Άνοδο 15-20% βλέπει η αγορά στις χρεώσεις Νοεμβρίου – Τελευταίες πινελιές στο κοινό κυμαινόμενο τιμολόγιο που θα ξεκινήσουν όλοι οι καταναλωτές το 2024
Σημαντική επιβάρυνση στο συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αερίου, που με τη σειρά του θα ωθήσει ανοδικά τις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι θα έχει η πρόσφατη άνοδος στο TTF, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή αλλά και της δολιοφθοράς στον αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.
Ως συνέπεια, οι ίδιοι παράγοντες προβλέπουν πως το κόστος προμήθειας θα αυξηθεί κατά 15-20% τον επόμενο μήνα. Μία άνοδο που οι εταιρείες θα περάσουν στην τελική κατανάλωση, αυξάνοντας σε ανάλογο ποσοστό τις χρεώσεις τους για τον Νοέμβριο.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι στα βασικά τους προϊόντα (δηλαδή στα παλιότερα τιμολόγια που έχουν σημαντικό αριθμό πελατών) οι εταιρείες θα ανακοινώσουν χρεώσεις για τον Νοέμβριο που θα ξεκινούν από τα 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίσης, προβλέπουν πως ενδεχομένως θα υπάρξουν εταιρείες οι οποίες θα ανακοινώσουν χρεώσεις που θα ξεπερνούν (έστω και κατ΄ ελάχιστο) το «φράγμα» των 20 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Βέβαια, οι τελικές τιμές θα διαμορφωθούν με βάση και την επιδότηση που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ για τον Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την προτελευταία φορά που οι προμηθευτές ανακοινώνουν στις 20 του μήνα τις χρεώσεις του επόμενου μήνα (και θα ισχύσουν οριζόντιες επιδοτήσεις), με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2024 η εγχώρια λιανική πρόκειται να επιστρέψει στην κανονικότητα, με την παύση ισχύος των έκτακτων μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει γράψει το energypress, το ΥΠΕΝ έχει στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για ένα τιμολόγιο με προαναγγελία τιμής (ex-ante), που θα είναι υποχρεωτικό για κάθε προμηθευτή και θα είναι το default προϊόν για όλους τους καταναλωτές που εντάχθηκαν στα έκτακτα μέτρα στη λιανική (θα εξαιρούνται δηλαδή μόνο τα νοικοκυριά με σταθερές χρεώσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης).
Για όλους αυτούς τους καταναλωτές, το γεγονός ότι το ex-ante τιμολόγιο θα είναι το default, σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου θα μεταβούν σε αυτό, εκτός και αν νωρίτερα δηλώσουν ρητά πως διαλέξουν κάποια άλλου είδους σύμβαση, από αυτές που θα προσφέρει ο πάροχός τους. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση στο default προϊόν θα… περιοριστεί στο 90% του συνόλου της καταναλωτικής βάσης, με άλλα στελέχη προμηθευτών να προβλέπουν ότι από ελάχιστοι πελάτες (έως και κανείς) δεν θα ενδιαφερθεί σε πρώτη φάση για τις υπόλοιπες συμβάσεις που θα προσφέρουν.
Υπενθυμίζεται ότι το ανταγωνιστικό σκέλος του default τιμολογίου θα επιμερίζεται σε μία βασική χρέωση και έναν ex-ante μηχανισμό αποκλίσεων – με τον μαθηματικό τύπο του μηχανισμού να περιγράφεται στη ρύθμιση, όπως προαναφέρθηκε, και να περιλαμβάνει μεγέθη (ΤΕΑ, ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας) τα οποία θα κλειδώνουν πριν από την 1η ημέρα εφαρμογής.
Η βασική χρέωση θα παραμένει σταθερή για 12 μήνες, χωρίς ακόμη να υπάρχει σαφής εικόνα αν οι προμηθευτές θα μπορούν μέσα στο 12μηνο να τροποποιήσουν τους συντελεστές του μηχανισμού. Πάντως, φαίνεται να απορρίπτει το ΥΠΕΝ το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα αυτή στις εταιρείες, πριν ολοκληρωθούν οι πρώτοι 6 μήνες.
Οι πάροχοι θα πρέπει να «κλειδώσουν» τις αριθμητικές παραμέτρους του μηχανισμού (και το όριο ενεργοποίησής του) έως την 1η Δεκεμβρίου, ώστε τυπικά οι καταναλωτές να μπορούν να πάρουν μία πρώτη εικόνα για το πώς έχει εξειδικεύσει κάθε εταιρεία το default προϊόν της. Με βάση αυτούς τους συντελεστές και το όριο ενεργοποίησης, θα προχωρήσουν την 1η Ιανουαρίου 2024 σε ανακοίνωση της τελικής τιμής που θα ισχύσει για τον πρώτο μήνα του έτους.
Το default προϊόν θα αποτελεί έναν ξεχωριστό τύπο τιμολογίου (σε σχέση με τα τρία είδη στα οποία έχει κατηγοριοποιήσει η ΡΑΑΕΥ στην απόφασή της τις συμβάσεις). Επομένως, θα έχει επίσης διαφορετική χρωματική σήμανση, ώστε να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τιμολόγιο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα ισχύσουν οι χρωματικές σημάνσεις της ΡΑΑΕΥ.
Έτσι, ένα σχέδιο του ΥΠΕΝ (χωρίς πάντως να έχει οριστικοποιηθεί) είναι το συγκεκριμένο τιμολόγιο να έχει πράσινη σήμανση, τα υπόλοιπα κυμαινόμενα και τα δυναμικά προϊόντα πορτοκαλί σήμανση, ενώ τα σταθερά θα διατηρήσουν την μπλε σήμανση. Επίσης, στην περίπτωση που συνεχίσει να είναι απαραίτητη η προγνωστοποίηση, τότε είναι δεδομένο πως η σχετική διορία θα παραταθεί από την 1η Νοεμβρίου, που προέβλεπε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής.
//energypress.gr