Connect with us

Μειώθηκε στα 200 MW η δημοπρατούμενη ισχύς για τον 3ο διαγωνισμό standalone μπαταριών – Έργα μόνο σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη – Υπεγράφη η Υπουργική

Δυτ. Μακεδονια

Μειώθηκε στα 200 MW η δημοπρατούμενη ισχύς για τον 3ο διαγωνισμό standalone μπαταριών – Έργα μόνο σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη – Υπεγράφη η Υπουργική

Η Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί και έχει σταλεί για δημοσίευση σε ΦΕΚ, γεγονός που αναμένεται από μέρα σε μέρα. Σε αντίθεσή με τον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου, το τελικό κείμενο θα προβλέπει προς δημοπράτηση 200 MW και όχι 300 MW, και μόνο για έργα σε περιοχές σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη (δεν περιελήφθη τελικά η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Κατά τα άλλα, όπως έχει γράψει το energypress, ο εν λόγω διαγωνισμός αφορά αυτόνομες μονάδες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW).

Να διευκρινίσουμε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι το ποσό της χρηματοδότησης που εξοικονομείται από την δημοπράτηση 100 MW λιγότερων, θα διατεθεί για άλλες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες μπορεί να άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΝ ή και άλλων Υπουργείων. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα εξοικονομηθεί από την μικρότερη δημοπρατούμενη ισχύ δεν υπάρχει σχεδιασμός να καταλήξει με κάποιο άλλο τρόπο στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης με standalone μπαταρίες.

Οι μπαταρίες που θα προκριθούν από τη δημοπρασία θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση, δηλαδή στήριξη στο CAPEX. Όπως έχει γράψει το energypress, η επιδότηση θα καθοριστεί στα 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, όσο ήταν δηλαδή στον δεύτερο διαγωνισμό για δίωρες μονάδες. Παράλληλα, στον τρίτο διαγωνισμό δεν θα ισχύσει το φίλτρο «ιδιοκτησιακής διασποράς» που εφαρμόστηκε στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες, για την πριμοδότηση έργων συνολικής ισχύος έως 100 Μεγαβάτ.

Πρόκειται για το τελευταίο «κύμα» έργων που θα δρομολογηθεί με στήριξη σε CAPEX και OPEX, καθώς όπως έχει γράψει το energypress, το ΥΠΕΝ πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την ενίσχυση της αποθήκευσης χωρίς ενίσχυση, με αποκλειστικά αδειοδοτικά κίνητρα.

energypress.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH