Γιατί δεν έχεις όρεξη για φαγητό όταν κάνει ζέστη
Τι παθαίνει το σώμα μας όταν έχει ζέστη και δεν έχουμε όρεξη να φάμε κάτι που δεν είναι καρπούζι και πώς θα ‘επανέλθουμε’ στις κανονικές μας ‘ρυθμίσεις’.
Το καλοκαίρι του 2024 μάς έχει ‘κόψει’ την όρεξη για τα πάντα, όπως εξελίσσεται σε «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες». Για πρώτη φορά καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε θερμοκρασίες που είναι σταθερά πολύ υψηλές, από το πρωί έως το βράδυ για διάστημα 15 ημερών.
Μάλιστα, αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι η πιο ‘καυτή’ του Ιουλίου.
Όπως το σώμα μας προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις που του βάζει ο καύσωνας βιώνει διάφορα. Για παράδειγμα την έντονη εφίδρωση (βλ. φυσικός θερμοστάτης του σώματος) και το τέλος της όρεξης.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν πεινάτε όταν κάνει ζέστη;
Ιδού η απάντηση.
Τα σώματα είναι διακριτικά συντονισμένα μηχανήματα, σχεδιασμένα να διατηρούν μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, το σώμα μας ‘υπερφορτώνεται’, ώστε να κρυώσει. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τη μείωση της όρεξης μας.
- Η πέψη παράγει θερμότητα (προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω θέρμανση του σώματος, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, μειώνοντας την ανάγκη για τροφή που είναι πλούσια σε ενέργεια.
- Γίνεται ανακατανομή του αίματος (περισσότερο αίμα κατευθύνεται στο δέρμα για να συντελεστεί η ψύξη, πράγμα που σημαίνει πως μένει λιγότερο αίμα διαθέσιμο για πέψη).
- Προκύπτουν ορμονικές αλλαγές (τα επίπεδα ορμονών μπορεί να αλλάξουν ως απόκριση στη ζέστη, επηρεάζοντας δυνητικά την όρεξη).
- Αφυδατωνόμαστε (συχνά το μπερδεύουμε με την πείνα, ωστόσο, η δίψα αυξάνεται όταν έχει ζέστη. Όπως πίνουμε άφθονο νερό αντιλαμβανόμαστε αν πεινάμε ή είμαστε αφυδατωμένοι).
- Δεν έχουμε ψυχολογία για φαγητό (η ζέστη κάνει το φαγητό λιγότερο ελκυστικό).
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση ελαφριών, εύπεπτων τροφών, ιδανικά ενυδατικών. Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικές επιλογές είναι καρπούζι, αγγούρι, φράουλες και άλλα ζουμερά φρούτα που είναι γεμάτα με νερό, αλλά και ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην ενυδάτωση.
Φίλοι μας είναι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, λάχανο) τα οποία και ενυδατώνουν και παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Στο γιαούρτι και το κεφίρ υπάρχουν πολλά προβιοτικά που πέραν της ενυδάτωσης, παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Αν θέλετε να φάτε κρέας, προτιμήσετε άπαχες πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο), καθώς χωνεύονται ποιο εύκολα, ενώ από υδατάνθρακες καλές επιλογές είναι το καστανό ρύζι και η κινόα που -ως δημητριακά ολικής αλέσεως- παρέχουν σταθερή ενέργεια χωρίς να μας κάνουμε να αισθανόμαστε βάρος.
ΤΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΔΡΟΣΙΣΤΟΥΜΕ
Πέραν των κατεψυγμένων σνακ που μπορούν να βοηθήσουν να νιώσουμε μια ανάσα δροσιάς εν μέσω καύσωνα (η έρευνα δεν έχει καταλήξει στο αν είναι αποτελεσματικό μέσο ψύξης -η αρχική αίσθηση του κρύου αντικαθιστάται γρήγορα από τη φυσική διαδικασία θέρμανσης του σώματος όπως ‘αφομοιώνουμε’ το παγωτό), υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ρίξετε τη θερμοκρασία σας δια της τροφής.
Ο πιο απλός είναι η μέντα που μπορείτε να προσθέσετε σε γεύματα και ποτά.
Ο πιο… ιδιαίτερος είναι τα πικάντικα φαγητά και πιο συγκεκριμένα, αυτά με τα ήπια μπαχαρικά που διεγείρουν την εφίδρωση και ως εκ τούτου δροσίζεται το σώμα.
Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, καθώς η πρόσληψη του είναι ζωτικής σημασίας.
www.news247.gr