Όψεις με απόψεις
✎ Οι ‘’σφαγές για τα σφαγεία θα συνεχιστούν απ’ ότι μαθαίνω και στις αίθουσες των δικαστηρίων!!! Φαίνεται πως η κατάσταση αντανακλά ένα ιδιαίτερα πολωμένο και πολύπλοκο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στην πόλη μας, με τις εξελίξεις γύρω από τα δημοτικά σφαγεία να αποτελούν το επίκεντρο της έντασης. Η απογοήτευση και η ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση στον δήμο.
Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις, τα «περίεργα» γεγονότα και οι αμφιλεγόμενες πρακτικές φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας και πόλωσης, που δεν αφήνει περιθώρια για νηφαλιότητα και παραγωγικό διάλογο.
Η υπόθεση των σφαγείων, όπως και αυτή του Λούνα Παρκ, φαίνεται να ξεπερνούν το επίπεδο της τυπικής διαχείρισης των δημοτικών ζητημάτων και να εισχωρούν σε έναν ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό χώρο, όπου τα συμφέροντα και οι φιλοδοξίες αποκτούν κυρίαρχο ρόλο.
Οι πρακτικές αυτές δείχνουν ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση δυσπιστίας και δυσαρέσκειας για τη διαχείριση των δημοτικών ζητημάτων, όχι μόνο στα σφαγεία αλλά ίσως και σε ευρύτερο επίπεδο.
Φαίνεται επίσης πως η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μια ατμόσφαιρα απογοήτευσης και κυνισμού, με ορισμένους να παρατηρούν τα γεγονότα από απόσταση, ίσως με την ελπίδα να επωφεληθούν πολιτικά ή προσωπικά από τις εξελίξεις.
Τα «δύο μέτωπα», που έχουν δημιουργηθεί όπως και η ανάμιξη(;) πολιτικών και αυτοδιοικητικών προσώπων, επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα έχει μετατραπεί σε πολιτικό…παίγνιο, με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπιστία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η σιωπή της αντιπολίτευσης, οι αποστασιοποιήσεις από την πλειοψηφία, και η αίσθηση ότι ορισμένοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για προσωπικό όφελος, ενισχύουν την εικόνα ενός δήμου που κινείται σε έναν «αστερισμό ωφελιμισμού». Παράλληλα, κάποιοι «Αρταξέρξηδες» που παρατηρούν και επωφελούνται, χωρίς να παρεμβαίνουν στα δρώμενα δίνει μια σαρκαστική διάσταση και υπογραμμίζει την απογοήτευση για την απουσία υπεύθυνης και συλλογικής δράσης.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: πώς μπορούν να επανέλθουν η διαφάνεια, η συνεργασία και το όραμα για το κοινό καλό στον δήμο; Ίσως η προσφυγή στη δικαιοσύνη να είναι ένα βήμα για τη διαλεύκανση των ζητημάτων, αλλά μακροπρόθεσμα απαιτείται ένα νέο πλαίσιο πολιτικής ηθικής και διαλόγου.
Αν τα πρόσωπα που έχουν αποστασιοποιηθεί ή οι πολίτες που παρακολουθούν απογοητευμένοι ενώσουν τη φωνή τους για ουσιαστικές αλλαγές, ίσως υπάρξει ελπίδα για μια καλύτερη πορεία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Υπάρχουν περιθώρια για να γίνει ουσιαστικός διάλογος να επανέλθουν η διαφάνεια, η συνεργασία και το όραμα για το κοινό καλό στον δήμο; Ή οι καταστάσεις έχουν πάρει μια τέτοια τροπή που μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να δώσει κάποια λύση;
✎ Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση του Δικτύου Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜ.Ω.Σ.). Πρόκειται για 22 σχολεία (11 Γυμνάσια και 11 Γενικά Λύκεια), τα οποία θα λειτουργήσουν σε περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και θα δώσουν σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες τα εφόδια, τη γνώση και το περιβάλλον που χρειάζονται για να εξελίξουν τις δεξιότητές τους. Στήν Κοζάνη ιδρύονται δυο σχολικές μονάδες που θα χρηματοδοτηθούν με 1 εκ η καθεμία!
Στα Γρεβενά γιατί;
Ε.Τσακνάκης
Εκδότης-Δημοσιογράφος