Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Oι “μεγάλοι” κερδίζουν μερίδια και οι “μικροί” ασφυκτιούν
Με «γκρίνια» κατά της κυβέρνησης και των «μεγάλων» της αγοράς και υπέρ μιας συνεκτικής πολιτικής ανταγωνισμού στη χώρα μας τάχθηκαν χθες οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι «μικροί» θεωρούν ότι η εγχώρια αγορά συγκεντρώνεται επικίνδυνα, η Πολιτεία αδυνατεί ή δεν θέλει να ελέγξει τη συγκέντρωση αυτήν και οι ΜμΕ συρρικνώνονται ή απειλούνται με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο «εκδημοκρατισμός» της αγοράς υποχωρεί συνεχώς. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι κατά τη 10ετία 2011-2021 ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 15,5%, ενώ ο τζίρος στην αγορά αυξήθηκε κατά 14,7%. Παράλληλα, ο μέσος κύκλος εργασιών ανά ΑΦΜ εκτοξεύθηκε κατά 35,8%, φτάνοντας το 2021 τις 362.350 ευρώ, από 266.760 ευρώ που ήταν το 2011.
«Αντί παρενθέσεως, να διευκρινίσουμε ότι για να παρέμενε ίδιος ο βαθμός συγκέντρωσης της ελληνικής οικονομίας την εξεταζόμενη περίοδο 2011-2021, θα έπρεπε ο αριθμός των νομικών μονάδων να αυξανόταν με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών», αναφέρει η έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2023 με τίτλο «Ανταγωνισμός & Μικρές Επιχειρήσεις».
Και συνεχίζει: «Αν, αντίθετα με ό,τι συνέβη, η διαφορά του αριθμού των ΑΦΜ ήταν μεγαλύτερη της διαφοράς του κύκλου εργασιών, τότε η δομή της οικονομίας θα γινόταν πιο δημοκρατική». Προσθέτει ακόμη ότι η συγκέντρωση στην αγορά είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη διαφαινόμενη, καθώς ο αριθμός των ενεργών εταιρικών ΑΦΜ είναι μικρότερος του υφιστάμενου αριθμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ, Παύλο Ραβάνη, η Ελλάδα έχει από τις πλέον πολύπλοκες και αργές πτωχευτικές διαδικασίες, που συμβάλλουν καθοριστικά στην καταστροφή επιχειρηματικής αξίας. Πρόσθεσε δε ότι το 2014 στην Ελλάδα είχαμε 335 πτωχεύσεις. Το Λουξεμβούργο, με λιγότερους από 1 εκατ. κατοίκους, είχε 1.000, το Βέλγιο με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα είχε 10.000.
Προς επίρρωσιν των αναφερομένων, η έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εστιάζεται στους πέντε μεγαλύτερους κάθε κλάδου επιχειρηματικότητας κατά την περίοδο 2011-2021. Ο κύκλος εργασιών, όπως αναφέρεται, αυξήθηκε κατά μέσο όρο ανά ΑΦΜ 10% και από 222 εκατ. ευρώ, που ήταν το 2011, ανήλθε σε 244 εκατ. ευρώ το 2021, τη στιγμή που το σύνολο του κλάδου υποχώρησε. Έτσι, το μερίδιο των πέντε μεγάλων στον συνολικό κύκλο εργασιών αυξήθηκε από 28% σε 30%. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, μειώθηκε η συμβολή τους στην απασχόληση
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε ότι μια ομάδα πέντε αλυσίδων λιανικής έφτασε να ελέγχει το 88% του εμπορίου και ότι η κυβέρνηση αντιδρά με πρόστιμα της «πλάκας». Οι αλυσίδες έχουν δεχθεί πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ, την ώρα που έχουν βγάλει 5 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης, έκανε λόγο για 11ο χρόνο κρίσης στους βιοτέχνες της Αθήνας, που τους χαρακτηρίζει η έλλειψη ρευστότητας, η υπερφορολόγηση, η υπερεισφοροδότηση, οι κατασχέσεις λογαριασμών κ.λπ., που δημιουργούν ένα άκρως καταστροφικό μείγμα στην παραγωγική βάση και ειδικά στους βιοτέχνες.
Η «γκρίνια» των ΜμΕ
Την ίδια «γκρίνια» έβγαλαν και οι ίδιες οι ΜμΕ σχετικά με την κατάσταση στην ελληνική αγορά. Στην έρευνα που διεξήγαγε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σχεδόν 9 στις 10 ΜμΕ (ποσοστό 87,3%) θεωρούν ότι τις τιμές στην αγορά τις διαμορφώνουν τα ολιγοπώλια της ελληνικής οικονομίας και μόλις 1 στους 10 (ποσοστό 8,5%) θεωρεί ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη χώρα μας.
Επίσης, 8 στις 10 ΜμΕ θεωρούν εντελώς ατελέσφορες ή μάλλον ατελέσφορες τις πολιτικές ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Ειδικότερα, στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές έχουν συμβάλει στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και στην αποφυγή αθέμιτων ολιγοπωλιακών πρακτικών;», το 70,7% απάντησε «Όχι, καθόλου», το 13,5% «Μάλλον όχι» και μόλις το 11,5% θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί (είτε λίγο 9,5%, είτε απόλυτα 2%).
Πάντως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην παρουσίαση και υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις. Στάθηκε στα θετικά της μελέτης, τα οποία είναι η βελτίωση του δείκτη προσδοκιών των ΜμΕ, αλλά και στην αύξηση των ποσοστού των κερδοφόρων ΜμΕ, πάνω από τα όρια του 2019. Σημείωσε όμως ότι πρώτο μέλημά του είναι η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας εμμέσως το πρόβλημα ελέγχου της αγοράς.
www.powergame.gr