Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών στην 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού 2024
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών για ακόμα μία φορά βρέθηκε στο Πάρκο των Μανιταριών για να στηρίξει την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού, που στόχος της είναι να αναδείξει τις γευστικές απολαύσεις και τις θεραπευτικές ιδιότητες των μανιταριών προβάλλοντας παράλληλα την πλούσια χλωρίδα του τόπου μας. Για τον λόγο αυτό με χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του Συλλόγου Μανιταρόφιλων και δώσαμε το παρόν με τη δράση «Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των μανιταριών».
Σε ένα όμορφα διαμορφωμένο χώρο μαζεύτηκαν τα παιδιά που πήραν μέρος στη δράση απολαμβάνοντας τη δροσιά και την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου, καθώς το Μανιταροπάρκο αποτελεί μια όαση για την πόλη μας. Βασική επιδίωξη της δράσης μας ήταν να αναγνωρίσουν τα βασικά είδη μανιταριών, τις ιδιότητες τους, τα χαρακτηριστικά τους και να κατανοήσουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μύκητες στην ισορροπία της φύσης.
Για το σκοπό αυτό τους προσφέρθηκε πλούσιο υλικό από τη βιβλιοθήκη μας. Βιβλία, όπως «Γρεβενά, η πόλη των μανιταριών», « Μανιτάρια, ένας παραμυθένιος μικρόκοσμος», « Μανιτάρια, οδηγός μανιταροσυλλέκτη», « Μανιτάρια, του νομού Γρεβενών» του εκπαιδευτικού και ερευνητή Γιώργου Κωνσταντινίδη και άλλα, βοήθησαν τα παιδιά στην αναζήτηση πληροφοριών.
Το κάθε παιδί δημιούργησε την ταυτότητα του μανιταριού που επέλεξε, το απεικόνισε και επιστρατεύοντας τη φαντασία του έγραψε και ένα μήνυμα από το μανιτάρι του. Κάποια μανιτάρια μας προειδοποιούσαν για το δηλητήριό τους, άλλα μας ζητούσαν να προστατεύουμε το περιβάλλον και να αγαπάμε τα ζώα και φυτά. Η δράση ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση του « Αλφάβητου των μανιταριών». Από το άλφα ως και το ωμέγα το χαρτόνι μας γέμισε με λέξεις σχετικές με τα μανιτάρια!
Ήταν ένα όμορφο πρωινό γεμάτο γνώσεις, φαντασία, δημιουργικότητα και όλοι οι συμμετέχοντες το απολαύσαμε. Ευχαριστούμε ολόψυχα τα παιδιά και τους γονείς που βρέθηκαν στη δράση και που την παρακολούθησαν με ενδιαφέρον. Ακόμα ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Γρεβενών, όχι μόνο για τη συνεργασία με τη βιβλιοθήκη μας, αλλά για τη συνολική προσφορά του στον τόπο μας. Ευχαριστούμε την Αργυρώ Ατέση για τη συνεργασία και την βοήθεια της. Μας παρείχε υλικό απαραίτητο για την υλοποίηση της δράσης μας.
Τέλος, ευχαριστούμε την Μαρία Κωδωνά, φοιτήτρια της σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, που πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση στη βιβλιοθήκη και προσέφερε την πολύτιμη βοήθεια της στη δράση μας.
Σχεδιασμός-υλοποίηση δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, βιβλιοθηκονόμος Ευαγγελία Καραμπερίδου, εκπαιδευτικός.