Σδούκου: Εντός του έτους η ολοκλήρωση του νέου αγωγού στη Δυτική Μακεδονία – Θα καταστήσει την περιοχή hub αερίου και υδρογόνου στην υπόλοιπη Ευρώπη
«Η Δυτική Μακεδονία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας», σχολίασε η Υφυπουργός ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τη συμμετοχή της στο Balkan Energy Forum.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στα επιτεύγματα της χώρας στον τομέα της ενέργειας, τα τελευταία 5 χρόνια. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε:
- τον διπλασιασμό της εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, που μας φέρνει σε δεύτερη θέση παγκοσμίως σε ανάπτυξη τους
- τις επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που έφτασαν στο 1,2 δισ. φέτος
- την πρόοδος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπου επέτρεψαν ανάμεσα σε άλλα να «σβήσουν» περισσότερες «βρώμικες» μονάδες στα νησιά
- τις νέες πολιτικές και τεχνολογίες στον κλάδο, όπως η αποθήκευση, το υδρογόνο και το βιομεθάνιο
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε η κα Σδούκου η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων. Πέτυχε μέσω της Ρεβυθούσας, του TAP, να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια, τόσο τη δικής μας, όσο και των γειτόνων. Πρόσθεσε πως με τον νότιο διάδρομο η Ελλάδα θα καταστεί μεταφορέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέχρι και την Ουκρανία.
Ειδικότερα, αναφερόμενη στην πορεία μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε φάση ολοκλήρωσης ο νέος αγωγός αερίου που θα τελειώσει μέσα στο 2024. Θα φέρει φυσικό αέριο στην περιοχή, θα τροφοδοτήσει τη μονάδα τηλεθέρμανσης και τα δίκτυα των πόλεων της περιφέρειας. Το βασικό είναι ότι πρόκειται για έργο hydrogen ready. Άρα στο μέλλον θα μεταφέρει καθαρό υδρογόνο στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Επίσης έχουμε τη ανάπτυξη της μονάδας της Hellenic Hydrogen στο Αμύνταιο, που θα αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και άλλα έργα της περιοχής, η οποία θα συνδεθεί με τον νέο αγωγό.
Όπως τόνισε η κ Σδούκου, η μετάβαση της Δ. Μακεδονίας είναι φιλόδοξη καθώς πρόκειται για ευρύτερη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της περιφέρειας. Παρά τις προκλήσεις, υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στην περιοχή, γι’ αυτό έχει τη δυνατότητα να γίνει πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας τους πόρους και θέση της.
Ιδιαίτερα αναφερόμενη στη διεξαγωγή του συνεδρίου της Eurelectric στη χώρα, υπογράμμισε πως η θέση του κ. Στάσση ως αντιπροέδρου δείχνει αναγνώριση της πορείας της χώρας, αλλά και της ίδιας της εταιρείας. «Να θυμηθούμε πού βρισκόταν η ΔΕΗ και τώρα η αξία της φτάνει τα 3,4 δισ., με δραστηριότητα στα Βαλκάνια, μεγάλες επενδύσεις και εξαγορές», ανέφερε η Υφυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει σημαντικό σχέδιο για την περιοχή. Βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις, για παράδειγμα στο υδρογόνο, από καινοτόμες εταιρείες όπως η Advent. Επιμένουμε στην αναβάθμιση του δικτύου, που θα δώσει και τη δυνατότητα στους μικρούς παραγωγούς και τις ενεργειακές κοινότητες να αναπτύξουν έργα, σημείωσε μεταξύ άλλων.
energypress.gr