Νέο φορολογικό νομοσχέδιο-Οι διορθώσεις που έρχονται στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών-Δεν ισχύει τεκμήριο αν ζητήσουν έλεγχο
Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οικονομικό επιτελείο να έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο νέο καθεστώς φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών, που θα μειώνουν την επιβάρυνση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αφορούν στους συντελεστές προσαύξησης λόγω τζίρου, στον υπολογισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων και στη μαχητότητα του τεκμηρίου. Οι τελικές αλλαγές θα κλειδώσουν σήμερα σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, αφού ληφθούν υπόψη τα σχόλια και οι παρατηρήσεις πολιτών και φορέων στη δημόσια διαβούλευση, που λήγει σήμερα στις 10 το βράδυ.
Ωφελούμενοι των νέων παρεμβάσεων θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ και οι εποχικές επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των επαγγελματιών, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (στην ΕΡΤ) «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές, οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού της ελάχιστης αμοιβής, ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».
Το «λίφτινγκ» στο φορολογικό νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα αφορά τα εξής σημεία:
- Μαχητό τεκμήριο. Καθιερώνεται αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτησή του. Ο επιτηδευματίας μπορεί να προσφεύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό. Θα ακολουθεί έλεγχος της ΑΑΔΕ – ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίες θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα. Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες κ.α
- «Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη διάταξη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές αυτοί είναι:
- 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
- 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
- 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.
- Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως: κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό. Επίσης, ειδική φορολογική μεταχείριση θα έχουν οι επαγγελματίες με παιδιά ΑμεΑ και οι μονογονεϊκές οικογένειες επαγγελματιών.
www.newsbeast.gr