Connect with us

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος χρόνου για υποβολή δηλώσεων -Έρχονται βαρύτατα πρόστιμα

Ελλαδα

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τέλος χρόνου για υποβολή δηλώσεων -Έρχονται βαρύτατα πρόστιμα

Τελευταία ευκαιρία σήμερα 15 Ιουλίου 2024 (μετά και την παράταση που δόθηκε) για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων προκειμένου να δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis, ότι έχουν προχωρήσει στον υποχρεωτικό καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υποβληθεί πάνω από 650.000 δηλώσεις, ενώ υπολείπονται περίπου άλλες 500.000. Υπόχρεοι είναι φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, όπου τα οικόπεδα βρίσκονται εντός σχεδίου ή οικισμού, ενώ στην πρόβλεψη περιλαμβάνει και ακάλυπτους χώρους καθώς και αγροτεμάχια που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς ή έχουν κτίσμα.

Τι προβλέπει ο καθαρισμός

Ο απαιτούμενος καθαρισμός, εξάλλου περιλαμβάνει και την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  2. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  3. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  4. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  5. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  6. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Βαριά πρόστιμα

Σημειώνεται ότι για τους «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες τα πρόστιμα είναι βαριά. Συγκεκριμένα:

 Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης του χώρου που κατέχουν επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους:
α. πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β. δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών

 Σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ «το κεφάλι», δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά ανά συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα θα θεωρείται ότι ο ιδιοκτήτης συναίνεσε να μπει ο Δήμος να καθαρίσει το οικόπεδο και να του χρεώσει τα έξοδα του καθαρισμού.  Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων.

 Εναντίον όσων δηλώσουν ψευδώς  ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και βαρύτατο πρόστιμο που φτάνει έως και τις 54.000 ευρώ.
Επειδή όμως και το αν ο καθαρισμός έγινε σωστά είναι σχετική έννοια, αλλά και επειδή καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να ελέγχουν συνεχώς αν ξαναβγήκαν χορτάρια κλπ., πράγματα διόλου εύκολα για όσους κατοικούν μακριά από τις ιδιοκτησίες τους και δεν μπορούν να έχουν συνεχή εποπτεία, οι ιδιοκτήτες είναι εκτεθειμένοι στην κρίση των ελεγκτικών οργάνων για επιβολή εξοντωτικών ποινών και προστίμων.

Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ παρότι τα καθάρισαν

Ο υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, εφαρμόστηκε με ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, δηλαδή χωρίς την πρόβλεψη ασφαλούς διάθεσης της βιομάζας από τους καθαρισμούς των οικοπέδων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με πρόστιμα ύψους 300 ευρώ! (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ)

Το οξύμωρο είναι ότι οι συνεπείς ιδιοκτήτες που καθάρισαν τις ιδιοκτησίες τους βρίσκονται αντιμέτωποι με παραβίαση της νομοθεσίας για την ανακύκλωση και τους κανονισμούς καθαριότητας των Δήμων!

Τεράστιοι όγκοι βιομάζας από τους καθαρισμούς 650.000 οικοπέδων, που αντιστοιχούν σε  συνολική έκταση άνω του 1,2 εκατομμυρίου στρεμμάτων έχουν στοιβαχτεί έξω από τα οικόπεδα σε πεζοδρόμια, δρόμους  και άλλους κοινόχρηστους χώρους, με συνέπεια να αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για πυρκαγιές και εστίες ρύπανσης. Οι ιδιοκτήτες που δεν τα απομακρύνουν κινδυνεύουν από το νόμο!

www.aftodioikisi.gr

APXH