Τα επόμενα βήματα του ΥΠΕΝ μετά την ακύρωση του ΝΟΚ
![](https://www.media-news.gr/wp-content/uploads/2022/12/oikodomikes_adeies.jpg)
![](https://www.media-news.gr/wp-content/uploads/2022/12/oikodomikes_adeies.jpg)
Παρεμβάσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) εκκίνηση των δειγματολογικών ελέγχων στις οικοδομικές άδειες και αντιμετώπιση των συνεπειών της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αναφορικά με τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) βρίσκονται επί τάπητος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ).
Πρόκειται για μερικά από τα θέματα που έχουν ανοίξει και λόγω των υποθέσεων διαφθοράς σε ΥΔΟΜ (π.χ. στη Χαλκιδική) της δημοσιότητας που έχει λάβει η άδεια δόμησης στο Σαρακήνικο της Μήλου, αλλά κυρίως γιατί η χώρα μας είναι εκτεθειμένη ως προς τα πολεοδομικά ζητήματα μη έχοντας θέσει με αδιαμφισβήτητο τρόπο τους αναγκαίους κανόνες.
Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί για κανένα από τα προηγούμενα, ωστόσο, ειδικά ως προς τις νόμιμες οικοδομικές άδειες κατά ΝΟΚ καταβάλλεται προσπάθεια οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν εντός των επομένων ημερών.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στη «Ν» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, «για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα, δεν έχουν προσβληθεί στα δικαστήρια και έχουν αποδεδειγμένα ξεκινήσει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι κατασκευές μπορούν να ολοκληρωθούν. Για τις άδειες που έχουν εκδοθεί καθόλα νόμιμα, δεν έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, μελετάμε τι είναι δυνατόν να νομοθετήσουμε με δεδομένο ότι είναι πιθανό οι ενδιαφερόμενοι να εγείρουν θέμα αποζημιώσεων. Αναζητούμε την ισορροπία μεταξύ αυτού που θέλουμε να κάνουμε και στα όσα θα επιτρέψει το ΣτΕ. Κοιτάμε μεταξύ άλλων διάφορα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας όπως είναι η μεταφορά του συντελεστή δόμησης ή κάποιο πολεοδομικό ισοδύναμο καθώς και τη διευκόλυνση όσων θα πάνε σε αναθεώρησης της άδειας τους.»
Ο κ. Ταγαράς επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη για παρεμβάσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης: «Η υπάρχουσα κατάσταση με τις υπηρεσίες δόμησης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μισοί δήμοι δεν έχουν ΥΔΟΜ και οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν λειτουργούν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό. Το όλο θέμα έχει τεθεί επί τάπητος και εξετάζονται διάφορα σενάρια».
Σύμφωνα με πληροφορίες στα εξεταζόμενα σενάρια περιλαμβάνεται η περίπτωση να αποκτήσει ξανά τον κεντρικό έλεγχο των ΥΔΟΜ το υπουργείο Περιβάλλοντος. Άλλωστε, δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί κανείς, οι οικοδομικές άδειες ούτως ή άλλως εκδίδονται ηλεκτρονικά. Ένα δεύτερο σενάριο είναι να γίνει υποχρεωτική η διαδημοτική συνεργασία των ΥΔΟΜ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, κάτι που θα επιτρέψει την καλύτερη στελέχωσή τους.
Ακόμη, βάσει πληροφοριών υπό προετοιμασία βρίσκεται Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο δειγματολογικός έλεγχος των οικοδομικών αδειών, που θα έπρεπε να γίνεται βάσει του ν.495/2017 σε τυχαίο δείγμα για το 30% των αδειών. Η προσπάθεια είναι να καταστεί όσο το δυνατόν περισσότερο τυποποιημένος.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο πάντως το ΥΠΕΝ έχει δρομολογήσει έργα τα οποία δύναται να αλλάξουν το σημερινό τοπίο στα πολεοδομικά ζητήματα.
Ο κ. Ταγαράς σημειώνει σχετικά «τη μεγάλη πολεοδομική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) για το 80% της ελληνικής επικράτειας. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μπει τάξη μέσω σχεδιασμού που θα περάσει από όλα τα στάδια (διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και Συμβούλιο της Επικρατείας) ώστε να σε κάθε περιοχή να γνωρίζουν τι μπορεί να δομηθεί και τι όχι.»
Προσθέτει επίσης ότι έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου «Εντοπισμός αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα» με το οποίο το ΥΠΕΝ θα αποκτήσει όλα τα σύγχρονα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης, για να είναι σε θέση να εντοπίζει κάθε αυθαιρεσία σε πραγματικό χρόνο.