Χωρις κατηγορια

Γιατί θέλουμε πάντα να “ισιώνουμε” τη σοκολάτα που τρώμε

Αγοράζουμε μια μπάρα σοκολάτας που είναι ήδη χωρισμένη σε μικρότερα κομμάτια. Κάποιοι προχωρούν στην κατανάλωση, δαγκώνοντας το γλύκισμα. Άλλοι την σπάνε με τα χέρια. Οι ψυχαναγκαστικοί την κόβουν κομμάτι, κομμάτι.

Είναι αυτοί που δεν έρχονται αντιμέτωποι με ανομοιομορφία, η οποία μπορεί να μας κάνει όλους ψυχαναγκαστικούς, όπως επιδιώξουμε να διορθώσουμε την ‘ατέλεια’.

Έτσι τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα.

Γνωρίζατε πως όλο αυτό κατ’ αρχάς αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δευτερευόντως ότι είναι ‘κατασκευαστική’ η ανάγκη μας να ισιώνουμε τη σοκολάτα;

Εξυπακούεται πως υπάρχουν σχετικές μελέτες που ενημερώνουν πως ‘ξυπνά’ η εσωτερική ανάγκη για συμμετρία!

Την έχουμε έμφυτη οι άνθρωποι, μαζί με εκείνη για την τάξη -μην κοιτάς που τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται να αναπροσαρμόζουμε αυτές τις ‘κατασκευαστικές’ λειτουργίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τάξη και η συμμετρία φέρνει μια αίσθηση ισορροπίας και προβλεψιμότητας στο περιβάλλον μας, κάτι που μπορεί να μας ηρεμεί και να μας καθησυχάζει.

Αυτός άλλωστε, είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται αισθητικά ευχάριστα πράγματα όπως τα μοτίβα, η επανάληψη και οι ισορροπημένες συνθέσεις.

Η επεξεργασία οπτικών πληροφοριών που είναι δυσαρμονικές μπορεί να είναι ψυχικά επιβαρυντική.

Μια ανομοιόμορφη σειρά διαταράσσει την αίσθηση της τάξης και δημιουργεί οπτική απόκλιση που μπορεί να προκαλέσει την επιθυμία να αποκατασταθεί η ισορροπία. Έτσι, σπάμε ό,τι προεξέχει στην μπάρα της σοκολάτας και το συνεχίζουμε έως το τέλος.

Το σπάσιμο της σειράς ομοιόμορφα μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου και προβλεψιμότητας με μικρό, διαχειρίσιμο τρόπο.

Όπως έχει αναφερθεί, σε έναν κόσμο που συχνά αισθάνεται χαοτικός και απρόβλεπτος, ακόμη και μικρές πράξεις ελέγχου μπορεί να είναι ψυχολογικά χρήσιμες.

Έτσι, το να σπάσουμε ομοιόμορφα μια σειρά σοκολάτας μπορεί να είναι ένας τρόπος να διεκδικήσουμε τον έλεγχο σε μια μικρή πτυχή του περιβάλλοντός μας και να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του, μέσω ολοκληρωμένων μοτίβων. Άρα, όταν ‘πέφτει’ σε κάποιο ημιτελές, αισθάνεται την υποχρέωση να το διορθώσει.

Υπάρχουν βέβαια, και οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ως συνήθεια ή τελετουργία το να σπάσουν ομοιόμορφα τη σειρά της σοκολάτας. Μπορεί να είναι κάτι που έκαναν πάντα κατ’ αυτόν τον τρόπο και όποιος άλλος έχει ‘καταγραφεί’ ως λάθος.

Έχει διαπιστωθεί πως οι συνήθειες και τα τελετουργικά μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης και οικειότητας, έναν τρόπο να διατηρήσουν μια αίσθηση ρουτίνας και τάξης στη ζωή τους.

Τέλος, εάν ο στόχος είναι να ισιώσουμε τη σοκολάτα, απαλλασσόμαστε από τις ενοχές του επιπλέουν κομματιού που καταναλώνουμε!

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΥΘΕΙΑΣ

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο, ως προς την επιθυμία μας να ισιώσουμε την μπάρα της σοκολάτας.
Έχει αναφερθεί ότι τα άτομα με ισχυρότερες τάσεις προς την τελειομανία ή την τάξη μπορεί να είναι πιο πιθανό να φάνε το επιπλέον κομμάτι.
Επίσης, εάν μοιραζόμαστε τη σοκολάτα, μπορεί να διστάζουμε να πάρουμε ένα επιπλέον κομμάτι, ακόμα κι αν μας ενοχλεί οπτικά.
Σε περίπτωση που είμαστε ιδιαίτερα πεινασμένοι, δύσκολα αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να φάμε το ‘λάθος’ κομμάτι.

www.news247.gr

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Χωρις κατηγορια

Πολιτικός Καζαμίας 2020: Τι να περιμένουμε και τι μας περιμένει

Πολιτικός Καζαμίας 2020: Ο Παράτυπος με ελληνικά τραγούδια προοιωνίζει το μέλλον κυβέρνησης, πολιτικών αρχηγών και ψηφοφόρων, Το 2020 μπήκε με
Χωρις κατηγορια

50 αστείες και παράξενες φωτογραφίες από όλο τον κόσμο

Για ακόμη μι φορά τα κοινωνικά δίκτυα και οι ιστοσελίδες με αστείες και παράξενες φωτογραφίες πήραν φωτιά. Σε αυτή την