Διχασμένη στις κάλπες η Ισπανία
Φόβοι ότι η Ισπανία θα βγει ακόμη πιο διχασμένη από τις επικείμενες εκλογές της 23ης Ιουλίου εκφράζουν πολιτικοί αναλυτές, καθώς η αναμέτρηση δεν πρόκειται να επουλώσει τις πολιτικές, νομικές και κοινωνικές εντάσεις που υποφώσκουν από το τέλος της φασιστικής εποχής στη δεκαετία του ’70.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ανακίνηση αυτονομιστικών εντάσεων που βράζουν υπόγεια τα τελευταία χρόνια. Τόσο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα όσο και το ακροδεξιό Vox, που είναι πιθανό να καταλήξουν σε κυβερνητική συνεργασία, κάνουν εκστρατεία κατά των αυτονομιστικών φιλοδοξιών στην Καταλωνία και στη Χώρα των Βάσκων. Οι σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά τους δεν έχουν καταφέρει να παραπέμψουν τον Τσελς Πουτζντεμόν, ο οποίος διέφυγε το 2017 μετά ένα άκαρπο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
«Υπάρχουν πάλι δύο Ισπανίες, οι οποίες επανεμφανίζονται», επισήμανε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» η Ανα Σοφία Καρντενάλ Ιζκιέρντο από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καταλωνίας, η οποία θεωρεί ότι συγκρούονται οι παραδοσιακοί συντηρητικοί με τους αντεθνικά σκεπτόμενους σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αναρχικούς.
Η τοξικότητα ήταν διάχυτη και στην πρόσφατη τηλεμαχία μεταξύ του Πέδρο Σάντσεθ και του αντιπάλου του, Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό, καθώς οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν κατηγορίες ότι απέτυχαν να προστατεύσουν γυναίκες, συνάπτουν συμμαχίες με διαβόητους συμμάχους και λένε ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας. Οι δύο μονομάχοι διέκοπταν ο ένας τον άλλον, μιλούσαν ταυτόχρονα και κατάφερναν αμοιβαία πλήγματα, αν και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός φαινόταν σαφώς πιο εκνευρισμένος, αφού το ντιμπέιτ ήταν η τελευταία του ευκαιρία να καλύψει το προβάδισμα που έχει ο αντίπαλός του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ο πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφότου υπέστη συντριπτική ήττα στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις αφήνουν να εννοηθεί ότι θα χάσει στην προσεχή αναμέτρηση, αν και η ψαλίδα κλείνει και ο Φεϊχό θα χρειαστεί πιθανότατα την υποστήριξη της Ακροδεξιάς.
Οι προβλέψεις
Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ipsos για την εφημερίδα La Vanguardia από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου με τη συμμετοχή 2.000 ανθρώπων, το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 35% των ψήφων και οι σοσιαλιστές το 28%. Το Sumar –η νέα παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην οποία συμμετέχει το Podemos– θα συγκέντρωνε 13%, οριακά υψηλότερα από το Vox με 12,6%, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών της 23ης Ιουλίου. Με βάση τις προβλέψεις, οι συντηρητικοί θα συγκέντρωναν μεταξύ 138 και 147 εδρών στην 350μελή Βουλή και οι σοσιαλιστές μεταξύ 102 και 112 εδρών. Το Vox, ο πιθανότερος εταίρος του Λαϊκού Κόμματος στον σχηματισμό συνασπισμού, θα εξασφάλιζε μεταξύ 32 και 39 εδρών. Το Sumar θα κέρδιζε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, 31 με 39 έδρες.
Εάν επαληθευτούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης, θα σημαίνει ότι ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και του Vox θα μπορούσε να συγκεντρώσει ακόμη και πάνω από 180 έδρες, αριθμός αρκετός για την απόλυτη πλειοψηφία. Εναλλακτικά, το Λαϊκό Κόμμα και το Vox θα μπορούσαν μαζί να κερδίσουν 170 έδρες, μια εξέλιξη που θα τους εξασφάλιζε περισσότερες έδρες από μια συμμαχία των σοσιαλιστών και του Sumar, που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα ξεπερνούσε οριακά τις 150.
Πηγές: ΑΠΕ, BLOOMBERG //
www.kathimerini.gr