Connect with us

Κορωνοϊός: Γιατί επιμένει από τον Ιούνιο – Δεκάδες οι καθημερινές εισαγωγές

Υγεια

Κορωνοϊός: Γιατί επιμένει από τον Ιούνιο – Δεκάδες οι καθημερινές εισαγωγές

Διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η θετικότητα στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές παρουσιάζουν μεν μείωση, η οποία ωστόσο είναι μικρή.

Συντηρείται ακόμη το θερινό «κύμα» κορωνοϊού, με μικρότερη μεν επίπτωση σε σχέση με ένα μήνα πριν, αλλά με τους αριθμούς να συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλό επίπεδο. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η έξαρση έχει σταθεροποιηθεί και κατά πάσα πιθανότητα με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά ότι η χώρα μας βρίσκεται σε «πλατώ» σε ό,τι αφορά στη μόλυνση από Covid-19, με την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι οι πραγματικοί και δεν υπάρχει υποεκτίμηση λόγω Δεκαπενταύγουστου. «Συνήθως σε γιορτές και αργίες πηγαίνει λιγότερος κόσμος στα νοσοκομεία», αναφέρει.

Ο Καθηγητής βασίζει την παραπάνω εκτίμησή του στον αριθμό των νέων εισαγωγών που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση που περιλαμβάνει τα ελληνικά δεδομένα έως και τις 18 Αυγούστου, καταγράφηκαν 771 νέες εισαγωγές σε διάστημα μίας εβδομάδας, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 840.

Στην επίσημη επιδημιολογική έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας, οι εισαγωγές σε σύνολο εβδομάδας ανήλθαν σε 814, αριθμός μεγαλύτερος συγκριτικά με την τωρινή εβδομάδα, αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά. Αυτό μαρτυρά ότι ο πανδημικός ιός κυκλοφορεί ακόμη έντονα στην κοινότητα, γεγονός που φαίνεται και από τις καθημερινές εισαγωγές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, την Τετάρτη 21/8 πραγματοποιήθηκαν 139 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας. Την προηγούμενη ημέρα οι εισαγωγές ανήλθαν σε 114, ενώ τη Δευτέρα, 19/8, καταγράφηκαν 156 εισαγωγές, αριθμός που δείχνει ότι η καλοκαιρινή έξαρση έχει ακόμη δυναμική. Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν έως την Τετάρτη το βράδυ 685 ασθενείς με Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ. «Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα στην κοινότητα», αναφέρει ο κ. Τζανάκης. Ενδεχομένως, η αύξηση της θετικότητας να οφείλεται στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και τις έντονες συγκεντρώσεις γύρω από αυτόν. Υπό αυτά τα δεδομένα, η επιδημιολογική εικόνα θα «καθαρίσει» την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και οι ειδικοί θα έχουν μια πιο καλή εικόνα εάν το «κύμα» Covid αποκλιμακώνεται και ακολουθεί πτώση, όπως είχαν προβλέψει για τα τέλη του Αυγούστου.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει, πάντως, ότι η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι τώρα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρυσι.

www.ygeiamou.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH