«MyStreet»: Προ των πυλών η νέα εφαρμογή στα πρότυπα του MyCoast – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί
Έρχεται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «MyStreet». Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες θα παρακολουθούν ποιες περιοχές στις γειτονιές τους έχουν παραχωρηθεί για εμπορική χρήση από τους δήμους. Θα μπορούν να καταγγέλλουν επιχειρήσεις και καταστήματα που καταλαμβάνουν παράνομα πεζοδρόμια, δρόμους και πλατείες με τραπεζοκαθίσματα και πρόχειρες κατασκευές.
Μια νέα εφαρμογή, που θα προστατεύει τον δημόσιο χώρο από τις επιχειρηματικές αυθαιρεσίες και θα επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν αν οι επιχειρηματίες τηρούν τη νομιμότητα στις κοινόχρηστες εκτάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί, αλλά και να καταγγέλλουν τις παρανομίες, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Την εφαρμογή, που θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΜyCoast για τις παραλίες, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, απαριθμώντας τις εννέα προτεραιότητες για τη νέα περίοδο: «Έκτη προτεραιότητα είναι η ισορροπημένη οργάνωση του δημόσιου χώρου σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και καθημερινής νομιμότητας, με εφαρμογές και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, όπως το MyCoast. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και μια αντίστοιχη πρωτοβουλία για την προστασία του δημόσιου χώρου, έτσι ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε πραγματικά τη νομιμότητα παντού».
Όταν εκφωνούσε τη συγκεκριμένη αποστροφή ο πρωθυπουργός το προηγούμενο Σάββατο από το βήμα του Βελλιδείου Συνεδριακού Κέντρου ελάχιστοι θα πρόσεξαν το ελαφρύ του μειδίαμα στρέφοντας το βλέμμα του προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Και αυτό γιατί λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο Δ. Παπαστεργίου είχε παραδώσει στον πρωθυπουργό σχέδιο που αφορούσε μια νέα εφαρμογή κατά τα πρότυπα της επιτυχημένης MyCoast, όπου ο πολίτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεται για τις ενεργές παραχωρήσεις απλής χρήσης σε αιγιαλούς και παραλίες και εν συνεχεία, εφόσον το επιθυμεί, να προβαίνει σε καταγγελίες όταν εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, οι καταγγελίες στην εν λόγω πλατφόρμα φθάνουν μέχρι σήμερα τις 41.057 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 8,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η κυβέρνηση δρομολογεί τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής, διαθέσιμης σε κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ, που θα ονομάζεται ΜyStreet, η οποία, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του δημόσιου και του κοινόχρηστου χώρου, αποκαλύπτοντας τις παραβιάσεις είτε από τραπεζοκαθίσματα, είτε από άλλη εμπορική δραστηριότητα. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως το κυοφορούμενο εγχείρημα είναι λίγο πιο πολύπλοκο από την εφαρμογή MyCoast, καθώς σε περιβάλλον αστικού ιστού και δομημένου τοπίου δεν υπάρχει ανεμπόδιστη θέα, όπως συμβαίνει με τον αιγιαλό και τις παραλίες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «R», το εγχείρημα της δημιουργίας της πλατφόρμας, που αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται να είναι λειτουργικό σε έξι μήνες από τώρα. Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Θοδωρή Λιβάνιου και του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς ακολούθως οι δήμοι θα πρέπει να μπουν στην εν λόγω πλατφόρμα για να δηλώσουν πού υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα ή άλλη εμπορική δραστηριότητα σε δημόσιο ή κοινόχρηστο χώρο και ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια.
Πώς θα λειτουργεί
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το MyStreet είναι μια καινοτόμος εφαρμογή, που φέρνει την πόλη στα χέρια σου, παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων χώρων. Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες θα μπορούν να δουν σε έναν διαδραστικό χάρτη τις κατειλημμένες περιοχές από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, όπως καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Ειδικότερα, η εφαρμογή MyStreet προσφέρει τα πολύγωνα των μισθώσεων δημόσιου χώρου, όπου κάθε σημείο του χάρτη εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με την άδεια που έχει λάβει το κατάστημα για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Ως εκ τούτου, οι χρήστες μπορούν εύκολα να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη μίσθωση, καθώς και να ελέγξουν αν τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται εντός των επιτρεπόμενων ορίων, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τις δημοτικές Αρχές.
Επιπλέον, η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα καταγγελίας σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται ότι κάποιο κατάστημα υπερβαίνει τα όρια που του έχουν δοθεί. Η διαδικασία της καταγγελίας είναι απλή και άμεση: ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το σημείο στον χάρτη και να προσθέσει σχόλια για την παραβίαση που έχει παρατηρήσει. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το MyStreet δεν είναι απλά μια εφαρμογή προς ενημέρωση, αλλά ένα εργαλείο που ενδυναμώνει τους πολίτες, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής αποτελεί η κατασκευή πλατφόρμας backoffice, όπου οι δήμοι θα δηλώνουν τα πολύγωνα και θα ανεβάζουν τις σχετικές αποφάσεις.
«Βροχή» καταγγελιών στο MyCoast
Επιτυχής κρίνεται η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής MyCoast, που είχε στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις παραλίες και την αποτροπή των αυθαιρεσιών στον αιγιαλό. Φέτος, για πρώτη φορά, οι πολίτες αξιοποίησαν τη δωρεάν εφαρμογή για να καταγγείλουν τους επιχειρηματίες που παρανόμησαν εγκαθιστώντας ομπρελοκαθίσματα αλλά και άλλες κατασκευές σε χώρους που αυτό απαγορεύεται.
Σε συνδυασμό με τους ελέγχους που έγιναν, το αποτέλεσμα ήταν να εφαρμοστούν από τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών οι κανονισμοί και να επιβληθούν αυστηρές ποινές και διοικητικά μέτρα σε όσους παρανομούν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 41.106 καταγγελίες, από τις οποίες οι 36.262 είναι επώνυμες και οι 4.844 ανώνυμες. Από αυτές, οι 28.560 αφορούν την αυθαίρετη κατάληψη έκτασης, οι 5.534 την παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, οι 2.401 την αλλοίωση μορφολογίας ακτής, οι 1.201 τη μη ανάρτηση πινακίδας, οι 1.104 την απουσία ναυαγοσώστη, οι 1.034 την παρακώλυση πρόσβασης ΑμεΑ, οι 779 την ελλιπή καθαριότητα και οι 493 ελλιπείς υποδομές. Οι περιοχές της χώρας που από την αρχή του καλοκαιριού που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής: Χαλκιδική 8.046, Κυκλάδες 3.282, ανατολική Αττική 3.276, Δωδεκάνησα 2.461, Εύβοια 1.323, Χανιά 1.279.