Στα ύψη οι τιμές των φαρμάκων – Τι αλλάζει στη συμμετοχή των ασθενών
Σημαντικές αυξήσεις τιμών προκύπτουν από τις ανατιμήσεις σε 461 φάρμακα που προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η λίστα που δημοσιεύτηκε χθες και είναι προς διαβούλευση μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΟΦ έως τις 28/6, περιλαμβάνει αυξήσεις τιμών ακόμη και κατά 357%, γεγονός που αυτόματα σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών μέσω της συμμετοχής τους για φάρμακα.
Τα παραδείγματα μεγάλων διαφοροποιήσεων στις τιμές, όπως φαίνονται από τον κατάλογο του ΕΟΦ είναι πολλά. Ενδεικτικά, η λιανική τιμή αντιψυχωσικού σκευάσματος με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη αυξάνεται, σύμφωνα με την πρόταση, κατά 357,4%. Αντίστοιχα, η προτεινόμενη τιμή αντιβιοτικού αυξάνεται κατά 184,43%, φαρμάκου για προχωρημένα νεοπλάσματα του μαστού κατά 145,4%, αντιβιοτικού κατά λοιμώξεων κατά 140,8%, άλλου αντιβιοτικού κατά 132,64%.
Η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από αντιβιοτικά για τα οποία συχνά υπάρχει το «παράπονο» ότι είναι δυσεύρετα. Μέσα στους 461 κωδικούς φαρμάκων για τα οποία αποφασίζουν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ να ανεβάσουν τις τιμές περιλαμβάνονται πολλά φθηνά φάρμακα, τα οποία κινδύνευαν λόγω τιμής να σταματήσουν να κυκλοφορούν καθώς δε συμφέρουν τις εταιρείες. Αρκετά εξ αυτών είναι μοναδικά, δηλαδή δεν υπάρχει υποκατάστατο.
10 εκατ. ευρώ η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών
Οι αυξήσεις των τιμών, όπως είναι λογικό, σημαίνουν και αυξημένη συμμετοχή από την πλευρά των πολιτών. Η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι συνήθως 25% (εκτός εάν ανήκουν στις κατηγορίες συμμετοχής 10% ή 0% αναλόγως εάν πάσχουν ή όχι από κάποια σπάνια πάθηση). Με δεδομένα τα παραπάνω ποσοστά αυξήσεων τιμών, αντίστοιχες αναμένονται και οι αναπροσαρμογές στη συμμετοχή.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, τα αιτήματα για αυξήσεις τιμών ήταν περί τα 900, αλλά μετά την αξιολόγηση που έγινε αποφασίστηκε να δοθεί αύξηση στα 461 σκευάσματα. Πιο αναλυτικά, τα κριτήρια που επεξεργάστηκαν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ πριν καταλήξουν στα φάρμακα προς αύξηση είναι:
– Πόσο απέχουν από την τιμή που θα έπρεπε να έχουν. Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων γίνεται με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.
– Πόσο μοναδικά είναι με βάση τη δραστική ουσία και τη φαρμακοτεχνική τους μορφή.
– Πόσο είναι το μερίδιο αγοράς.
– Εάν υπάρχει ή όχι μόνιμη κάλυψη μέσω ΙΦΕΤ.
Από τις συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών αναμένεται συνολική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ, κατά βάση όμως τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα επιστρέψουν μέσω clawback. Περίπου 10 εκατ. ευρώ θα αφορούν στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μετά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και των ενστάσεων από την πλευρά των εταιρειών, είναι πολύ πιθανό τα σκευάσματα στη λίστα να λάβουν περαιτέρω αύξηση και η δαπάνη να φτάσει περί τα 40 εκατ. ευρώ.
www.ygeiamou.gr