Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Το Περπάτημα ως Καλλιτεχνική Πρακτική βασισμένη στις Κοινότητες
ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ KAI ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (WALC)
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Το Περπάτημα ως Καλλιτεχνική Πρακτική βασισμένη στις Κοινότητες
Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, 18:30 CEST
Με δεδομένο ότι οι αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκατάλειψης και καταστροφής μπορούν να αναβιώσουν μέσω καλλιτεχνικών δράσεων βασισμένων στην κοινότητα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με εταίρους έξι Ευρωπαϊκών χωρών, δημιούργησε το δίκτυο WALC, που στόχο έχει να αναζωογονήσει τις Πρέσπες καθώς και άλλες απομονωμένες περιοχές της Ευρώπης, μέσω καλλιτεχνικών πρακτικών βασισμένων στην κοινότητα και με κύρια έκφρασή του αυτή της περιπατητικής περιήγησης.
Το δίκτυο WALC επιζητά να διευρύνει τις πρότερες εμπειρίες από την Πρέσπα και σε άλλες περιοχές, όπου οι εταίροι έχουν εφαρμόσει πρακτικές βασισμένες στην κοινότητα. Στοχεύει στην καθιέρωση ενός συνεχούς, υπαίθριου καλλιτεχνικού προγράμματος που θα συμπεριλαμβάνει δράσεις τόσο στο φυσικό όσο και στον διαδικτυακό χώρο και θα φέρει κοντά περιπατητές, καλλιτέχνες, οικολόγους, επιστήμονες, ντόπιους κατοίκους, πρόσφυγες και μετανάστες. Στόχος η σύναψη συνεργασιών για καλλιτεχνικά έργα βασισμένα στην κοινότητα, τα οποία θα στηρίζουν τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών που απειλούνται από εγκατάλειψη.
Στην κατεύθυνση αυτή, το δίκτυο WALC διοργανώνει την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30, το εναρκτήριο σεμινάριο, το οποίο θα εξελιχθεί σε τρία μέρη. Κατά το πρώτο μέρος θα έχουμε μια συζήτηση μεταξύ της επιμελήτριας Lydia Matthews (Αθήνα/Νέα Υόρκη), της καλλιτέχνιδος/ερευνήτριας Clare Qualmann (Walking Artists Network / University of East London) και του νομαδικού καλλιτέχνη Jez Hastings (Μ.Βρετανία). Η συζήτηση αυτή θα ακολουθηθεί από μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συντονίστρια την επιμελήτρια και ακτιβίστρια Nina Felshin (ΗΠΑ) και συμμετέχοντες/-ουσες τα μέλη του WALC Clara Gari (Καταλονία), Natacha Antao Moutinho (Πορτογαλία), Sylvie Marchand (Γαλλία), Anna Luyten (Βέλγιο), Andrew Stuck (Μ. Βρετανία) και του κ. Γιάννη Ζιώγα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με την απεύθυνση πρόσκλησης από τους καλλιτεχνικούς συντονιστές του WALC, Γιάννη Ζιώγα και Geert Vermeire, για τη συμμετοχή και άλλων οργανισμών, σχολών, ομάδων, κολεκτίβων και μεμονωμένων καλλιτεχνών στο ταξίδι του WALC.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δυνατότητες συμμετοχής υπάρχουν διαθέσιμες στον σύνδεσμο https://walklistencreate.org/walkingevent/walking–as–a–community–based–art–practice–walc–opening–seminar/
Σύνδεσμος σεμιναρίου
https://zoom.us/j/93135579672?pwd=YnNGZklCT3dUdmp4VDlZd0JYZGQ3UT09