Δυτ. Μακεδονια

Data centers: Ποιες περιοχές βγαίνουν μπροστά στην κούρσα για επενδύσεις

Τον Μάρτιο αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, τα πρώτα πορίσματα του ενεργειακού χάρτη για τα data centers. Ο χάρτης τον οποίο εκπονεί η συμβουλευτική εταιρεία PWC κατόπιν αιτήματος του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου θέλει να βάλει σε τάξη τον κορεσμένο ηλεκτρικό χώρο στην Ελλάδα, ώστε να «κουμπώσουν» καλύτερα οι ενεργειακές υποδομές με τα data center.

Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν πως «τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι στην Κεντρική Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία θα υπάρχουν καλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, σε σύγκριση με την Αττική, όπου ήδη έχουν δεσμευτεί περίπου 500 MW για την εξυπηρέτηση data centers». Η ανάγκη για χωροταξία άνοιξε τον δρόμο για περιφερειακά Data Centers. Το μέλλον των κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα διαφαίνεται σε περιφερειακές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πηγές μαζικής παραγωγής οικονομικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα.

Οι περιοχές αυτές μπορούν να εξυπηρετήσουν τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες των data centers, προσφέροντας βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις. Όπως είχε αναφέρει και ο κ. Παπαστεργίου στο παρελθόν στην Κοζάνη, υπάρχουν τα ορυχεία που προσφέρουν χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης. Οι υποδομές αυτές μέσα έχουν 18 βαθμούς σταθερά, την ώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης είναι απαραίτητες για τον κλιματισμό (cooling) των servers. Ο κορεσμός του ηλεκτρικού δικτύου στην Αττική, σε συνδυασμό με τις τεράστιες επενδύσεις που θα απαιτούνταν για την ανάπτυξη νέων υποδομών (τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και τα υπόλοιπα έργα που ήδη περιλαμβάνονται στο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ), αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Λεκανοπέδιο δεν τίθεται σε πρώτο πλάνο.

Ο ΑΔΜΗΕ παρακολουθεί το εγχείρημα της χαρτογράφησης και προσπαθεί να παρέχει την ενημέρωση. Το διακύβευμα πάντως είναι ένα: να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο ευρυζωνικότητας και ανάπτυξης ενός από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα κέντρων αποθήκευσης δεδομένων σε ολόκληρη την περιοχή.

Το θεσμικό πλαίσιο

Μόλις χθες, 22 Ιανουαρίου έπεσαν και οι υπογραφές για την ΚΥΑ που θεσπίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των Κέντρων Δεδομένων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης για πρώτη φορά στη χώρα σαφείς ορισμούς και κανονισμούς για τη δραστηριότητα των Κέντρων Δεδομένων. Τα κέντρα αυτά πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια:

  • Παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, εν μέρει ή αποκλειστικά, με ονομαστική ηλεκτρική ισχύ εξοπλισμού τεχνολογιών πληροφορικής ίση ή μεγαλύτερη των 200 kW.
  • Ίδια χρήση, με ονομαστική ηλεκτρική ισχύ εξοπλισμού τεχνολογιών πληροφορικής ίση ή μεγαλύτερη των 1.000 kW.

Για τα κέντρα δεδομένων με μικρότερη ισχύ, δεν απαιτείται γνωστοποίηση, αλλά υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τις κτιριοδομικές απαιτήσεις, τις χρήσεις γης, την πυροπροστασία και άλλα κανονιστικά πλαίσια. Η ισχύς της απόφασης τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προσέλκυση κορυφαίων επενδύσεων.

Οι επενδύσεις που θα αλλάξουν το τοπίο

Η γεωστρατηγική της θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια και ισχυρά δίκτυα οπτικών ινών έχει καταστήσει την χώρα ιδιαίτερα ελκυστική. Οι περισσότερες επενδύσεις σε data centers που έχουν ανακοινωθεί βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και, εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο. Η επόμενη πενταετία χαρακτηρίζεται ως καθοριστική. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις νέων επενδυτικών έργων, όπως η συνεργασία της ΔΕΗ με τη Damac, καθώς και οι προηγούμενες επενδύσεις από εταιρείες όπως η Microsoft, η Serverfarm, η Digital Realty και η Data4, επιβεβαιώνουν τις φιλοδοξίες αλλά και τις δυνατότητες της Ελλάδας επί του πεδίου.

Σημαντική καμπή στις εξελίξεις του τομέα των κέντρων δεδομένων αποτέλεσε η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty το 2020, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers, με παρουσία σε 45 χώρες. Ξεκινώντας από τα δύο πρώτα data centers, Athens 1 και Athens 2, που κατασκευάστηκαν από τη Lamda Hellix (πριν από την εξαγορά της), η Digital Realty έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, λειτουργώντας σήμερα το Athens 3, με συνολική ισχύ 9 MW. Μέχρι το 2025, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 7,8 MW με τη λειτουργία του Athens 4 και του Heraklion 1 στην Κρήτη, επενδύοντας συνολικά 120 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικά τα data centers για τους ενεργειακούς ομίλους. Η ΔΕH, σε συνεργασία με την EDGNEX Data Centers του Ομίλου DAMAC, προχωρά στη δημιουργία της κοινοπραξίας Data In Scale, με στόχο την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου data center στα Σπάτα. Η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους 150 εκατ. ευρώ, αφορά εγκαταστάσεις ισχύος 12,5 MW, με δυνατότητα επέκτασης στα 25 MW. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 και να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Η τοποθεσία επιλέχθηκε στρατηγικά λόγω της εγγύτητας με υποθαλάσσια καλώδια και των υψηλών δυνατοτήτων σύνδεσης της Αττικής με την Ευρώπη και την Αφρική.

Η Microsoft, όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2020 την κατασκευή και λειτουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, στην περιοχή των Σπάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε φάση κατασκευής το πρώτο από αυτά, με προϋπολογισμό κατασκευής 79,6 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο, η Microsoft Operations 4733 Hellas υπέγραψε σύμβαση με την κοινοπραξία Renco – Τέρνα (Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα) για την κατασκευή του «ATH04 Data Center Construction». Παράλληλα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού, η τελετή θεμελίωσης του πρώτου κέντρου δεδομένων της Data4 στην Παιανία, με την ολοκλήρωσή του να προγραμματίζεται για τις αρχές του 2027.

Η γαλλική Data4 Group, που δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Γερμανία, εισήλθε διακριτικά στην ελληνική αγορά, δεσμευόμενη να επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τριών κέντρων δεδομένων. Στην ελληνική αγορά εισέρχεται δυναμικά το επενδυτικό σχήμα της Dromeus Capital και της PIMCO, μέσω της Apto Partners, η οποία αποτελεί το «όχημα» της PIMCO στον τομέα των data centers. Στο πλαίσιο επένδυσης που σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, η Apto ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της την κατασκευή ενός νέου κέντρου δεδομένων στην περιοχή των Σπάτων, στην Αττική. Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την Apto, πάροχο κέντρων δεδομένων, και τη Dromeus Capital Group, εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με εξειδίκευση στο real estate και τις ψηφιακές υποδομές, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα.

www.energygame.gr

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Δυτ. Μακεδονια

Έκτακτο δελτίο καιρού και για τη Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο
Δυτ. Μακεδονια

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση