Τα μέτρα που είναι στο «τραπέζι» ενόψει ΔΕΘ και οι αποφάσεις των επόμενων ημερών
Θεωρείται δεδομένο ότι βασική προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιστροφή στα πρωτογενής πλεονάσματα, όμως διάφορα σενάρια είναι στο «τραπέζι».
Συγκεκριμένα, εξετάζεται να υπάρξουν αναφορές σε επέκταση του market pass έως το τέλος του έτους, αλλά και για τη καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, καθώς και στο σκέλος των επιδοτήσεων στο ρεύμα.
Βασική επιδίωξη είναι η ενεργοποίηση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα τα οποία θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, όμως οι αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες, μετά και από συναντήσεις του πρωθυπουργού.
Στα μέτρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
- Νέα αύξηση συντάξεων (3%- 3,5%),
- Μείωση «πέναλτι» σε εργαζόμενους συνταξιούχους
- Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (αύξηση βασικού μισθού 70 €, αύξηση οικογενειακού επιδόματος και αύξηση επιδόματος θέσης & επιδομάτων ειδικών μισθολογίων)
- Αύξηση αφορολογήτου 1.000 € στις οικογένειες με παιδιά,
- Αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη του 2024
- Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα.
«Χαμηλά η μπάλα» από το οικονομικό επιτελείο
Σε κάθε περίπτωση, το καλάθι των παροχών φέτος προδιαγράφεται συγκρατημένο καθώς έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ.
Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που θα αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης, δεν θα περιορίζονται στα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια στα τρόφιμα και στην αξιοποίηση κάθε πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά αναμένεται να αφορούν και στην περιγραφή των μεγάλων στόχων της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.
Η οικονομική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα προβληθεί από τον πρωθυπουργό θα έχει ως βασική επιδίωξη την επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης 3% , την αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027 και των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το τέλος της τετραετίας.
Ταυτόχρονα, θα αποσκοπεί στην μείωση του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027, στην υποχώρηση της ανεργίας κάτω από 10% το 2025 και από 8% στο τέλος της τετραετίας και φυσικά στην δημιουργία προϋποθέσεων για υλοποίηση της κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης για αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία, από 1.170 σε 1.500 ευρώ.
Κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στην οικονομία είναι και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που αναμένεται να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και στο σχέδιο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται και σχετικό νομοσχέδιο.
Μείζονα προτεραιότητα συνιστά και η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του 2023 ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για το κράτος, για τις επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες, αλλά και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις.
Σημαντικές ημερομηνίες είναι η 8η και η 15η Σεπτεμβρίου που θα γνωστοποιηθούν οι δύο πρώτες εκθέσεις αναγνωρισμένων από την ΕΚΤ διεθνών οίκων, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αξιολογήσεις ως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Η βαρύτητα των αξιολογήσεων στην προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως «φρένο» σε υπέρμετρες προσδοκίες για πακέτο νέων παροχών στην ΔΕΘ.
Με δεδομένη την ακρίβεια στα τρόφιμα, η επέκταση του market pass και πέραν του Οκτωβρίου θεωρείται βέβαιη, όπως και η νέα ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά καθώς πρόκειται για δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει κατά την συνάντησή του με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ΔΕΘ και για την συνέχιση της ενίσχυσης στην ηλεκτρική ενέργεια για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Στο τραπέζι βρίσκονται και το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία των εσόδων, και μία νέα επιταγή ακρίβειας στους πιο ευάλωτους.
Εκκρεμούν από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ η μεσοσταθμική μείωση 25% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2025, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2027.
Τα αυξημένα έσοδα προέρχονται και από τον τουρισμό, για τον οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει μία πολιτική που θα στοχεύει όχι απλά στην διατήρησης της υφιστάμενης θετικής πορείας, αλλά σε δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο με ετήσια έσοδα στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας θα βρίσκεται και η πράσινη μετάβαση με επιδίωξη ενός πρωταγωνιστικού ρόλου Ελλάδας και με κεντρικό στόχο το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται μέσα σε 6 χρόνια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
www.dnews.gr