ΗΛΕΚΤΡΑ: Στις τιμές ενέργειας «σκοντάφτουν» και οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης στα δημόσια κτίρια
Στις τιμές της ενέργειας, στην έλλειψη ρευστότητας των δημόσιων οργανισμών και σε καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας ή άλλων παραγόντων «σκοντάφτει» και το πρόγραμμα επιδότησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια το οποίο ξεκίνησε το 2023 και έχει λάβει παράταση για την υποβολή των αιτήσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.
Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δημόσια κτίρια και έχει προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 470 εκατ. είναι δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και 140 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κρατική επιδότηση στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας κυμαίνεται από 50%-70% και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καλύπτεται από ιδίους πόρους των δημοσίων οργανισμών ή με δανεισμό.
Μέσω των δράσεων εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του δημοσίου τομέα ενώ θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ωστόσο, η δράση φαίνεται ότι έχει επιβραδυνθεί καθώς πολλοί δημόσιοι οργανισμοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εύρεση του απαιτούμενου 30% ή 50% του κόστους των παρεμβάσεων ενώ σε λίγες ημέρες αναμένονται και οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες εκ των πραγμάτων δημιουργούν καθυστερήσεις. Μιλώντας στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα, ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα.
«Οι δυσκολίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ αφορούν στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες είναι ευμετάβλητες λόγω των σημερινών αντίξοων συνθηκών, στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών σε υλικά και μηχανήματα που απαιτούνται για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, στον υψηλό πληθωρισμό, στις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης αλλά και υλοποίησης των έργων και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ο κρατικοί φορείς να καλύψουν το υπόλοιπο 30% του προϋπολογισμού που απαιτείται», επεσήμανε ο κ. Θεοφύλακτος εξήγησε ότι πρόσθετο εμπόδιο αποτελούν οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία.
«Η λογική έχει ως εξής: υπάρχει ένας πρώτος κύκλος, όπου στείλαμε μια έκθεση ενεργειακού ελέγχου και όλα τα χαρτιά (στατική μελέτη, άδειες κλπ). Αν περάσεις αυτό το στάδιο και στην πλατφόρμα που έχει φτιάξει το ΚΑΠΕ λάβεις έγκριση, μετά σου δίνει πέντε μήνες να κάνεις την μελέτη της εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης. Και μετά, σε 7-8 μήνες πρέπει να γίνουν οι εργασίες. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο συνολικά», εξήγησε και πρόσθεσε ότι τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν υπάρχουν δήμοι οι οποίοι έχουν κατεβάσει 10-15 έργα, ειδικά αν συνυπολογιστεί η συνεισφορά τους η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 30% ενώ η διαδικασία επηρεάζεται και από τις δημοτικές εκλογές
«Έχει χρονοβόρες διαδικασίες, γραφειοκρατία, υπάρχουν δυσκολίες για κρατικούς φορείς να καλύπτουν το 30%. Μπορούν ωστόσο, στα σχολεία για παράδειγμα, να δώσουν το 100% της επιδότησης», σημείωσε ο κ. Θεοφύλακτος εκτιμώντας ότι για τα σχολεία αξίζει να γίνει μια τέτοια προσπάθεια ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι έχουν χτιστεί με τεχνολογίες που ίσχυαν πριν από 50 χρόνια.
www.insider.gr