Connect with us

5+1 οφέλη από τον νέο κατώτατο μετά το 2027 – Προστασία χαμηλόμισθων με τον αλγόριθμο

Ελλαδα

5+1 οφέλη από τον νέο κατώτατο μετά το 2027 – Προστασία χαμηλόμισθων με τον αλγόριθμο

Τα έξι πλεονεκτήματα της πρότασης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού ανέλυσε στη συνάντηση που είχε χθες -σε συνέχεια του κοινωνικού διαλόγου για την επάρκεια των συλλογικών συμβάσεων- η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως με το προεδρείο της ΓΣΒΕΕ.

Τα 5+1 οφέλη από τον νέο κατώτατο μισθό

Η πρόταση της Επιτροπής εμπεριέχει τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, τόνισε η υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ως πλεονεκτήματα:

1. Την προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού. Κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων και αφετέρου τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ευνοεί τις επενδύσεις.

2. Την εισαγωγή των κριτηρίων της οδηγίας που γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που προστατεύει τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα.

3. Την προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.

4. Την κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που γίνεται περισσότερο δίκαιη.

5. Την ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

6. Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιείται από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ και είναι δοκιμασμένο. Σε 22 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται νομοθετικά, όπως και στην Ελλάδα. Στο πόρισμα της Επιτροπής προτείνεται η χρήση αλγόριθμου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για το 20% των χαμηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών, και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

www.parapolitika.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH