Connect with us

Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν οι επαγγελματίες για να εγγραφούν στο IRIS – Έρχονται πρόστιμα 1.500 ευρώ από αρχές Οκτωβρίου

Ελλαδα

Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν οι επαγγελματίες για να εγγραφούν στο IRIS – Έρχονται πρόστιμα 1.500 ευρώ από αρχές Οκτωβρίου

Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αρχίσει να αναζητά επαγγελματίες που δεν έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωση εγγραφής τους στο IRIS. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει δώσει άτυπη παράταση έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ώστε οι επαγγελματίες να προλάβουν να εγγραφούν και να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους, συνδέοντας τον τραπεζικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών. Οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν θα διαθέτουν IRIS θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί στο σύστημα πάνω από 530.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση του IRIS το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 1 στους 2 πολίτες —δηλαδή πάνω από 3 εκατομμύρια— με ενεργοποιημένο web banking έχει συνδέσει τους λογαριασμούς του με το σύστημα άμεσων πληρωμών.

Επιπλέον, οι συναλλαγές μέσω του IRIS το 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια, φτάνοντας σε αξία τα 3,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι πολίτες που εγγράφονται στην υπηρεσία επωφελούνται από δωρεάν συναλλαγές (είτε μεταξύ πολιτών είτε για πληρωμές προς επαγγελματίες), απολαμβάνοντας εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές, χωρίς τη χρήση ΙΒΑΝ, κάρτας ή μετρητών, μόνο με το κινητό τους τηλέφωνο.
Επισημαίνεται ότι το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS ισχύει ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας εντός 24ωρου. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει τέσσερις πληρωμές των 500 ευρώ η καθεμία (συνολικά 2.000 ευρώ) σε μία ημέρα.

Διαδικασία Εγγραφής

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας για πολίτες και επαγγελματίες είναι γρήγορη και εύκολη, χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε τράπεζα ή υπηρεσία, μέσω του web banking ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών, διαθέσιμη 24/7.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η διαδικασία εγγραφής μέσω του Internet Banking της τράπεζάς τους περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Επιλέγουν την υπηρεσία IRIS Payments από την ενότητα Υπηρεσίες στο Internet Banking.
  2. Δηλώνουν το αναγνωριστικό τους προς τους πελάτες (ΑΦΜ).
  3. Συνδέουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό, στον οποίο θα πιστώνονται τα χρήματα από τις πληρωμές μέσω IRIS Payments.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, παράγεται ο μοναδικός QR κωδικός της επιχείρησης, τον οποίο μπορούν να διανέμουν στους πελάτες τους για σκανάρισμα και πληρωμές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΙΒΑΝ που θα επιλέξουν οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κατά την εγγραφή τους πρέπει να έχει δηλωθεί στο Μητρώο Επαγγελματικών Λογαριασμών της ΑΑΔΕ στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Επαγγελματικός Λογαριασμός.

Συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

www.topontiki.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH