Φθηνά στεγαστικά δάνεια: Μπλόκο στους άνω των 39
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τόνισε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ότι τελειώνει η διαβούλευση στις 7 του μηνός και στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί, για να γίνει νόμος του κράτους.
Πρόκειται για ακίνητα ιδιωτών που τα έχουν δώσει ήδη στο δημόσιο στο προηγούμενο πρόγραμμα και θα γίνει συμφωνία να υπάρξει παράταση των μισθώσεων αυτών για να δοθούν στη συνέχεια με πολύ χαμηλό ενοίκιο ή και καθόλου ενοίκιο στους ανθρώπους αυτούς.
Υπενθύμνισε ότι υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο, που είναι στα 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και μία ιδία συμμετοχή, η οποία έχει οριστεί στο 10%. “Όλα αυτά τα έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Τραπεζών και βεβαίως για τη λήψη του δανείου θα πρέπει να συνεννοηθεί ο καθένας με την τράπεζά του και θα ισχύσουν, όπως αντιλαμβάνεστε, τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως κρατικό, όπου το κράτος παρεμβαίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα, ότι σταθερά το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια θα είναι στο ένα τέταρτο των επιτοκίων της αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια. Είναι θέμα συνεννόησης με τις τράπεζες και η λογική είναι ότι έχουμε στην άκρη κάποια λεφτά. Τα δίνουμε. Σας είπα, τα τρία τέταρτα είναι άτοκα και από κει και πέρα αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, υπάρχει μια συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να επανέλθουμε και με μια δεύτερη δόση“.
Όσον αφορά στο χρόνο αποπληρωμής, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις τράπεζες. “Μπορεί να είναι 10 χρόνια, μπορεί να είναι 20 χρόνια, μπορεί να είναι 30 χρόνια. Είναι η κλασική λογική των στεγαστικών δανείων“.
Σε ερώτηση γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, ο υπουργός απάντησε ότι στόχος ήταν κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι νέοι για το ξεκίνημα της ζωής τους και λόγω του δημογραφικού προβλήματος. “Βλέπω και στις διάφορες ιστοσελίδες που κάνουν σχόλια και λένε γιατί αποκλείετε τους 40, αυτούς που είναι 41, αυτούς που είναι 45. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και γιατί το ποσό αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητο. Καταλαβαίνω κι εγώ ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας όταν θέσεις ένα ηλικιακό όριο. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ζευγάρια, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιος να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να είναι παντρεμένος. Γιατί εντάξει, και οι μη παντρεμένοι έχουν ψυχή“.
Μιλώντας για το πρόγραμμα Κοινωνική Αντιπαροχή τόνισε ότι στοχεύει στην αξιοποίηση ακινήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία αντί να δοθούν για να κτιστούν οι εργατικές κατοικίες που ξέραμε μέχρι τώρα, θα δοθούν μετά από διαγωνισμούς σε ιδιώτες, οι οποίοι θα χτίσουν όπως γίνεται στο εξωτερικό, καινούργια κτίρια και για δική τους χρήση. “Αλλά μέσα σε αυτά τα κτίρια τα μισά περίπου θα είναι διαμερίσματα τα οποία θα διατεθούν σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ανάγκη μεγάλη και χαμηλό εισόδημα. Άρα φεύγουμε από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών και πάμε σε μια πιο σύγχρονη αντίληψη για κατοικία στους εργαζόμενους με τον τρόπο τον οποίο σας περιέγραψα. Αυτό το μοντέλο ισχύει σε χώρες όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το εφαρμόζουμε κι εμείς“.
www.dikaiologitika.gr