Ελλαδα

Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά για διασύνδεση POS-ταμειακών – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης και με μεγάλους τζίρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από ελέγχους κλιμάκια της ΑΑΔΕ, διαπίστωσαν ότι γνωστό νυχτερινό κέντρο στην Αθήνα δεν είχε προβεί στη διασύνδεση κανενός από τα 4 POS με τις αντίστοιχες ταμειακές μηχανές ενώ στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου σε επιχείρηση fast food, εντοπίστηκαν οκτώ POS που ήταν αποσυνδεδεμένα από τις ταμειακές μηχανές.

Επίσης σε έλεγχο σε νυχτερινό κέντρο των βορείων προαστίων, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση χρησιμοποιούσε ταμειακή μηχανή που δεν διαβίβαζε τις εκδοθείσες αποδείξεις ενώ το τερματικό POS παρέμενε εκτός δικτύου με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων και την αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης για δύο ημέρες. Παραβάσεις εντοπίστηκαν και σε δύο εστιατόρια στην Αράχωβα τα οποία είχαν παραλείψει να συνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές τους.

«Καμπάνες» έως 20.000 ευρώ

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς σε όσες επιχειρήσεις δεν διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα 10.000 ευρώ αν τηρούν απλογραφικά βιβλία και 20.000 ευρώ εάν τηρούν διπλογραφικά στοιχεία. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Πάντως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές έχει συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής άγγιξαν τα 2 δις. ευρώ υπερβαίνοντας την πρόβλεψη 1,8 δις. ευρώ του προϋπολογισμού.

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην 99η Σύνοδο του ΟΟΣΑ για δημοσιονομικά θέματα το κενό ΦΠΑ έχει μειωθεί δραστικά από σχεδόν 30% το 2017 στο 13,7% το 2022 και σε αυτό έχουν συμβάλλει:

  • Το myDATA, μέσω του οποίου, σε τέσσερα χρόνια έχουν δηλωθεί συναλλαγές αξίας 3,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ από σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις, που εδρεύουν στην Ελλάδα.
  • Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.
  • Η υποχρεωτική ψηφιακή τιμολόγηση.
  • Η ψηφιοποίηση των δελτίων αποστολής, ώστε να παρακολουθείται οτιδήποτε μεταφέρεται εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Από τον Δεκέμβριο του 2022, έχουν προσυμπληρωθεί πάνω από 15 εκατομμύρια δηλώσεις με όλες τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, που λαμβάνονται μέσω του συστήματος διαρκούς παρακολούθησης των συναλλαγών.

www.newsbeast.gr

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Ελλαδα

Εκπτώσεις 2020: Πότε ξεκινούν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Εκπτώσεις 2020: Οι χειμερινές εκπτώσεις του 2020 ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 29
Ελλαδα

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Άκρως επικίνδυνο το τζάκι

Για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης τζακιού προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ανοικτή της επιστολή. Με ανοιχτή επιστολή η