Πόθεν Έσχες: Μέχρι πότε γίνεται η υποβολή δηλώσεων και τι πρέπει να γνωρίζετε για τις ποινές
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 θα πρέπει οι υπόχρεοι να δηλώσουν στο www.pothen.gr τη περιουσιακή τους κατάσταση («Πόθεν Έσχες») και των οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.).
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία για τα παραπάνω είναι η εξής:
- Η υποβολή γίνεται στο www.pothen.gr όπου οι συμβολαιογράφοι μπορούν να καταθέσουν αντίγραφα συμβολαιογραφικών εγγράφων.
- Οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά κάθε συμβολαιογραφικό έγγραφο μέσα σε 15 ημέρες από την υπογραφή του.
- Οι υπόχρεοι θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα με τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet για την υποβολή της δήλωσης.
- Τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία εμφανίζονται αυτόματα όπως είναι καταχωρημένα στο φορολογικό μητρώο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους υπόχρεους να διορθώσουν τυχόν λάθη πριν υποβάλουν τη δήλωση τους.
- Τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται αυτόματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων εισοδήματα, ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, οχήματα και δάνεια άνω των 5.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μειωθούν τυχόν σφάλματα κατά τη διαδικασία υποβολής αλλά και να εξοικονομηθεί χρόνος.
- Οι υπόχρεοι μπορούν να ελέγξουν και να διορθώσουν τα στοιχεία τους πριν οριστικοποιήσουν τη δήλωση, προσθέτοντας ή διαγράφοντας εγγραφές και επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Στις δηλώσεις που πρέπει να ελέγχονται τα απαραίτητα έγγραφα, αυτά θα επισυνάπτονται ηλεκτρονικά, εκτός και αν η μεταφορά τους έχει γίνει με αυτόματα τρόπο. Διευκρινίζεται πως οι υπόχρεοι επισυνάπτουν νέα στοιχεία μόνο εάν έχουν μεταβολή στη περιουσιακή τους κατάσταση. Εάν έχει οριστικοποιηθεί εμπρόθεσμα η δήλωση, τότε ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλλει μέσα σε 30 ημέρες την τροποποιητική δήλωση από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.
Η πλατφόρμα
Υπενθυμίζεται πως μέσω της νέας πλατφόρμας του Πόθεν Έσχες αντλούνται αυτόματα :
- Ακίνητα, σύμφωνα με το Ε9.
- εισοδήματα
- τραπεζικές καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα.
- Οχήματα και άλλα μεταφορικά μέσα.
- Συμμετοχές σε επιχειρήσεις και δανειακές υποχρεώσεις.
Και οι υπόχρεοι μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία πριν υποβάλουν οριστικά τη δήλωση τους.
Επίσης από το φορολογικό μητρώο κατά την υποβολή της δήλωσης αντλούνται αυτόματα τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία των υπόχρεων όπως ΑΦΜ, στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση, τα τηλέφωνα και email των δηλούντων.
Αλλά και στοιχεία, όπως εισοδήματα, τραπεζικοί λογαριασμοί, οχήματα, σκάφη, συμμετοχές σε επιχειρήσεις και δάνεια μεταφέρονται αυτόματα μέσω της διασύνδεσης της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ, το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και το ΓΕΜΗ.
Οι κυρώσεις
Οι υπόχρεοι που θα αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αντιμετωπίσουν:
- Ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.
- Δήμευση περιουσιακών στοιχείων, εφόσον δεν αποδειχθεί η νόμιμη προέλευσή τους.
- Τα χρηματικά πρόστιμα μπορούν να φτάσουν έως και 10.000 ημερήσιες μονάδες.
- Για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί, η δήμευση επιβάλλεται ακόμη και αν αυτά δεν εντοπίζονται πλέον, με ισοδύναμη αποτίμηση.
Το άρθρο 39 του νόμου 5026/2023 προβλέπει αυστηρότερες ποινές για παραλείψεις, ανάλογα με την αξία των αποκρυπτόμενων στοιχείων, με φυλάκιση που ξεκινά από 1 έτος και φτάνει έως και 10 χρόνια για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.
Η συμμόρφωση με τη νομοθεσία είναι απαραίτητη, καθώς τα πρόστιμα και οι ποινές για τους «ξεχασιάρηδες» είναι πλέον εξαιρετικά αυστηρά.
www.enikonomia.gr