Connect with us

Σδούκου: Εξετάζουμε από μήνα σε μήνα αν θα δοθούν νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα

Ελλαδα

Σδούκου: Εξετάζουμε από μήνα σε μήνα αν θα δοθούν νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης απέναντι στις υψηλές τιμές ρεύματος το επόμενο διάστημα, η υφυπουργός ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφορικά με την κλιμάκωση των τιμών στη χονδρική αγορά ρεύματος σημείωσε ότι, οφείλεται στον καύσωνα και τη μεγάλη ζήτηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα, με τις επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο οι επιδοτήσεις αυτές να συνεχιστούν και μετά τον Αύγουστο, η κ. Σδούκου διευκρίνισε ότι παρεμβάσεις εξετάζονται από μήνα σε μήνα, εκτιμώντας ωστόσο η ίδια ότι, το επόμενο διάστημα, κυρίως από το Φθινόπωρο θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών.

«Περιμένουμε να δούμε που θα κλείσει η χονδρική τον Ιούλιο, τι τιμές και εκπτώσεις θα ανακοινώσουν οι εταιρείας και στη συνέχεια θα καθορίσουμε τις επιδοτήσεις», σχολίασε σχετικά.

Όσον αφορά τις τιμές στη λιανική, αρχικά σχολίασε ότι με τα μπλε τιμολόγια προσφέρονται τιμές από 9 έως 14 λεπτά η κιλοβατώρα, οι οποίες δεν επηρεάζονται από αυτές τις διακυμάνσεις. «Ο καταναλωτής μπορεί να κλειδώσει σήμερα μια τιμή, χωρίς να ανησυχεί για τις διακυμάνσεις στη χονδρική», ανέφερε η κα Σδούκου.

Περαιτέρω, σε ότι αφορά τις τιμές λιανικής, επεσήμανε ότι, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Η χονδρική είναι ακριβή γιατί η Ελλάδα δεν έχει επαρκείς διασυνδέσεις, όπως άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Επομένως θέτουμε ως προτεραιότητα τις διασυνδέσεις με περισσότερες χώρες, όπως και αποθήκευση ενέργειας για να έχουμε επάρκεια τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση».

Ήδη, όπως πρόσθεσε, το ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά στη χώρα. «Η μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει βοηθήσει πολύ το σύστημα, διότι διαφορετικά θα χρειαζόταν να καταναλώσουμε περισσότερο φυσικό αέριο ή λιγνίτη, που είναι πιο ακριβά».

Μάλιστα σε ότι αφορά τις διασυνδέσεις, η Υφυπουργός δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία ασκεί πίεση στην Κομισιόν για την επιτάχυνση αυτού του σχεδιασμού. «Είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό σχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση στις τιμές της ενέργειας, από τη στιγμή που έχουμε μια απελευθερωμένη αγορά και οι εταιρείες μπορούν να παρέχουν διαφορετικών τύπων τιμολόγια», ανέφερε σχετικά με τη συζήτηση περί καρτέλ στην αγορά ενέργειας. Από τον Ιανουάριο που θεσμοθετήθηκαν τα χρωματιστά τιμολόγια λειτούργησε ο ανταγωνισμός και οι τιμές έπεσαν αυτό τους προηγούμενους μήνες, στα 10-13 λεπτά, κατέληξε η κ. Σδούκου.

Επιπλέον, χθες μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε πως η επιστροφή των επιδοτήσεων αφορά μόλις 2.219 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 1,8% για 1,25 εκατ. δικαιούχους.

Η υφυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτου Ζαμπάρα, σχετικά με τις επιστροφές που ζητούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν το 2022-2003, απέρριψε ότι το συνολικό ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ που ζητείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ενισχύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια που τους δόθηκαν την περίοδο από το Φθινόπωρο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ που κατέθεσε η υφυπουργός «οι λογαριασμοί με χρεωστικό πρόσημο είναι για 2.219 επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό 971.000 ευρώ. Ειδικότερα, οι λογαριασμοί από μηδέν έως 40 ευρώ αφορούν 644 παροχές. Από 40 έως 60 ευρώ αφορούν 283 παροχές. Από 60 έως 80 ευρώ αφορούν 200 παροχές, ενώ για 129.500 επιχειρήσεις το πρόσημο είναι πιστωτικό και έλαβαν πίσω 4,2 εκατ. ευρώ»

Η υφυπουργός, είπε ότι «μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε» όμως πρόσθεσε πως «μιλάμε για ένα ποσοστό 1,8%, με το ποσό που πρέπει να επιστραφεί μέσω αυτών των λογαριασμών να αντιστοιχεί σε 0,12%. Αντίθετα, το 10% των δικαιούχων έχουν λάβει επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους».

Υπογράμμισε πως « το μέτρο της ενίσχυσης που δόθηκε για την ηλεκτρική ενέργεια εγκρίθηκε τρεις φορές, ήταν νόμιμο και πλήρως εγκεκριμένο από την ΕΕ» και σε κάθε περίπτωση τα ποσά που δόθηκαν εκείνη την στιγμή της κρίσης ήταν μια λύση, όπως κάνουμε και τώρα με τα μέτρα που λάβαμε βλέποντας να έρχεται ένα πρόβλημα τον Αύγουστο από εξωγενείς παράγοντες.

energypress.gr

APXH