«Μόνιμη Μείωσης Τιμής: Νέα «όπλα» στην μάχη κατά της ακρίβειας
Την στιγμή που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την λήξη του μέτρου «Μόνιμη Μείωσης Τιμής» την Παρασκευή 31 Μαΐου, με τον κίνδυνο για νέες ανατιμήσεις να είναι ορατός η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επεξεργάζεται νέα αλλά και αλλαγές σε υπάρχοντα μέτρα τα οποία στόχο έχουν να διορθώσουν διαχρονικές παθογένειες της αγοράς, να αυξήσουν τον ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα.
Το μέτρο της «Μόνιμης Μείωσης Τιμών», που ίσχυε από τον περασμένο Δεκέμβριο λήγει την Παρασκευή 31 Μαΐου και δεν πρόκειται, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον να επεκταθεί.
Τέλος του μέτρου «Μόνιμη Μείωση Τιμής»
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του περασμένου Νοέμβρη δεκάδες βιομηχανίες τροφίμων είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης «Μόνιμη Μείωση Τιμής» μειώνοντας τις τιμές τους σε περίπου 1.300 προϊόντα κατά τουλάχιστον 5% για 6 μήνες, δηλαδή για το διάστημα από αρχές Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τέλος Μαΐου 2024.
Συνεπώς, η εξάμηνη αυτή περίοδος λήγει στις 31 Μάιου με τον κίνδυνο να ανατιμηθούν εκατοντάδες προϊόντα να είναι ορατός. Ωστόσο μένει να φανεί εάν θα αυξηθούν οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Και αυτό για αυτό σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές του χρόνου όποια επιχείρηση προχωρήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων της δεν θα μπορεί να τα συμπεριλάβει σε προωθητικές ενέργειες και να τα πουλήσει με έκπτωση ή με προσφορά για 3 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι στα 1.300 προϊόντα που είχαν μειωθεί οι τιμές τους ήταν από κατηγορίες όπως, και μεταξύ άλλων, τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και άλλα.
Μειώνονται οι προθεσμίες πληρωμής
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Ανάπτυξης συζητούν όλα τα εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να παρθούν προκειμένου διορθωθούν διαχρονικές παθογένειες του παρελθόντος, να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός και κατ’ επέκταση να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξετάζεται η θέσπιση ενός μέτρου, το οποίο θα περιορίζει σημαντικά τις προθεσμίες πληρωμής των προμηθευτών είτε είναι από τα σούπερ μάρκετ είτε είναι από άλλους αγοραστές.
Ένα μέτρο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους να μπορούν να έχουν ίσους όρους αντιμετώπισης στο θέμα των πληρωμών από τους αγοραστές. Είναι γνωστό ότι σήμερα οι ημέρες πληρωμής των προμηθευτών από λιανεμπορικές επιχειρήσεις διαφέρουν και μπορούν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τουλάχιστον, να φτάσουν από λίγες ημέρες μέχρι και σε 3 με 4 μήνες. Ο στόχος είναι ένας μικρός παραγωγός, που δεν έχει την ίδια διαπραγματευτική δυνατότητα με έναν μεγάλο, να μπορεί να πληρώνεται στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα.
Με αυτόν τον τρόπο αφενός θα λειτουργήσει καλύτερα η αγορά, αφετέρου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα έτσι ώστε στην συνέχεια να μπορούν να ασκήσουν και πιο ανταγωνιστική εμπορική πολιτική. Δηλαδή, στόχος είναι να μπορούν να πουλάνε και οι μικρότεροι προμηθευτές τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που συζητείται είναι η προθεσμία για την πληρωμή ευπαθών προϊόντων, δηλαδή φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και άλλα η πληρωμή να γίνεται σε 30 ημέρες και σε μη ευπαθή προϊόντα να γίνεται σε 60 ημέρες. Ωστόσο δεν αποκλείεται, η προθεσμία πληρωμής για όλα τα προϊόντα, ανεξάρτητα από το ένα είναι ευπαθή ή όχι, να περιορισθεί στις 30 ημέρες. Στόχος είναι αυτές οι προθεσμίες να ισχύσουν και για όλες τις συναλλαγές που κάνουν μεταξύ τους οι επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιες εταιρείες πληρώνουν τους προμηθευτές τους ακόμη και σε 6 μήνες ανάλογα πάντα με την διαπραγματευτική τους δύναμη. Το μεγάλο ζητούμενο σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί η εφαρμογή ενός μέτρου. Γιατί μεν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα προσπαθήσουν να ελέγχουν τα τιμολόγια και τις ημερομηνίες πληρωμής, ωστόσο ερωτήματα εγείρονται τι θα γίνεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει «ειδική» συμφωνία ανάμεσα σε αγοραστές και προμηθευτές.
Σημειώνεται, ότι πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο αντιδρούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκπρόσωποι των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και των βιομηχανιών. Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό στην αγορά, ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές ανάμεσα στις επιχειρήσεις, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά.