Πολιτική Προστασία Δήμου Γρεβενών: Μέτρα πυρασφάλειας – Προστασία από τις εν υπαίθρω πυρκαγιές
- Η αντιπυρική περίοδος καθορίζεται από 01-05 έως και 31-10 έκαστου χρόνου και δύναται να ξεκινήσει νωρίτερα ή να παραταθεί ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
- Καθαρισμός ξηρών χόρτων, κλαδιών, σκουπιδιών, σε οικόπεδα, αγροτεμάχια, πρανή δρόμων και απομάκρυνση αυτών. Απαγορεύεται το κάψιμο των ανωτέρω είτε επί του εδάφους, είτε σε βαρέλι στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο.
- Όχι θερμές εργασίες στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο (ηλεκτροκόλληση, τροχός κοπής μετάλλων, οξυγονοκόλληση).
- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξηρά χόρτα.
- Δεν πετάμε αναμμένο τσιγάρο από το παράθυρο του οχήματός μας.
- Δεν παρκάρουμε το όχημά μας σε μέρος που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των οχημάτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος ενάρξεως πυρκαγιάς.
- Οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Οι οδηγοί – ιδιοκτήτες μεγάλων πετρελαιοκίνητων οχημάτων (φορτηγά – νταλίκες) πρέπει να τα συντηρούν σωστά, διότι μπορεί το πετρέλαιο να βγει άκαυτο από την εξάτμιση με τη μορφή εξανθρακώματος και να προκαλέσει πυρκαγιά στο δεξί πρανές του δρόμου, θα ήταν ορθότερο οι εξατμίσεις αυτών να βγαίνουν από την αριστερή πλευρά του οχήματος. Σε όλες τις μπουλντόζες, εκσκαφείς κ.λ.π. πρέπει η εξάτμιση να προστατεύεται από δίκτυ για εξανθρακώματα.
- Σεβασμός στις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου (δείκτης επικινδυνότητας – 4).
- Αν είμαστε κυνηγοί ή εκδρομείς δεν κάνουμε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Είναι προτιμότερο να πάρουμε μαζί μας έτοιμα τρόφιμα. Δεν πετάμε σκουπίδια – αναμμένα τσιγάρα.
- Αν είμαστε αγρότες – καλλιεργητές, δεν καίμε τα υπολείμματα καλλιεργειών (π.χ. καλαμιές).
- Αν είμαστε βοσκοί, δεν καίμε για βελτίωση βοσκοτόπων.
- Αν είμαστε μελισσοκόμοι, δεν απορρίπτουμε στο έδαφος υπολείμματα καπνίσματος. Είτε το παίρνουμε μαζί μας, είτε εναποθέτουμε τα υπολείμματα εντός δοχείου (όχι πλαστικού) με νερό. Μπορούμε επίσης να εναποθέσουμε αυτά σε λάκκο με νερό.
- Καλύτερη συντήρηση του εναερίου δικτύου της ΔΕΗ και αποψίλωση της βλάστησης στη βάση των πυλώνων υψηλής τάσης. Όχι υποκλοπή ρεύματος.
- Αν είμαστε ξυλοκόποι προσοχή στην κοπή δέντρων – ξύλων εντός δάσους – δασικής έκτασης σε επικίνδυνες μέρες.
- Καλύτερη συντήρηση των συρμών ΟΣΕ – ΤΡΕΝΟΣΕ και ιδιαίτερα στο σύστημα πέδησης (φρένα). Καθαρισμός από τις εταιρείες πρανών εκατέρωθεν των γραμμών.
- Αν διαμένουμε σε μονοκατοικία με υπαίθριους χώρους (χωράφι, οικόπεδο, αγροτεμάχιο) ιδιαίτερη προσοχή στις δεξαμενές καυσίμων (υγρών & αερίων) και στα προβλεπόμενα πυροσβεστικά μέτρα (καθαρισμός, σωστή συντήρηση).
- Προσοχή στις «εισαγόμενες» από τα βόρεια σύνορά μας πυρκαγιές, από άτομα που περνούν στη χώρα μας και στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές τις οποίες δεν σβήνουν όπως πρέπει.
Όταν αντιληφθούμε πυρκαγιά
- Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφής πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
- Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.
- Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- Η κλήση στο 199 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό, όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό μας τηλέφωνο δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνούμε στο 112.
Όταν η πυρκαγιά πλησιάζει
- Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
- Απομακρύνουμε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και τα μεταφέρουμε σε κλειστούς, προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
- Κλείνουμε όλες τις διόδους (καμινάδες, πόρτες, παράθυρα κ.λ.π.) έτσι ώστε να εμποδίσουμε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
- Κλείνουμε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
- Μαζεύουμε αμέσως όλες τις τέντες που έχουμε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
- Ανοίγουμε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνουμε τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.
- Τοποθετούμε τη σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετείται στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την πλευρά που έρχεται η πυρκαγιά.
- Συνδέουμε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχουμε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώνουμε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρός του.
- Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάβουμε τόσο τα εσωτερικά, όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.
Όταν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι μας
- Δεν επιχειρούμε την εγκατάλειψη του χώρου μας εκτός και αν η διαφυγή μας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
- Η πιθανότητα επιβίωσης μέσα σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
- Μπαίνουμε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένειά μας και τα κατοικίδια ζώα μας.
- Κλείνουμε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράσουμε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
- Απομακρύνουμε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
- Απομακρύνουμε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
- Κλείνουμε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
- Γεμίζουμε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
- Συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
- Προβλέπουμε να έχουμε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα μας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
- Αν το σπίτι μας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητούμε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
- Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα μας δοθούν.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
- Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας και σβήνουμε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν. Ελέγχουμε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.
Υποχρεώσεις πολιτών – Εγκύκλιος Πυροσβεστικής 20/2023
Στο πλαίσιο αναβάθμισης και ενίσχυσης του επιπέδου πυροπροστασίας, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2549, τεύχος Β’, της 19.4.2023, η υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη με τίτλο «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».
- Σχετικά με την διαδικασία καθαρισμού αναφέρονται τα εξής:
- Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
- Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού της παρ. 1. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.
- Όσον αφορά τη μέριμνα των υπόχρεων αναφέρονται τα εξής:
- Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων του άρθρου 1 της παρούσας οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των χώρων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και να συντηρούν αυτόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
- Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού, καθώς και της συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δύναται ενημερώνουν σχετικά τον οικείο Δήμο με κάθε πρόσφορο μέσο.
Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι οφείλουν να ακολουθούν τις προβλέψεις αποκομιδής των απορριμμάτων, όπως περιγράφονται στους Κανονισμούς Καθαριότητας των οικείων δήμων, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν. 4819/2021 (Α’ 129) περί αποβλήτων.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό με πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται τα παρακάτω:
- Αυτεπάγγελτα, συντάσσεται σε δικογραφία από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την σύλληψη του δράστη/δραστών (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.).
- Ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα), σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία (άρθρο 243 παρ. 2 του Κ.Π.Δ.) και ορίζεται δικάσιμη.
- Επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα: α) φυλάκιση από 2 χρόνια έως και ισόβια, β) χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως και 150.000 ευρώ (άρθρα 264,265 και 266 του Π.Κ.).
- Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου (άρθρο 9 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008), πυρκαγιά με σκοπό το κάψιμο υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιές).
- Υποχρεούνται οι παραπάνω, να επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).
- Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση, αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από την Διεύθυνση Δασών (Δασαρχείο) (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).
- Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της αναδασωτέας έκτασης (άρθρο 105-107 του Ν.Δ. 86/1969) και απαγορεύεται στο εξής η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν. Οι παραβάτες τιμωρούνται επιπλέον, μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο ( άρθρο 70 του Ν.998/1979).
Στην χώρα μας το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. Η φύση είναι η ζωή μας, μην την καταδικάζουμε.
Αν αλλάξουμε συνήθειες ίσως προλάβουμε το κακό.
Γραφείο Τύπου
Δημάρχου Γρεβενών