Τεκμήρια από ακίνητα και χρηματικές γονικές παροχές: Τα νέα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε για να μην πληρώσετε μεγαλύτερο φόρο
Πέντε “μυστικά” θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τα τεκμήρια από ακίνητα και χρηματικές παροχές προκειμένου να φορολογηθεί το πραγματικό του εισόδημα τους και να μην πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.
Αναλυτικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Αγορά ακινήτων: Ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης σύμφωνα με το συμβόλαιο . Εάν από τον έλεγχο προκύψει μεγαλύτερο ποσό, τότε θα ληφθεί αυτό υπόψη.
2. Το κόστος ανέγερσης. Εάν η διάρκεια της ανέγερσης είναι περισσότερο του έτους, τότε κάθε χρόνο θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό δαπάνης του κόστους αυτής. Αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση που ο χρόνος καταβολής έχει οριστεί διαφορετικά. Για παράδειγμα αυτό μπορεί να συμβεί στον χρόνο απεράτωσης της οικοδομής.
3.Το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης: Για να υπολογιστεί αυτό, χρησιμοποιείται ο χρόνος για την σύνταξη του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου με την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που πληρώνονται οι δόσεις. Αυτό ισχύει στην περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.
4. Η καταβολή των χρηματικών ποσών για επισκευή και συντήρηση κατοικίας. Αυτά δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Αν πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης.
5. Η συνιδιοκτησία. Στην περίπτωση αυτή ο καθένας παίρνει το ποσό δαπάνης αλλά και το ποσοστό συμμετοχής του που του αναλογεί.
Τι ισχύει για τος χρηματικές γονικές παροχές
Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι πολίτες να υποβάλλουν τη δήλωση για τη χρηματική γονική παροχή στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myProperty”προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια που θα πραγματοποιηθούν εντός του ίδιου έτους απόκτησης του ακινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου.
Υπενθυμίζεται δε πως οι χρηματικές γονικές παροχές είναι αφορολόγητες έως 800.000 ευρώ.
Ενώ οι φορολογούμενοι που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους ή εγγόνια τους δεν χρειάζεται να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή. Η συναλλαγή θα ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή και ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας).
enikonomia.gr