Αποθήκευση ενέργειας: Έξτρα «μπόνους» για τα έργα αποθήκευσης από τη ΡΑΑΕΥ


Το «road map» που θα οδηγήσει τα έργα αποθήκευσης ενέργειας σε έναν δρόμο υψηλής απόδοσης, σε επίπεδο τόσο παραγωγικό όσο και οικονομικό, αναμένεται να εγκρίνει η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποθήκευσης, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αύριο Πέμπτη.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεθοδολογία της ετήσιας ενίσχυσης των έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες προκειμένου να ξεκαθαριστούν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο της αποζημίωσής τους, τη συγκρότηση ομάδων έργων και γενικότερα να αντιμετωπιστούν όλες οι σχετικές εκκρεμότητες για μονάδες, συνολικής ισχύος περίπου 900 MW (μεγαβάτ) οι οποίες προκρίθηκαν στους τρεις διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ.
Ουσιαστικά ο μηχανισμός θα δίνει κίνητρα στους επενδυτές ώστε να λειτουργούν τα έργα τους με πιο αποδοτικό τρόπο. Με απλά λόγια, όπως αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «όσο πιο αποδοτικά είναι τόσο περισσότερα χρήματα θα βγάζουν».
Στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ προκρίθηκαν τα έργα που έδωσαν τις χαμηλότερες προσφορές για την παραγόμενη μεγαβατώρα, τα οποία θα λάβουν τόσο επενδυτική όσο και λειτουργική ενίσχυση (ταρίφα). «Όπως τα πράγματα δεν είναι απλά, διότι θα μπορούσε ένας επενδυτής που για παράδειγμα δήλωσε ότι με 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ τον χρόνο μπορεί να έχει μια βιώσιμη μονάδα αποθήκευσης – και έτσι προκρίθηκε στον διαγωνισμό – να μην παράγει και να παίρνει 100.000 από το ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) δίχως να βγάζει τίποτε από την αγορά», αναφέρει αρμόδια πηγή του ΥΠΕΝ.
Πώς θα υπολογίζεται η «ταρίφα»
Και εξηγεί: «Από τα 100.000 ευρώ δεν θα τα παίρνει όλα ως ενίσχυση. Το ζητούμενο είναι να βγάζει όσα περισσότερα μπορεί από την αγορά και ό,τι υπολείπεται θα το παίρνει ως λειτουργική ενίσχυση από τον ΔΑΠΠΕΠ. Πώς θα το πετύχουμε όμως αυτό; Δίνοντας κίνητρα ώστε να είναι πιο αποδοτικό για τον επενδυτή να συμμετέχει στην αγορά και να βγάζει όσα γίνεται περισσότερα», σημειώνει πηγή του ΥΠΕΝ.
Το σκεπτικό της μεθοδολογίας είναι να υπολογιστούν τα έσοδα ανά ομάδες όμοιων έργων. Αν λοιπόν ο μέσος όρος των όμοιων έργων βγάζει π.χ. 60.000 ευρώ από την αγορά, ένα έργο αυτής της ομάδας που έχει προκριθεί στον διαγωνισμό με 100.000 ευρώ θα λαμβάνει 40.000 ευρώ. Αν ο μέσος όρος βγάζει 70.000 ευρώ από την αγορά, δηλαδή λειτουργεί πιο αποδοτικά, το ίδιο έργο θα πάρει μόνο 30.000 ευρώ σαν ενίσχυση από το ΔΑΠΕΕΠ. Στην περίπτωση όμως που το έργο βγάζει 80.000 ευρώ από την αγορά, πάλι 30.000 ευρώ θα πάρει ως ενίσχυση, δηλαδή την απόσταση από τις 70.000 ευρώ της ομάδας έως τις 100.000 ευρώ που έχει δηλώσει. Αυτό, όπως επισημαίνει παράγοντας του ΥΠΕΝ «θα του δίνει μεγάλο κίνητρο για να λειτουργεί πιο αποδοτικά το σταθμό του».
Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για αποθήκευση
Εκτός από τα περίπου 900 MW έργων που έχουν προκριθεί από τους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ, το 2024 υποβλήθηκαν αιτήσεις σύνδεσης ισχύος 9.370 MW, ανεβάζοντας την ισχύ των σταθμών αποθήκευσης που διεκδικούν ηλεκτρικό χώρο στο σύστημα στα 19.200 MW. Παράλληλα, άλλα 6.700 MW αθροίζουν οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης που έχουν αιτηθεί όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ.
Όσο για το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, οι εκκρεμείς αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ξεπερνούν τα 900 MW. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, την αρχική άδεια παραγωγού από την Αρχή έχουν εξασφαλίσει ελληνικές και ξένες εταιρείες για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 63.600 MW.
Έτσι, το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδεικνύεται πολλαπλάσιο του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο προσδιορίζεται στα 4.350 MW έως το 2030, ο οποίος θα καλυφθεί από τα περίπου 900 MW των έργων που συμμετείχαν στους τρεις διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ και από όσα συμμετάσχουν στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για εμπορικά έργα αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος 3.550 MW τα οποία θα πριμοδοτηθούν με fast track όρους σύνδεσης.
Ωστόσο οι ανάγκες, δεδομένης της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερες και θα προσεγγίζουν έως το 2028 τα 7 GW. Όσο για όρους σύνδεσης με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, το 2024 οριστικές προσφορές εξασφάλισαν 24 μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 793 MW.
www.ot.gr