ΑΠΕ: Ο περιορισμένος ηλεκτρικός χώρος κόβει τη φόρα στην πράσινη ανάπτυξη – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
Πεπερασμένος θεωρείται ήδη ο ηλεκτρικός χώρος της χώρας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ πέραν εκείνων που έχουν αδειοδοτηθεί και λάβει όρους σύνδεσης για να συνδεθούν στο δίκτυο.
Ο κορεσμός των ηλεκτρικών δικτύων, οι περικοπές αλλά και οι αποζημιώσεις στα έργα καθώς επίσης και οι ρυθμίσεις με τις οποίες τα ιδιωτικά έργα επιδοτούνται για το 50% του κόστους σύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς (θέμα για το οποίο κοντράρονται ΑΔΜΗΕ και Ρυθμιστική Αρχή τις τελευταίες μέρες), αποτέλεσαν αντικείμενο χθεσινής ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή των δύο διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ. ΔΕΔΔΗΕ) της ΡΑΑΕΥ, του συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Νίκου Τσάφου, του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Γόρδιος δεσμός
Όπως διαπιστώνεται, η διαχείριση των ΑΠΕ εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση αφού ο κορεσμός των δικτύων στέκεται σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη των εθνικών στόχων. Το δίκτυο ηλεκτρισμού υπολογίζεται ότι μπορεί να σηκώσει συνολικά 29 GW ΑΠΕ έως το 2030. Σήμερα, η ισχύς των έργων ΑΠΕ που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο σύστημα, υπολογίζεται σε περίπου 11,5 GW ενώ έχουν δοθεί όροι προσφορών σύνδεσης για έργα ισχύος 15,5 GW τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος της δεκαετίας. Τα εγκατεστημένα έργα και τα έργα με όρους σύνδεσης αθροίζουν συνολικά ισχύ 27 GW, ενώ 2 GW ηλεκτρικού χώρου Απομένουν στο δίκτυο ΚΑΙ έχουν δεσμευθεί για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Σύμφωνα με παράγοντες του ΑΔΜΗΕ ο ηλεκτρικός χώρος έχει εξαντληθεί για νέους όρους σύνδεσης ενώ υπάρχουν περιοχές της χώρας που οι ΑΠΕ δημιουργούν υπερφορτίσεις στις γραμμές και δυσχεραίνουν την λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία, ο κορεσμός του δικτύου εκτιμάται ότι έχει φτάσει το 200% σε άλλες όπως η περιοχή των Τρικάλων στο 100%. Σήμερα, το πρόβλημα καλύπτεται από την χαμηλή ζήτηση και την έλλειψη εξαγωγών της πλεονάζουσας ενέργειας που το έχουν κρύψει κάτω από το χαλί. Όμως η αύξηση της ζήτησης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά αν δεν ληφθούν μέτρα καθώς κάθε μέρα που περνά -και αυτό διαπιστώθηκε και κατά την χθεσινή συνάντηση- τα έργα ΑΠΕ γίνονται μη βιώσιμα, ειδικά για τους νέους παίκτες της αγοράς. Για αυτό και απαιτούνται μέτρα που θα καθορίσουν το πλαίσιο των περικοπών, τις αποζημιώσεις των παραγωγών αλλά και το ποιος θα αναλάβει το τελικό κόστος.
Έρχονται «κόφτες»
Η ΡΑΑΕΥ έχει εκφράσει τις διαφωνίες της, οι περικοπές στις ΑΠΕ να αποζημιώνονται από τους διαχειριστές και εκείνοι να μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές. Επιπλέον, όπως λέει αρμόδια πηγή και το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) πρέπει να αποκτήσει την δυνατότητα περικοπών και περιορισμών έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ μέσω τηλεχειρισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αλλά και οι κάτοχοι μικρών φωτοβολταϊκών (ισχύος άνω των 400 κιλοβάτ) θα πρέπει να υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν τα απαιτούμενα συστήματα, ώστε να μπορούν να εφαρμοσθούν από απόσταση οι σχετικοί «κόφτες» από τον Διαχειριστή.
Αυτή τη στιγμή, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να τηλεδιαχειριστεί για περικοπές ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 1,5 Γιγαβάτ, από τα περίπου 5,8 Γιγαβάτ έργων που βρίσκονται σε λειτουργία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, περικοπές μπορούν να γίνουν μέσω τοπικών χειρισμών από συνεργεία του Διαχειριστή.
Με τον τηλε-έλεγχο, οι περικοπές έγχυσης θα επιβαρύνουν στον βαθμό που αναλογεί και τα φωτοβολταϊκά που «κουμπώνουν» στο δίκτυο διανομής, ώστε να μην περιορίζεται υπέρμετρα η παραγωγή των υπόλοιπων έργων επειδή ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει δυνατότητες τηλεδιαχείρισης.
Ο ΔΕΔΔΗΕ στην χθεσινή σύσκεψη εκτίμησε ότι θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές από τον προσεχή Σεπτέμβριο ενώ θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για να ζητήσει από τους παραγωγούς να τροποποιήσουν τις ρυθμίσεις τους ώστε να το επιτρέψουν.
Το παραλίγο μπλακ άουτ
Στην χθεσινή σύσκεψη στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της ασφάλειας του δικτύου με αφορμή το παραλίγο μπλακ άουτ στις 15 Φεβρουαρίου αλλά και την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο και το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από ένα μήνα από μια ανωμαλία του συστήματος (βραχυκύκλωμα) βγήκαν από το σύστημα 1.000 ΜW φωτοβολταϊκών, τα οποία αντικατέστησαν οι αυξημένες εισαγωγές και έτσι αποφεύχθηκε το σκοτάδι.
Όπως συζητήθηκε χθες, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να λάβει τα μέτρα του και να κάνει γρήγορα τις επεμβάσεις που απαιτούνται στους διακόπτες των παραγωγών μικρών φωτοβολταϊκών ώστε να επιδεικνύουν μεγαλύτερη αντοχή στις μεταβολές της τάσης και να μην σβήνουν. Εξετάζεται μάλιστα να υπάρχουν και κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν.
Μπλόκο ΥΠΕΝ
Σε ότι αφορά το θέμα με την κοινωνικοποίηση του 50% των ιδιωτικών έργων ΑΠΕ, το υπουργείο φαίνεται σε δεύτερη ανάγνωση να συναινεί με την αλλαγή της μεθοδολογίας που προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή για ξεχωριστή περιουσιακή βάση, με την δημιουργία ενός διακριτού λογαριασμού που θα πληρώνεται με διαφορετική απόδοση έναντι των εθνικών έργων που κατασκευάζει ο ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο σκοπεύει να διερευνήσει διεξοδικά το θέμα καθώς πηγές του ΥΠΕΝ δεν αποκλείουν ακόμη και την επανεξέταση της σχετικής ρύθμισης που επιτρέπει στον ΑΔΜΗΕ να μετακυλίει στους χρήστες το 50% των επενδύσεων αυτών, εκτιμώντας ότι χρειάζεται να διευκρινιστεί ακόμη και το ενδεχόμενο η ρύθμιση να συνιστά κρατική ενίσχυση.
Όπως αναφέρον στην ΡΑΑΕΥ, δεν μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να δανείζεται με 3,5% και να ζητάει 7,5% από τους καταναλωτές. Στην Ρυθμιστική Αρχή τονίζουν ότι αν ο ΑΔΜΗΕ επιθυμεί ενιαίο WACC, για όλη την ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση, νομοτελειακά θα ανέβει ο συντελεστής δανειακής του επιβάρυνσης και κατά συνέπεια αυτό θα ρίξει το WACC κάτω από 7% από 7,5% που είναι σήμερα.
www.newmoney.gr