Στο τραπέζι το «κούρεμα» των προμηθειών – Τι συζητείται για POS και άλλες συναλλαγές
Κοντά σε συμφωνία για «κούρεμα» των χρεώσεων στις υποχρεωτικές συναλλαγές των εμπόρων μέσω POS, κυρίως για τις «μικρές» συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά, βρίσκονται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι τράπεζες, τα σχήματα Visa και Mastercard και οι εκκαθαριστές συναλλαγών Euronet, Global Payments, Nexi, Wordline και Viva Wallet. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει αποδέκτες της απαίτησης των εμπορικών επιμελητηρίων για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των αγορών που γίνονται μέσω POS σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρόβλεψη ενιαίου ύψους κράτησης για τις ΜμΕ, αλλά και για κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στο πλαίσιο οποιασδήποτε συναλλαγής προς υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
Με δεδομένο ότι το κόστος στις καθημερινές συναλλαγές επιβαρύνει πολίτες και επιχειρήσεις, συνεχίζονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες για εξορθολογισμό των χρεώσεων σε ορισμένες προμήθειες για τραπεζικές συναλλαγές, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να επικαλούνται τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν το 2023 στα έσοδα από προμήθειες οι συστημικές τράπεζες, τα οποία ανήλθαν συνολικά στα 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ χαμηλότερες χρεώσεις από άλλες ευρωπαϊκές στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στη δεδομένη στιγμή, ο τραπεζικός ανταγωνισμός επικεντρώνεται στις πληρωμές μέσω λογαριασμού με το σύστημα IRIS, καθώς, εκτός από τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων, έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση του για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με το μέγιστο ύψος προμήθειας από 1% να έχει περιοριστεί σε 0,5%, ενώ μία από τις συστημικές τράπεζες δεν έχει ακόμα ορίσει τιμολόγιο και παρέχει για την ώρα τις υπηρεσίες αυτές χωρίς προμήθεια. Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις αφορούν μόνο τους επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές μέσω IRIS από φυσικά πρόσωπα, ενώ για μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ την ημέρα, μεταξύ φυσικών προσώπων, δεν υπάρχει τραπεζική προμήθεια.
Διαβούλευση
Οπως δηλώνει στη Realnews o εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ομηρος Τσάπαλος «το υπουργείο και η ΑΑΔΕ προσπαθούν συστηματικά να εντείνουν την αύξηση της χρήσης ψηφιακών συναλλαγών, που αποτελεί έναν ακόμα πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη μας κατά της φοροδιαφυγής. Συμφωνούμε όλοι, ωστόσο, πως για να καταστεί ευρεία αυτή η πρακτική θα πρέπει να είναι λογικές και οι χρεώσεις των τραπεζών και των παρόχων. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο βρίσκεται σε συζήτηση με τις τράπεζες και τους παρόχους, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος για τη μείωση των προμηθειών κατά τη χρήση των POS -ειδικά για συναλλαγές μικρής αξίας- και αναμένουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Δίνουμε εναλλακτικές διεξόδους σε καταναλωτές και επαγγελματίες, προωθώντας τη χρήση άμεσων πληρωμών, όπως το σύστημα IRIS, και θεσμοθετώντας την υποχρέωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων (που έχουν και POS) να αποδέχονται πληρωμές με IRIS. Επιπρόσθετα, θέλω να τονίσω πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε προσπάθειες εκμετάλλευσης των πολιτών με αυξημένες χρεώσεις και απόπειρες κερδοσκοπίας σε βάρος τους. Αυτό το μήνυμα έδωσε και το πρόσφατο πρόστιμο άνω των 41 εκατ. ευρώ της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, υποχρεώνοντάς τες, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν σε μειώσεις χρεώσεων για αναλήψεις από ΑΤΜ με κάρτα άλλου ιδρύματος».
Αλλαγές με συναίνεση
Aνοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης για μείωση των επιβαρύνσεων στις συναλλαγές μικρής αξίας με POS αφήνουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς, μπορεί οι τράπεζες να κινούνται σε τροχιά χαμηλότερων χρεώσεων έως και 50%, ωστόσο δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η συναίνεση των παρόχων.