Connect with us

Περισσότεροι δικαιούχοι στο «Σπίτι μου»

Ελλαδα

Περισσότεροι δικαιούχοι στο «Σπίτι μου»

Έρχεται ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», ο οποίος θα αφορά περισσότερους δικαιούχους, ενώ διευρύνεται ως προς το ηλικιακό όριο, το οποίο αυξάνεται, αλλά και το εισόδημα. Επιτρέπει ακόμη την ένταξη και δικαιούχων με μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Ειδικότερα οι αλλαγές αφορούν:

● Αύξηση ηλικιακού ορίου: Το νέο ηλικιακό όριο αυξάνεται στα 49-50 έτη, ενώ στον πρώτο κύκλο ήταν έως 39 έτη.

● Επιτόκιο δανεισμού: Θα κινείται κάτω από τα όρια της αγοράς που ισχύουν σήμερα. Θα είναι επίσης διαφορετικό, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Δηλαδή, για παράδειγμα, οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο.

Τα χαρακτηριστικά που παραμένουν ίδια:

● Η παλαιότητα του ακινήτου πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 έτη (υπάρχουν σενάρια ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και πιο καινούργια σπίτια και το όριο των 15 ετών θα θεωρείται παρελθόν).

● Το εμβαδόν του ακινήτου να είναι μέχρι 150 τ.μ.

● Η αξία του ακινήτου πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ.

● Τα ακίνητα να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Δικαιολογητικά για την τράπεζα

Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:

● Ταυτότητα.

● Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από έναν μήνα πριν από την αίτηση).

● Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου έτους.

● Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος, τους οποίους αποδέχεται πλήρως.

Κριτήρια πωλητή ακινήτου

Ο πωλητής του ακινήτου απαγορεύεται να αποτελεί συγγενή (του αγοραστή ή του έτερου μέλους ζευγαριού), εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, Α’ ή Β’ βαθμού, ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή, ενδεικτικά:

● Παππούδες / γιαγιάδες σε σχέση με εγγόνια.

● Αδέλφια σε σχέση μεταξύ τους.

● Γονείς σε σχέση με τέκνα.

Η πιστοποίηση του βαθμού συγγένειας πραγματοποιείται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών (ή με σχετικό σύμφωνο συμβίωσης).

Τι γίνεται αν κάποιος έχει ήδη ακίνητο

Στο «Σπίτι μου 1» ίσχυε ότι «για να κριθεί ο αιτών για χορήγηση στεγαστικού δανείου δικαιούχος του προγράμματος, ενώ διαθέτει ήδη ακίνητο, θα πρέπει το ακίνητο που διαθέτει να μην καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες». Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα υφιστάμενο ακίνητο είναι κατάλληλο για τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντος είναι:

α. Στην περίπτωση άγαμου και άτεκνου δικαιούχου, το υφιστάμενο ακίνητο να είναι έως 50 τ.μ., ενώ για τους υπόλοιπους το μέγεθος αυξάνεται κατά 10 τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων και κυοφορούμενων τέκνων κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης).

β. Επιπλέον, ο αιτών να διαθέτει είτε πλήρη κυριότητα είτε επικαρπία σε ποσοστό συνιδιοκτησίας ανώτερο από 50% επί του ακινήτου του.

γ. Το ακίνητο που ήδη διαθέτει πρέπει να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο εργασίας ή άσκησης επαγγέλματός του. Στην περίπτωση που ο τόπος εργασίας ή άσκησης επαγγέλματος του αιτούντος βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής, το ακίνητο θεωρείται κατάλληλο εάν βρίσκεται εντός της Περιφέρειας Αττικής. Εάν το ακίνητο βρίσκεται σε νησί, πλην της Κρήτης, τότε κρίνεται κατάλληλο εάν συμφωνεί και με τον τόπο εργασίας στο ίδιο νησί. Το ακίνητο πρέπει να έχει χρήση κατοικίας. Τα ανωτέρω κριτήρια πρέπει να ισχύουν σωρευτικά. Αν δεν πληρούνται τα κριτήρια αυτά, τότε ο αιτών θεωρείται ότι δεν διαθέτει κατάλληλο για τις στεγαστικές του ανάγκες ακίνητο και επομένως δύναται να είναι δικαιούχος του

www.topontiki.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH