Κόκκινα δάνεια: Έρχονται αλλαγές στους πλειστηριασμούς το φθινόπωρο
Στην ανάληψη νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών που δυσχεραίνουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων συμφώνησαν να προχωρήσουν το Φθινόπωρο οι servicers με τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος τέθηκαν επί τάπητος σειρά ζητημάτων που απασχολούν συνολικά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Κύκλοι των Servicers που συμμετείχαν στην διαδικασία κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δημιουργική και παραγωγική συνάντηση κατά την διάρκεια της οποίας έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα μια σειρά από στρεβλώσεις και γραφειοκρατικά ζητήματα που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τους πλειστηριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας πλειστηριασμός ξεπερνάει χρονικά στις περισσότερες περιπτώσεις τη διετία και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν τελεσφορεί.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κυρίως η πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει άμεσα σε μια σειρά από αιτήματα των Servicers και για όσα υπάρξει συμφωνία, π.χ, αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διαδικασία ανακοπών κ.α θα έρθουν και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις μέσα στο Φθινόπωρο.
Οι αλλαγές στους πλειστηριασμούς
Συγκεκριμένα, από το κλίμα της συνάντησης φαίνεται πως υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για μια σειρά παρεμβάσεις στην όλη διαδικασία των πλειστηριασμών που θα κινούνται στις παρακάτω κατευθύνσεις.
Από κοινού εκδίκαση των αναγκαστικών ανακοπών κατά τον πλειστηριασμό μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Η σύμπτυξη των ανακοπών ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν το ίδιο αντικείμενο θα αποτελέσει σοβαρό μέτρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Δυνατότητα είσπραξης του πλειστηριάσματος που κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η οποία καθυστερεί για χρονικό διάστημα ακόμη και 24 μηνών με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας στις εταιρίες διαχείρισης που δεν μπορούν να υπερβούν τους χρόνους αποπληρωμής των τιτλοποιήσεων. Μάλιστα οι Εταιρίες Διαχείρισης συζητούν με τις αρχές τα τιμήματα να εισπράττονται από τους συμβολαιογράφους οι οποίοι είναι πολύ πιο ευέλικτοι σε επίπεδο διαδικασιών.
Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου πλειστηριαζόμενου ακινήτου με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, άδεια κατόψεις, τοπογραφικό φωτογραφίες και άλλα ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορείς να μπορούν να ελέγχουν με τρόπο διεξοδικότερο το υπό πλειστηριασμό ακίνητο. Και αυτό γιατί το ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει δυνατότητα να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να έχει ο ίδιος επί τόπου εικόνα του ακινήτου.
Δυνατότητα ρυθμίσεων των χρεών που συνοδεύουν το ακίνητο και τα οποία δεν εγγράφονται ως υποθήκη αν και υφίστανται, όπως απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ ή άλλα προβλήματα ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να μην έρχεται αντιμέτωπος με δυσάρεστα απρόοπτα.
Επιτάχυνση των διαδικασιών μεταγραφής των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
Αντίθετα, την κάθετη άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών βρήκε το αίτημα των Servicers για την παροχή των στοιχείων των οφειλετών από την ΑΑΔΕ (τηλέφωνο, email κ.α) προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με σκοπό την εξεύρεση κοινής λύσης, καθώς εμπίπτει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Η στάση του ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές ότι δεν επιδιώκει να διευκολύνει ή να επιταχύνει τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και κυρίως τους πλειστηριασμούς αλλά να άρει στρεβλώσεις και να βάλει τέλος σε καταχρηστικές συμπεριφορές, με στόχο να αυξήσει τον ανταγωνισμό στη διαδικασία του πλειστηριασμού, η απουσία του οποίου μπορεί να έχει επίπτωση στην αξία του ακίνητου και κατά συνέπεια στο ύψος του εκπλειστηριάσματος το οποίο αφαιρείται από την οφειλή.
Κινδυνεύουν οι τιτλοποιήσεις
Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι Servicers επανέλαβαν ότι έχουν δεσμευτικούς στόχους επίτευξης χρηματοροών από τις οποίες εξαρτάται άμεσα η επιτυχία κάθε τιτλοποιήσεις και τόνισαν ότι η μη επίτευξη των στόχων των τιτλοποιήσεων όπως περιγράφονται στα επιχειρησιακά σχέδια (business plans) θα έχει αρνητικές συνέπειες για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αλλά για το ελληνικό δημόσιο.
Πηγές της αγοράς τόνιζαν ότι τους επόμενους μήνες «ωριμάζουν» οι τιτλοποιήσεις, ο επόπτης (SSM) θα είναι πιο αυστηρός και θα πρέπει να ανακτηθεί το έδαφος από το πολύμηνο, λόγω πανδημίας πάγωμα πλειστηριασμών και γενικότερα μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος και οι αγκυλώσεις που δυσκολεύουν τη διοχέτευση στην αγορά ενός πολύ σημαντικού αποθέματος ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους (REO’s) και νομική όχι μόνο τεχνική τακτοποίηση πολλών από αυτά είναι κολλημένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
www.news247.gr