Connect with us

Πότε απαιτείται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερώτητας

Ελλαδα

Πότε απαιτείται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερώτητας

Ρυθμιστικός παράγοντας για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας είναι αποκλειστικά́ τα χρέη προς το Δημόσιο και βάσει αυτών καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο ο φορολογούμενος μπορεί́ να εκδώσει το σχετικό́ πιστοποιητικό́.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η έκδοση της ενημερότη- τας αφορά οφειλές άνω των 30 ευρώ και είναι υποχρεωτική όταν πρόκει- ται να εισπραχθούν χρήματα ή να εξοφληθούν τίτλοι πληρωμής από τον δημόσιο τομέα, για ποσό άνω των 1.500 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ κάτω από αυτό γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του δικαιούχου. Επίσης, εκδίδεται πιστοποιητικό για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα τράπεζες, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προερχονται από έκτακτα γεγονότα.

Από την άλλη πλευρά, απαραίτητη είναι η έκδοση όταν γίνεται μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία ή για γονική παροχή, δωρεά, πλειστηριασμό, σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, διανομή κοινών ακινήτων, ανταλλαγή ακινήτων και σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, εφόσον στην τελευταία περίπτωση η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ των συγκυρίων του ακινήτου ή και τρίτων.

Το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται από αυτόν που πουλάει το ακίνητο ή αυτόν που παρέχει μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς ή παρέχει κάποιο εμπράγ- ματο δικαίωμα, καθώς και τους συγκύριους ή και τον αγοραστή για λογαριασμό του πωλητή στην περίπτωση αυτοσύμβασης. Τέλος, απαραίτητη είναι η έκδοση του πιστοποιητικού για όσους συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ανάληψης και εκτέ- λεσης δημοσίων έργων ή παροχής υπηρεσιών ή προμηθειών από τον δημόσιο τομέα.

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH