Connect with us

Κίνητρα στους συνεπείς φορολογούμενους θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών – Τι αλλάζει από το τέλος Σεπτεμβρίου

Ελλαδα

Κίνητρα στους συνεπείς φορολογούμενους θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών – Τι αλλάζει από το τέλος Σεπτεμβρίου

Σειρά κινήτρων για τους συνεπείς φορολογούμενους ετοιμάζει να θέσει σε πλήρη εφαρμογή από τα τέλη Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο θέλοντας από την μία να επιβραβεύσει τους συνεπείς φορολογούμενους και από την άλλη να βελτιώσει την κουλτούρα των πληρωμών αλλά και την συμμόρφωσή τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές διαδικασίες με την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την οικονομία αλλά και την σχέση πολίτη με την Εφορία.

Μεταξύ αυτών προβλέπεται μία αυτοματοποιημένη διαδικασία ΦΠΑ,  αύξηση του ακατάσχετου ορίου για συνεπείς φορολογούμενους και σφιχτό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οι βασικές πτυχές του σχεδίου περιλαμβάνουν:

  1. Αυτοματοποιημένη Επιστροφή ΦΠΑ: Το νέο σύστημα θα επιτρέπει την εξπρές επιστροφή ΦΠΑ μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους ηλεκτρονικά, με τον έλεγχο των αιτήσεων να πραγματοποιείται αυτόματα, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Όλες οι συναλλαγές θα ψηφιοποιούνται για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται μέσω email για την ημερομηνία επιστροφής των ποσών τους, όταν το αίτημά τους εισέλθει στη διαδικασία αυτόματης επεξεργασίας. Ο στόχος είναι να μειωθούν δραστικά οι εκκρεμείς αιτήσεις που ξεπερνούν τις 90 ημέρες και να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα των επιχειρήσεων.
  2. Αύξηση Ακατάσχετου Ορίου: Ενεργοποιείται εκ νέου παλαιότερη ρύθμιση του 2019 σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους φορολογούμενους που εκπληρώνουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το μέτρο αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών, με το ύψος της αύξησης να υπολογίζεται με βάση το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει καταβληθεί εμπρόθεσμα. Το ποσό της δόσης θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κυμαίνεται από 3 έως 4,5, ανάλογα με τον αριθμό των εξοφλημένων δόσεων. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση είναι 500 ευρώ και έχουν πληρωθεί τρεις δόσεις, το ακατάσχετο όριο θα αυξηθεί στα 1.500 ευρώ. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης λόγω μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, ο οφειλέτης θα χάσει το αυξημένο ακατάσχετο όριο και το δικαίωμα να τοδιεκδικήσει ξανά.
  3. Σφιχτό Χρονοδιάγραμμα Υποβολής Φορολογικών Δηλώσεων: Από το 2025, θα εφαρμοστεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με σταθερές ημερομηνίες από την 1η Μαρτίου έως την 30η Ιουνίου κάθε έτους. Το υπουργείο Οικονομικών θα διασφαλίσει την έγκαιρη έκδοση όλων των απαιτούμενων οδηγιών, χωρίς καθυστερήσεις ή εκκρεμότητες στην αποστολή των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Επιπλέον, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς τεχνικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η αύξηση της έκπτωσης για όσους υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση νωρίς και πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Η τρέχουσα έκπτωση ανέρχεται στο 3% του συνολικού ποσού του φόρου εισοδήματος, και η νέα ρύθμιση στοχεύει στην επιβράβευση της έγκαιρης και εφάπαξ πληρωμής του φόρου.

Αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις, να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής φόρου και να ενισχύσουν την οικονομική ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, επιδιώκουν τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των φορολογικών υποχρεώσεων, ενισχύοντας έτσι την ευρύτερη οικονομική σταθερότητα της χώρας.

www.topontiki.gr

 

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH