Παραχώρηση οχημάτων στο πλαίσιο του έργου «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ»
Την Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο του έργου «ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ» με ακρωνύμιο “SOLVE” του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα – Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας 2014-2020», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στην παραχώρηση τριών (3) οχημάτων όπως όριζε η διμερής σύμβαση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη την 16/05/2023.
Συγκεκριμένα:
- Παραχωρήθηκε κατά χρήση στην Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας, ένα (1) ημιφορτηγού 4Χ4 με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δύσβατα σημεία
- Παραχωρήθηκε κατά χρήση στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας ένα όχημα 4X4
- Παραχωρήθηκε κατά χρήση στη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, ένα όχημα 4Χ4
Τα οχήματα παραδόθηκαν από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Σεραφείμ Γ. Λιάπη, παρουσία του Συντονιστή Επιχειρήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων Υποστράτηγο Π.Σ Δημήτριο Κοντογιάννη, στον Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Τσαλίκη και στην Προϊσταμένη Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Τσιατούρα.
Ο στόχος του έργου SOLVE είναι η ελαχιστοποίηση των κινδύνων των φυσικών καταστροφών από δασικές πυρκαγιές (συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών Wild Urban Interface) και πλημμυρών (συμπεριλαμβανομένων των ξαφνικών και αστικών πλημμυρών) για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και την περιοχή της Πελαγονίας και με τρόπο που να μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλες διασυνοριακές περιοχές.
Λεπτομερέστερα, το έργο SOLVE (http://www.ipa-cbc-programme.eu/approved-project/89/), προσεγγίζει τα εξής δύο ζωτικά ζητήματα: Πρώτον τη συνεργασία σε σχέση με τους περισσότερους κοινούς κινδύνους φυσικών καταστροφών με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων προηγούμενων επιτυχημένων έργων, και δεύτερον τις κοινές δράσεις όχι μόνο σε επίπεδο αξιολόγησης των κινδύνων φυσικών καταστροφών, της έγκαιρης προειδοποίησης και των διαδικασιών διαχείρισης, αλλά και στη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας κοινών ασκήσεων, κοινής εκπαίδευσης και άμεσης εκμετάλλευσης των αποτελεσμάτων τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.