Connect with us

Στα 3 δισ. ευρώ οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων στο πρώτο εξάμηνο 2024

Ελλαδα

Στα 3 δισ. ευρώ οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων στο πρώτο εξάμηνο 2024

Οι διμερείς ρυθμίσεις ξεχώρισαν ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διευθέτηση οφειλών, φτάνοντας συνολικά τα 2 δισ. ευρώ.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ρυθμίσεις δανείων συνέχισαν με σταθερό ρυθμό, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ). Οι συνολικές ρυθμίσεις δανείων για το διάστημα αυτό ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. ευρώ προήλθαν από μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Ειδικότερα, τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν διμερείς ρυθμίσεις και ρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Νόμου 3869 («νόμος Κατσέλη»).

Οι διμερείς ρυθμίσεις ξεχώρισαν ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διευθέτηση οφειλών, φτάνοντας συνολικά τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισ. ευρώ αφορούν μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια, με τις τρεις στις τέσσερις ρυθμίσεις να περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλής, η οποία κατά μέσο όρο έφτασε το 48%.

Παράλληλα, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός συνέχισε να λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 330 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η πλειονότητα των ρυθμίσεων μέσω του μηχανισμού αυτού αφορά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με το 60% εξ αυτών να περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής με μέσο όρο διαγραφής στο 44%.

Η ΕΕΔΑΔΠ υπογραμμίζει τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της εξυπηρέτησης πελατών από τις εταιρείες-μέλη της. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα τηλεφωνικά κέντρα των εταιριών δέχθηκαν κατά μέσο όρο 95.000 κλήσεις μηνιαίως, με το ποσοστό απαντημένων κλήσεων να φτάνει το 90%. Τα αιτήματα των πελατών, τα οποία ανέρχονταν σε 28.000 το μήνα, αφορούσαν κυρίως θέματα ρύθμισης οφειλών, παροχής εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου, και έκδοσης βεβαιώσεων για εξόφληση ή καταβολές.

Επιπλέον, από την 1η Απριλίου του 2024, όλες οι εταιρείες-μέλη έχουν ενεργοποιήσει ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών για τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές τους.

www.dnews.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH