Ψηφιακό Πελατολόγιο: Το νέο όπλο κατά της φοροδιαφυγής που θα διασταυρώνει αριθμό πελατών και αποδείξεων
Ένα νέο εργαλείο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα: το ψηφιακό πελατολόγιο. Μέσω αυτού του συστήματος, η Εφορία θα μπορεί να συγκεντρώνει και να διασταυρώνει δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των πελατών που εξυπηρετούν οι επαγγελματίες και να τα συγκρίνει με τις αποδείξεις που εκδίδονται. Με αυτό τον τρόπο, οι φορολογικές αρχές θα αποκτούν ένα νέο επίπεδο διαφάνειας, μειώνοντας σημαντικά τις δυνατότητες φοροαποφυγής, όπως εκτιμούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει θέσει ως στόχο τη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, ξεκινώντας αρχικά τους ελέγχους από επαγγέλματα με αυξημένο ποσοστό φοροδιαφυγής, όπως είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, οι επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, αλλά και οι εταιρείες που διοργανώνουν εκδηλώσεις, όπως βαπτίσεις και γάμους. Σε αυτούς τους κλάδους, η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου θα επιτρέψει τη λεπτομερή παρακολούθηση των συναλλαγών, ώστε να καταγράφονται πλήρως οι υπηρεσίες που παρέχονται και οι αποδείξεις που εκδίδονται.
Σαρωτικοί έλεγχοι και υποχρεωτικά POS
Ένα από τα πρώτα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η ΑΑΔΕ τον τελευταίο καιρό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η καθολική χρήση μηχανημάτων POS, ακόμη και σε κλάδους που μέχρι πρότινος δεν υποχρεώνονταν, όπως τα ταξί και οι λαϊκές αγορές. Σε αυτούς τους τομείς, ήδη από τα τέλη Ιουλίου, οι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαθέτουν ειδική σήμανση στα οχήματα ή τους χώρους εργασίας τους, ενημερώνοντας τους πελάτες για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα. Η μη συμμόρφωση με αυτό το μέτρο θυμίζουμε ότι επιφέρει αυστηρές κυρώσεις, όπως πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Παράλληλα, η εφορία έχει επιβάλει και την πλήρη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS, καθιστώντας δυσκολότερη τη δυνατότητα απόκρυψης εσόδων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, κάθε συναλλαγή καταγράφεται άμεσα και τα δεδομένα αποστέλλονται στις φορολογικές αρχές, μειώνοντας τη δυνατότητα για έκδοση πλαστών ή εικονικών αποδείξεων. Επιπλέον, οι νέες ταμειακές μηχανές και τα συστήματα έκδοσης παραστατικών επιτρέπουν στις αρχές να γνωρίζουν όχι μόνο τον αριθμό των συναλλαγών, αλλά και την ακριβή ώρα και τον τόπο που εξυπηρετήθηκε κάθε πελάτης.
Αυξάνονται τα έσοδα από τον ΦΠΑ μέσω των ελέγχων
Το μέτρο της σύνδεσης ταμειακών με POS, σε συνδυασμό με το ψηφιακό πελατολόγιο, έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση των κρατικών εσόδων. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η αύξηση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι οι επαγγελματίες εκδίδουν περισσότερες αποδείξεις, αποφεύγοντας τη φοροδιαφυγή λόγω των αυστηρότερων ελέγχων και της επιβολής του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο πίεσης προς τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Με αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ωθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις να εκδίδουν αποδείξεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα από το προκαθορισμένο ελάχιστο, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από τον ΦΠΑ.
Διεύρυνση των ελέγχων και πρόσθετα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Η ΑΑΔΕ όμως δεν σταματά στους παραδοσιακούς κλάδους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί και σε άλλους επαγγελματίες με υψηλό ρίσκο φοροαποφυγής, όπως είναι οι γιατροί, οι δικηγόροι, τα γυμναστήρια, τα θεραπευτήρια, οι χώροι διαμονής και φιλοξενίας, καθώς και τα εκπαιδευτήρια και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Σε επόμενη φάση, το μέτρο θα καλύψει σχεδόν το σύνολο των επαγγελμάτων, με στόχο την καθολική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου δεν είναι απομονωμένη. Συνδυάζεται με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την υποχρεωτική χρήση ψηφιακών δελτίων αποστολής και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέτρα που πλέον εφαρμόζονται παντού. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν στη φορολογική διοίκηση να συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε μια ενιαία βάση δεδομένων, ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση των επαγγελματιών και των συναλλαγών τους.
Έξυπνοι αλγόριθμοι για φορολογική συμμόρφωση
Το επόμενο στάδιο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως οι έξυπνοι αλγόριθμοι. Αυτοί θα επιτρέψουν στις αρχές να αναλύουν τα δεδομένα που συλλέγονται από το ψηφιακό πελατολόγιο, τις ταμειακές μηχανές και τα POS, εντοπίζοντας ακριβώς ποιες επιχειρήσεις είναι πιθανό να φοροδιαφεύγουν. Με αυτό τον τρόπο, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προχωρά σε στοχευμένους και ενδελεχείς ελέγχους, αυξάνοντας τις πιθανότητες εντοπισμού παραβάσεων.
www.newsbeast.gr