Connect with us

1ο Ποντιακό Αντάμωμα – Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου κ. Χαραλαμπίδη Λάζαρο

Γρεβενα

1ο Ποντιακό Αντάμωμα – Αποκλειστική συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου κ. Χαραλαμπίδη Λάζαρο

Σήμερα έχουμε κοντά μας τον πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου κ. Χαραλαμπίδη Λάζαρο, για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το «Μακρύν Ομάλ».

Καλησπέρα κύριε Χαραλαμπίδη.

Καλησπέρα και σε εσάς και στους αναγνώστες σας.

Να αναφερθούμε λίγο στην εκδήλωση που πραγματοποιεί ο σύλλογος σας την Κυριακή 07 Ιουλίου.

 Τι ακριβώς διοργανώνετε? Για να μάθει και ο κόσμος που σας παρακολουθεί τι θα γίνει εκείνη την ήμερα.

Πολύ σωστά, ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι θα δει. Στα πλαίσια του εορτασμού «100 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΣ>> αποφασίσαμε ως Δ.Σ να περάσουμε για φέτος μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από την παραμονή της πρωτοχρονιάς με προγραμματισμό μεχρι τέλος του χρόνου. Θέλοντας να δώσουμε έντονο χαρακτήρα σε μια από όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οδηγηθήκαμε στο «μακρύν ομάλ». Μια εκδήλωση που παρόμοια της δεν έχει ξαναγίνει, όχι στα Γρεβενά, αλλά  ούτε και στην Περιφέρεια μας. Πιο συγκεκριμένα καλούνται οι χορευτές που θα συμμετάσχουν να καλύψουν χορεύοντας μια απόσταση 990 μέτρων, εξού και η φράση «μακρύν ομάλ». Θα ξεκινήσουν από την είσοδο της πόλης ( πάρκο Μανιταριών) και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία (πλατεία Αιμιλιανού). Πέρα από τους συλλόγους που περιμένουμε να συμμετέχουν μπορούν να χορέψουν όλοι, όποιος επιθυμεί μπαίνει στην γραμμή και χορεύει, τόσο απλά.

Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με το χορό, τι είναι το Ομάλ?

Το Ομάλ είναι ένας ποντιακός παραδοσιακός χορός, από τους πιο απλούς χορούς! Ομάλ στα ελληνικά σημαίνει ομαλός – επίπεδος. Παίζεται σε διαφορετικές μουσικές και συνοδεύεται από πληθώρα τραγουδιών, είναι από τους πιο διαδεδομένους χορούς, χορεύονταν σχεδόν σε όλη την επικράτεια του πόντου και ταιριάζει επίσης με πολλούς αργούς ελληνικούς χορούς. Σε πολλές εκδηλώσεις που συμμετέχει μεγάλος αριθμός χορευτών είναι ο χορός που επιλέγουν τα χορευτικά για  να κάνουν την είσοδο τους. Με αυτά τα δεδομένα επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος χορός, συν ότι μπορεί να χορευτεί και από οποιοδήποτε που τυγχάνει να μην είναι πόντιος αλλά θέλει να χορέψει.

Που αποσκοπεί αυτή η εκδήλωση?

Πραγματικά δεν ξεκίνησε με αυτό το σκεπτικό η διοργάνωση  αυτής της εκδήλωσης, στην αρχή είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και έπεσε στο τραπέζι η πρόταση στο να κάνουμε ένα μακρύ χορό όπως είχε γίνει στην Κομοτηνή γύρω από την πλατεία και σε κάποια στενά πολύ πιθανών. Κανείς από εμάς δεν περίμενε να πάρει αυτήν την εξέλιξη, ξαφνικά άρχισε να παίρνει έκταση και να μεγαλώνει, τότε καταλάβαμε ότι πρέπει να οργανωθούμε και να το δούμε πολύ σοβαρά σχεδόν επαγγελματικά θα τολμήσω να πω. Πλέον έχει πάρει την μορφή στοιχήματος με μεγάλα ρίσκα, με πολλά τεχνικά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν, όπως η μεταφορά του ήχου σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και πολλά άλλα θέματα που λύθηκαν με την βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, του Δήμου Γρεβενών, της Μητρόπολης Γρεβενών και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, τους ευχαριστούμε  θερμά για αυτό. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν και ωφέλη και για το σύλλογο μας που θα ακουστεί παντού αλλά και για τον τόπο μας που θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει εκείνη την ήμερα πληθώρα κόσμου. Ό,τι αποκομίσουμε ας το εκμεταλλευτούμε σωστά, αυτό έχω να πω εγώ.

Εμείς να ευχηθούμε στο σύλλογο καλή επιτυχία και να παροτρύνουμε τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα ή στοίχημα όπως μας είπατε.

Ευχαριστούμε πολύ! Το σίγουρο είναι ότι για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα πρέπει πρώτα να το αγκαλιάσει ο κόσμος δείχνοντας την αγάπη του με την συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση. Κλείνοντας να μην ξεχάσουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συλλόγους που δήλωσαν συμμετοχή και στους χορηγούς μας που είναι δίπλα μας και στηρίζουν κάθε προσπάθεια μας όταν χρειαστεί.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ!!!

media-news.gr

 

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH