οφείλουν να καταθέσουν ακόμη δύο. Έντεχνης και έγκαιρης εκτέλεσης (250.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα) μέσα σε 3 μήνες από τη δημοσιοποίηση του οριστικού καταλόγου επιλεγέντων. Αυτή η επιστολή θεωρείται προϋπόθεση για ένταξη στο σχήμα ενίσχυσης. Και η τρίτη, καλής λειτουργίας (200.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα) υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού, ως προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας.
www.euro2day.gr