Το ενεργειακό κόστος και η στήριξη των ΑΠΕ είναι οι δύο παράλληλες βλέψεις της κυβέρνησης αυτή την περίοδο, όπως ανέφερε η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, σήμερα στο Renewable & Storage Forum.
Μιλώντας για το ευρύτερο πλαίσιο, τόνισε ότι σε τέσσερις μέρες γίνονται οι εκλογές στις ΗΠΑ και θα έχουν διεθνείς προεκτάσεις στην ενέργεια. Και στην Ευρώπη, όμως, η νέα Κομισιόν δείχνει μια διαφοροποίηση στη στρατηγική της στόχευση, ενώ δεσμεύτηκε για μια στρατηγική βιώσιμης βιομηχανίας τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της. Αυτό είναι σήμα ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και η ταχύτητα της Κομισιόν δεν είναι πάντα η καλύτερη. Την εικόνα διεθνώς συμπληρώνει η γεωπολιτική αμφιβολία.
“Ως εκ τούτου, καλούμαστε όλοι να πορευτούμε, να σχεδιάσουμε, να δεσμεύσουμε πόρους, να υλοποιήσουμε δράσεις με ρίσκο. Είναι αναγκαίο να αναζητούμε σταθερές και σημεία αναφοράς”, δήλωσε η κα Σδούκου. Μια τέτοια είναι η σαφής προσήλωση της κυβέρνησης και της χώρας στην πράσινη μετάβαση η οποία έχει παραγωγικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Στόχος είναι να προστατευτούν οι ευάλωτοι καταναλωτές, η τόνωση της απασχόλησης και η δίκαιη μετάβαση, αλλά πρώτα από όλα η μείωση του ενεργειακού κόστους.
Αναφερόμενη στις τοπικές αντιδράσεις, η υφυπουργός ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση, δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από την κοινωνία γιατί θεωρεί ότι δεν αποτυπώνεται το όφελος στα τιμολόγια. Πάντως, η συμμετοχή ΑΠΕ ξεπερνά το 60% πολλές ημέρες και μειώνει την τιμή χονδρικής και λιανικής. “Η απάντηση στη μείωση των τιμών είναι οι ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε πιο ποιοτικό μείγμα με καλύτερο συνδυασμό αιολικών-φωτοβολταϊκών και αποθήκευση”, τόνισε η κα Σδούκου.
Μιλώντας για τον ενεργειακό σχεδιασμό, οι στόχοι της χώρας δεν ολοκληρώνονται το 2030, αλλά επεκτείνονται ως το 2050 για 61 γιγαβάτ ΑΠΕ.
“Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο για να πετύχουμε τους στόχους του 2030 νωρίτερα. Δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε τις ΑΠΕ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει αποκλειστικά σταθερές τιμές αποζημίωσης. Κάποιες τεχνολογίες όπως αντλησιοταμίευση, βιομάζα, υπεράκτια θέλουν στήριξη. Όμως υπάρχουν και άλλα εργαλεία όπως π.χ. το σχέδιο Απόλλων, τα ΡΡΑ και η απαλλαγή από τα κόστη των εγγυητικών επιστολών.
“Οδηγούμαστε σε όρους πραγματικής αγοράς πλέον. Σταματήσαμε τις ταρίφες στα μικρά φ/β, παρόλα αυτά μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να αξιοποιήσουμε την ανανεώσιμη παραγωγή”, πρόσθεσε.
Η υφυπουργός εκτιμά ότι το σχέδιο Απόλλων πρόκειται να δώσει διέξοδο και επενδυτική ευκαιρία σε σταθμούς ΑΠΕ που σήμερα δεν έχουν κλειδωμένη τιμή ή ΡΡΑ.
“Ξεκινάμε με τον πρώτο διαγωνισμό για ευάλωτα νοικοκυριά, όπου θα απαιτηθούν 400 MW έργων και 650 MWh σε μπαταρίες, ενώ έχουμε εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως επενδυτική ενίσχυση. Είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες για να μπορέσει η ΡΑΕ να προκηρύξει το διαγωνισμό και το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και με τους επόμενους διαγωνισμούς για κάθε Περιφέρεια. Οι συνολικές ανάγκες υπολογίζονται σε 2,8 TWh και θα ζητήσουμε να έρθουν οι παραγωγοί να συνάψουν ΡΡΑ με προμηθευτή για σταθερό τιμολόγιο”, ανέφερε η κα Σδούκου.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, είπε ότι οι επενδυτές απαλλάσσονται από επιπλέον κόστη με εγγυητικές, δίνεται πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος για μικρούς σταθμούς, ενώ μεγάλο στοίχημα είναι να στηθούν με κανόνες διαφανείς τα έργα αποθήκευσης.
“Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους αναδόχους των πρώτων διαγωνισμών για μπαταρίες γιατί καθυστερούν οι συνδέσεις. Θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο ξανά για το θέμα”, τόνισε.
Στο κρίσιμο θέμα των περικοπών, η υφυπουργός είπε ότι στόχος είναι να μειωθούν και να εφαρμόζονται δίκαια.
“Κάθε επενδυτής νοιάζεται για το έργο του και πιέζει για να εξαιρεθεί ή να είναι μειωμένες οι περικοπές. Ως το τέλος του έτους θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις που βασίζονται στις εισηγήσεις από την ομάδα έργου. Στη μια εξ αυτών προσδιορίζεται ο μηχανισμός αντιστάθμισης των περικοπών. Οι παραγωγοί πρέπει να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέχρι στιγμής είδαμε ότι ελάχιστα έργα το έκαναν και δώσαμε παράταση δύο μηνών. Οι ποινές, όμως, θα είναι οδυνηρές για όποιους δεν το πράξουν”, υπογράμμισε.
Παράλληλα, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να βγει η πρόσκληση για την αποθήκευση και την πρόσβαση στο δίκτυο και θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να υλοποιεί τις πολιτικές στα διζωνικά τιμολόγια και τα δυναμικά τιμολόγια.
Στην περίπτωση των δεύτερων, θα προσφερθούν σε 150.000 πελάτες από 1η Ιανουαρίου σε Χαμηλή και Μέση Τάση.
Τα σταθερά τιμολόγια είναι επίσης ένα στοίχημα και θα γίνει αρκετή δουλειά τους επόμενους μήνες.
Με αφορμή τη μετάβαση στο net billing η υφυπουργός χαρακτήρισε σημαντική την αυτοκατανάλωση. Σήμερα λειτουργούν 816 MW έργων net metering και τα 700 υλοποιήθηκαν από το 2020 και μετά. Επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία προωθεί τους ενεργούς καταναλωτές, είναι ένα μοντέλο που πρέπει να ενισχυθεί, τόνισε.
Τέλος, για τα υπεράκτια αιολικά, η κα Σδούκου είπε ότι γίνεται σχετική πρόοδος, αλλά πρέπει να πάμε γρηγορότερα.