Δημογραφικό: Τα μέτρα στήριξης για τα νέα ζευγάρια – Πώς επεκτείνεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω»
«Απόλυτης προτεραιότητας» πρόβλημα χαρακτήρισε το δημογραφικό τής χώρας, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειές του θίγουν άμεσα τη σύνθεση της ελληνικής οικογένειας.
Επικαλούμενη επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κυρία Ζαχαράκη έκανε λόγο για εξαιρετικά αποκαρδιωτικά νούμερα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, με το δημογραφικό να εξελίσσεται αρνητικά εδώ και τέσσερεις δεκαετίες.
Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «από το 1981 οι γεννήσεις μειώνονται ενώ σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση είναι άκρως αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του 2022 καθώς ο πληθυσμός είναι μειωμένος κατά 450.000 άτομα». «Η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους», σημείωσε.
«Πρωταρχικός σκοπός μας είναι να δώσουμε κίνητρο προς τα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν, με το αίσθημα ενός ισχυρού πλέγματος ασφάλειας ότι το κράτος είναι έμπρακτα στο πλευρό τους, να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια.
Η κυρία Ζαχαράκη στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα ενίσχυσης των νέων ζευγαριών που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, σύμφωνα με τα οποία:
- Διευρύνεται ξανά, κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, το εφάπαξ επίδομα. Για κάθε νέα γέννηση χορηγείται ένα εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ.
- Αυξάνεται από τις αρχές του 2024 το επίδομα παιδιού δημοσίων υπαλλήλων έως και 600 ευρώ ετησίως. Όπως ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη, ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο, 800.000 δικαιούχοι θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού ενώ το συνολικό ποσό που θα λάβει μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
- Αυξάνεται κατά 15 εκατ. ευρώ το ποσό των 360 εκατ. ευρώ για κάλυψη περισσότερων αιτήσεων για voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Κομβική παράμετρο χαρακτήρισε η κυρία Ζαχαράκη την στεγαστική πολιτική, η οποία -όπως είπε- «συνδέεται ευθέως και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού, διότι αποτελεί έναν από τους πιο αποτρεπτικούς παράγοντες στη δημιουργία οικογένειας».
Το «Σπίτι μου» και τα δάνεια
«Βάλαμε ξανά στον χάρτη μια στεγαστική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος, φτάνοντας σήμερα να έχουμε κλειδωμένα 2,2 δισ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό. Κορωνίδα αυτής της πολιτικής είναι το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, που έχει στο επίκεντρό του τους νέους ανθρώπους ως 39 ετών. Επιτρέψαμε ξανά να δανειστούν από την τράπεζα για να αγοράσουν ένα σπίτι και μάλιστα με δόση μικρότερη και από δάνειο και οι εκταμιεύσεις να κινούνται πιο γρήγορα από ένα μέσο τραπεζικό στεγαστικό δάνειο», υπογράμμισε.
«Ήδη έχουμε 1.422 δάνεια που έχουν εκταμιευθεί. Εμείς αγκαλιάσαμε αυτό το πρόγραμμα. Το διπλασιάσαμε από τα 500 εκατ. στο 1 δισ. και το απλοποιήσαμε με βελτιωτικές ρυθμίσεις ως προς τις άδειες και την έκταση των επιλέξιμων σπιτιών. Από αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επωφεληθεί η ενίσχυση της περιφέρειας. Διότι από τις 9.600 εγκεκριμένες αιτήσεις, οι 5.881 (δηλαδή το 61,2%) αφορούν νέους ή νέα ζευγάρια που προέρχονται από Περιφερειακές Ενότητες εκτός της Αττικής», υπογράμμισε.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι το πρόγραμμα «μέχρι τέλος του έτους θα επεκταθεί και στο κομμάτι των ανακαινίσεων, πάλι με αποδέκτη τη νέα γενιά μέσα από το πρόγραμμα “Ανακαινίζω Νοικιάζω” ύψους 50 εκατ. ευρώ και θα επιδοτείται το 40% των εργασιών ανακαίνισης με βασική προϋπόθεση να υπάρξει μακροχρόνια μίσθωση τουλάχιστον 3 χρόνια».
www.enikonomia.gr