Π. Κουκουλόπουλος: «Στο χείλος της καταστροφής η Δυτική Μακεδονία από τη …”δίκαιη” μετάβαση»
Την ειδοποιό διαφορά της Ελλάδας από τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η καχεξία των αυτοδιοικητικών και αποκεντρωμένων θεσμών, ανέδειξε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών και Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
«Επιμένετε στο συγκεντρωτικό μοντέλο, ενισχύετε ένα μοντέλο αποτυχημένο και χρεωκοπημένο, ενώ η υπόλοιπη Ε.Ε. κινείται στον “αστερισμό” των πόλεων και των περιφερειών» υπογράμμισε, εκκινώντας την τοποθέτησή του με δριμεία κριτική στην Τροπολογία για την “Ανάπλαση Α.Ε.”.
Κάνοντας λόγο για «”οσμή” αποφυγής ελέγχου, καθόλου δημοκρατική και εκσυγχρονιστική», τη χαρακτήρισε «προσβολή του Δημάρχου Χάρη Δούκα και των Δημοτικών Συμβούλων, πρωτίστως δε καθολική προσβολή των Αθηναίων και συνολικά των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως ποιον ψήφισαν, καθώς ουσιαστικά αμφισβητείται το δικαίωμά τους να επιλέγουν Δημοτικές Αρχές».
Ξεχωριστή έμφαση έδωσε στο ότι «δεν πρόκειται απλά για ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων ενός Δήμου. Η επέκταση της Α.Ε. σε όλη την Ελλάδα με έργα κεντρικά ελεγχόμενα, υπηρετεί τον ίδιο σκοπό με τις υπερ-ΔΕΥΑ που ετοιμάζεται να φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Στοχεύει σε υπερσυγκέντρωση πολλών έργων και ενιαία δημοπράτησή τους, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν μόνο λίγες ισχυρές εταιρείες. Παράλληλα, η Κυβέρνηση “ροκανίζει” το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο σε πέντε χρόνια θα είναι μόνο δόσεις αποπληρωμής έργων ΣΔΙΤ, έργων που –σε αντίθεση με την πάγια πρακτική- δεν μπορούν να αποπληρώνονται από έσοδα κάθε έργου».
«Πρόκειται για ένα ενιαίο σχέδιο, που εντοπίσαμε και στο φορολογικό Νομοσχέδιο, με στόχο τον εξοβελισμό μιας μεγάλης μερίδας της μεσαίας τάξης, υπέρ ολίγων. Τρία μεγάλα θύματα προκύπτουν από αυτήν την κυβερνητική επιλογή. Το νόημα των λέξεων, όπως “επιτελικό Κράτος” και “πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός”. Οι μικρομεσαίοι, στους οποίους ήδη αναφέρθηκα. Η Χώρα στο σύνολό της, γιατί το συγκεντρωτικό μοντέλο είναι συνώνυμο της αναποτελεσματικότητας», επισήμανε.
Ο Βουλευτής Κοζάνης τεκμηρίωσε ότι «μεγαλύτερη απόδειξη των ανωτέρω, είναι όσα κρύβονται πίσω από τον τίτλο περί “δίκαιης μετάβασης”. Το ίδιο συγκεντρωτικό μοντέλο ελέγχου επιβλήθηκε στη Δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα η Π.Ε. Κοζάνης να απωλέσει το 54% του τοπικού ΑΕΠ. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν αιφνιδιαστεί από τη διαδικασία μετάβασης. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε σε ανύποπτο χρόνο για πράσινη μετάβαση, λοιδορούμενο πριν πολλά χρόνια. Στη Δυτική Μακεδονία μιλάμε για μεταλιγνιτική περίοδοεδώ και χρόνια, είχαμε καθιερώσει μάλιστα τοπικό πόρο ανάπτυξης, το τέλος λιγνίτη».
Στη συνέχεια, επανέλαβε σχέδιο προτάσεων, που περιλαμβάνει σε τίτλους: Σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, με ταχεία διείσδυση ΑΠΕ και αποθήκευσης. Ενεργειακή Δημοκρατία. Ρήτρα απολιγνιτοποίησης σε όλα τα νομοθετήματα, όπου χρειάζεται. Προτεραιοποίηση βασικών υποδομών. Αποκατάσταση εδαφών. Αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης.
«Αντί αυτών, η Κυβέρνηση επεφύλαξε έναν βίαιο χαρακτήρα μετάβασης, που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Οργάνωσε την “απόδραση” της ΔΕΗ από τη συνταγματική υποχρέωση αποκατάστασης εδαφών. Επέβαλε ποινική ρήτρα, αντί ρήτρας απολιγνιτοποίησης, ανέφερα στην Επιτροπή παραδείγματα για το πως τιμώρησε τον πρωτογενή τομέα και το Πανεπιστήμιό μας. Οδήγησε σε μεγάλο πρόβλημα και χρηματοδοτικό κενό τιςτηλεθερμάνσεις. Ο αναπτυξιακός νόμος και οι επενδυτές αγνοούνται, ενώ μόνη επένδυση που υλοποιείται αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από μεγάλους ομίλους, με κορυφαία την Κοινοπραξία ΔΕΗ – RWE όπου έδωσαν προκλητική δανειοδότηση. Ο κ. Μητσοτάκης επέβαλε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο, που έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής τη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο Π. Κουκουλόπουλος.
Αναλυτικότερα, ολόκληρη η ομιλία εδώ: https://collab.parliament.gr/~d8sOQ