Connect with us

Ενέργεια: Σοκ από τη σημαντική άνοδο των τιμών στο ρεύμα, προς νέα επιδότηση για τον Σεπτέμβριο

Ελλαδα

Ενέργεια: Σοκ από τη σημαντική άνοδο των τιμών στο ρεύμα, προς νέα επιδότηση για τον Σεπτέμβριο

Λίγες ημέρες πριν το τέλος του μήνα, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σημειώνει σημαντική αύξηση, φτάνοντας μετά από πολλούς μήνες τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές πιθανότατα θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, με στόχο να διατηρηθεί το πλαφόν των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, το οποίο έχει θέσει η κυβέρνηση εδώ και καιρό.

Πριν από λίγες ημέρες, υπήρχαν εκτιμήσεις ότι μπορεί να χρειαστεί επαναφορά της επιδότησης για τους λογαριασμούς του Αυγούστου, αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται να διαψεύδεται προς το παρόν. Σήμερα, η χονδρική τιμή του ρεύματος ανέρχεται στα 190 ευρώ (189,01 ευρώ/MWh), με το ανώτατο όριο να φτάνει τα 650 ευρώ. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στη μείωση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ταυτόχρονη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στο ζήτημα της ακρίβειας.

Αν και η χονδρική τιμή του ρεύματος για τον Αύγουστο είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τον Ιούλιο, το όφελος αυτό μειώνεται σταδιακά, και οι πολίτες επιστρέφουν στη σκληρή πραγματικότητα μετά τις διακοπές του Αυγούστου.

Το υπουργείο Ενέργειας παραμένει σε ετοιμότητα για την παροχή οικονομικής βοήθειας στα νοικοκυριά μέσω επιδότησης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το σενάριο της επαναφοράς της επιδότησης, που πριν φαινόταν απίθανο, μοιάζει πλέον πιο πιθανό,
με την τελική απόφαση να αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Παρατηρούνται ξανά ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές, που είχαν οδηγήσει στην επιβολή έκτακτης φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο) και στην παροχή επιδότησης. Σήμερα, η τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) αυξήθηκε κατά 15%, φτάνοντας τα 189,03 ευρώ/MWh, από 164,55 ευρώ/MWh την προηγούμενη ημέρα.

Εν τω μεταξύ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε μέχρι τα 647,76 ευρώ/MWh κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένας ακόμη παράγοντας που πιέζει τις τιμές προς τα πάνω είναι ο έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ενέργειας τον Ιούλιο, με στόχο τη χρηματοδότηση της επιδότησης των καταναλωτών (10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο). Ωστόσο, αυτός ο φόρος μετακυλίεται τελικά στις τιμές χονδρικής, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

Μέχρι τώρα, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος για τον Αύγουστο διαμορφώνεται κοντά στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας μια μικρή μείωση περίπου 3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, αν και η μείωση είχε φτάσει το 10% πριν από λίγες ημέρες.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως σημείο αναφοράς για τη λιανική τιμή του ρεύματος τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς χρήστες, επίπεδο που θεωρείται αποδεκτό αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Με την επιδότηση που παρέχεται (1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα) για τα τιμολόγια του Αυγούστου, οι τιμές για τους περισσότερους οικιακούς καταναλωτές μειώθηκαν ελαφρώς κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Παρά αυτή την οικονομική βοήθεια, οι τιμές παραμένουν υψηλές, κατά περίπου 36% πάνω από τα επίπεδα του Μαΐου, και η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Στοιχεία από τη ΡΑΑΕΥ δείχνουν ότι για τις πρώτες 26 ημέρες του Αυγούστου, η μέση τιμή ρεύματος στην Ελλάδα ήταν 123,79 ευρώ/MWh, κατατάσσοντας τη χώρα στην πέμπτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη.

Οι πάροχοι θα διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών και στο ύψος των λογαριασμών που θα λάβουν οι καταναλωτές τον Σεπτέμβριο.

Η ΔΕΗ, η οποία απορρόφησε σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να αποδείξει αν θα συνεχίσει να το κάνει.

Τον Αύγουστο, η ΔΕΗ προσέφερε έκπτωση άνω του 50% στο πράσινο τιμολόγιό της, όπου ανήκουν οι
περισσότεροι πελάτες της, με την τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται σε 14,791 λεπτά μετά την επιδότηση.

www.topontiki.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH